NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Biodivers bloemengazon start met een visie
Met de bloemengazons bepaal je zelf het maairitme en de hoogte van het gazon. Gemaaide en ongemaaide zones kunnen perfect gecombineerd worden.

Biodivers bloemengazon start met een visie

Het gemillimeterde groene gazon krijgt het steeds harder te verduren. Niet enkel vanwege droge zomers en waterschaarste, maar net zozeer vanuit ecologische en praktische overwegingen. Strakke grasvelden bieden immers maar een beperkte meerwaarde voor de biodiversiteit, terwijl ze in de regel wel veel onderhoud vergen. Als antwoord op de groeiende vraag naar biodiverse en onderhoudsvriendelijke gazons lanceert Advanta daarom de bloemengazons.

“Een duurzame, biodiverse tuin verkrijg je door te vertrekken vanuit een visie”, benadrukt Erik Truyers, sales- en productmanager bij Advanta meteen. “Gewoon minder maaien heeft op zich maar een beperkte impact. Enkel na verloop van geruime tijd kan het zijn dat er bloemen en kruiden in het gazon verschijnen, maar dan nog zijn het niet noodzakelijk soorten die een meerwaarde bieden voor nuttige en bestuivende insecten. Daarom bedachten we een duurzame oplossing die de natuur effectief een handje helpt.”

Voor de samenstelling van de mengsels keek Advanta naar wat in de natuur het meest voorkomt en een meerwaarde biedt qua biodiversiteit.

Doordachte samenstelling

De bloemengazons van Advanta combineren het beste van twee werelden. Enerzijds krijg je de look & feel van een gazon; anderzijds kan men genieten van een biodiverse kleurenpracht. “Voor de samenstelling van de mengsels keken we naar wat in de natuur het meest voorkomt en een meerwaarde biedt qua biodiversiteit. We kozen resoluut voor extensieve grassen en inheemse bloemen en kruiden die hun degelijkheid bewezen hebben en maaien goed verdragen. Madeliefjes, akkerviooltjes, klavertjes in verschillende kleuren, duizendblad en het mooie graslandplantje brunel zitten er bijvoorbeeld standaard in.”

In totaal brengt Advanta zes nieuwe biodiverse bloemengazons op de markt, waarmee telkens verschillende doelstellingen bereikt kunnen worden. Met Ecogazon blijven de bloemetjes bijvoorbeeld eerder laag, terwijl je met Staygreen 1 Berm of bloemrijke akkerrandmengsels net een hogere vegetatie creëert. 

De zes nieuwe bloemengazonmengsels bieden oplossingen voor zowel hoge als lage beplanting.

Extensief onderhoud

Een ander belangrijk voordeel van de bloemengazons is dat je zelf het maairitme en de hoogte van het gazon kan bepalen. “Wenst je klant een hogere en prachtige bloei? Dan hoef je op die plaatsen niet te maaien. Je kan dus perfect gemaaide met ongemaaide zones combineren, en hier en daar graspaden creëren. Een paar dagen na de maaibeurt komen er bloemen door het gras piepen en krijg je ook daar een kleurrijk resultaat dat perfect milieuvriendelijk is.” Let wel, mulching- of robotmaaiers zijn voor het onderhoud van een bloemengazon niet geschikt.

Bemesten is in de regel niet nodig en wordt zelfs afgeraden, maar een luchtige bodem en goede bodemverbetering voor het inzaaien zijn wel noodzakelijk, net als een continue beregening achteraf. Hou er bovendien rekening mee dat een bloemengazon niet in een bestaand gazon ingezaaid kan worden. Bestaande graszoden zijn immers te dicht, waardoor bloemen zich er niet in kunnen vestigen.

Na enkele jaren zet er zich in het bloemengazon een natuurlijke selectie door en bereikt het zijn eigen biodivers evenwicht.

Het juiste verwachtingspatroon

Arme of rijke ondergrond? Vochtig of droog? Klei of zanderig? De ondergrond zal in grote mate bepalen welke bloemen zich in het gazon het best zullen ontwikkelen. Zo zet er zich na enkele jaren een natuurlijke selectie door waarbij bepaalde bloemen gedijen en andere verdwijnen. In wezen is dit precies het doel van de bloemengazons, waarbij het gazon een natuurlijk, biodivers evenwicht bereikt, maar het is belangrijk om de klant hierover op voorhand te informeren.

Daarnaast bespreek je ook best de praktische implicaties van het gekozen maaibeheer. Bij het maaien worden bestaande bloemen beschadigd, waardoor het gazon er na een maaibeurt niet meteen perfect bijligt. Wil je klant gasten ontvangen in zijn prachtige tuin? Dan wordt de maaibeurt dus best een week of meer op voorhand ingepland. Hou er overigens ook rekening mee dat in hoge grassen meer insecten huizen, inclusief teken. Voor huisdieren en kleine kinderen is een korter gemaaid bloemengazon misschien dus een betere optie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details