This article is also available in Dutch, click on the button below to go to this article
Go to article
Cet article est également disponible en français, cliquez sur le bouton ci-dessous pour accéder à cet article
Aller à l'article
Van verzilt water tot gezonde velden - Keep it Green
Platform for soccer and golf course managers.
Van verzilt water tot gezonde velden

From salinated water to healthy fields

Op 29 augustus 2024 organiseerde de Green Deal Sportdomeinen een inspirerend plaatsbezoek aan Sportpark De Schorre in Oostende. Dit sportpark is een voortrekker op het gebied van duurzaam beheer van sportinfrastructuren en stond centraal in de sessie over waterbeheer, groenonderhoud en pesticidereductie. De bijeenkomst kaderde binnen de Green Deal Sportdomeinen en bracht belanghebbenden samen om te leren en te discussiëren over duurzaamheid en klimaatbestendigheid op sportdomeinen. Het evenement legde de nadruk op innovatieve oplossingen voor waterbeheer, bodemherstel en biodiversiteit, waarbij verschillende experts hun kennis deelden.

De Green Deal Sportdomeinen streeft ernaar sportdomeinen niet alleen duurzamer te maken, maar ook de kwaliteit en het welzijn van zowel sporters als de omliggende natuur te bevorderen. Dit initiatief wordt ondersteund door een brede coalitie van partners, waaronder overheidsinstanties zoals Sport Vlaanderen en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), sectororganisaties zoals de Vlaamse Sportfederatie (VSF) en Netwerk Lokaal Sportbeleid, en diverse private partijen. Dankzij deze samenwerkingen wordt er een gezamenlijke strategie ontwikkeld die het mogelijk maakt om kennis, expertise en middelen te bundelen, wat leidt tot betere resultaten voor alle betrokkenen. Dit collectieve engagement is essentieel om de duurzaamheidsdoelen te verwezenlijken en sportdomeinen toekomstbestendig te maken.

De integratie van slimme waterbeheeroplossingen, groenonderhoud en pesticidereductie maakt van het park een voorbeeld voor andere buitensportterreinen in Vlaanderen.

De strijd tegen verzilting

In Oostende staat Sportpark De Schorre voor de uitdaging om waterverbruik te minimaliseren zonder in te boeten op de kwaliteit van de sportvelden. Het park heeft een voorraad van 8.500 m³ water en verbruikt gemiddeld 280 m³ per dag, vooral tijdens de beregeningsperiode van ongeveer 30 dagen per jaar. Een van de grootste uitdagingen op het gebied van waterbeheer is de verzilting van het grondwater. Uit een bodemonderzoek blijkt dat het ondiepe grondwater op de site van De Schorre een elektrische geleidbaarheid heeft van 8.768 +- 712 µS/cm, wat overeenkomt met brak water en dus ongeschikt is voor de irrigatie van grasvelden​. Dit dwingt het park om alternatieve waterbronnen en technologieën te gebruiken om het gras gezond te houden en tegelijkertijd het waterverbruik te optimaliseren.

Het plaatsbezoek aan Sportpark De Schorre toonde aan hoe belangrijk het is om sportdomeinen op een duurzame en toekomstgerichte manier te beheren.

Pesticidevrij sporten is mogelijk

Een belangrijk hoogtepunt van het bezoek was de focus op pesticidereductie. Sinds 2009 wordt Sportpark De Schorre volledig pesticidevrij beheerd. Dit wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van intensief maaien, biologische bemesting en regelmatige regeneratie van de velden​. De velden worden drie keer per week gemaaid, waarbij het gras op een minimale hoogte van drie centimeter wordt gehouden en het maaisel direct wordt afgevoerd. Hierdoor krijgt onkruid geen kans. Daarnaast worden de velden vier keer per jaar bemest met een biologisch afbreekbare polymeercoating, en vindt er jaarlijks regeneratie plaats om kale plekken bij te zaaien en de bodem te bezanden​.

Om de drie tot vier jaar worden de velden getopfreesd om de bodemstructuur te verbeteren. Bodemverdichting wordt regelmatig gecontroleerd met een penetrometer, zodat de bodem op het juiste moment kan worden geprikt. Dit zorgt voor een gezonde en duurzame grasmat zonder het gebruik van pesticiden​.

Slim waterbeheer en groenonderhoud

Het plaatsbezoek aan Sportpark De Schorre toonde hoe belangrijk het is om sportdomeinen op een duurzame en toekomstgerichte manier te beheren. De integratie van slimme waterbeheeroplossingen, groenonderhoud en pesticidereductie maakt van het park een voorbeeld voor andere buitensportterreinen in Vlaanderen. Dankzij de Green Deal Sportdomeinen wordt deze kennis gedeeld en toegepast om sportterreinen in heel Vlaanderen klaar te maken voor de toekomst. 

"*" geeft vereiste velden aan

Send us a message

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten