Dit artikel is ook in het Nederlands beschikbaar, klik op de button hieronder om naar dit artikel te gaan
Ga naar artikel
Cet article est également disponible en français, cliquez sur le bouton ci-dessous pour accéder à cet article
Aller à l'article
Preventieve behandeling met het oog op een goede herstart - Keep it Green

NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Preventieve behandeling met het oog op een goede herstart
ImpactPlus Perk wordt uitgestrooid in een dosis van 3 tot 4 kg per are, één keer in het najaar en één keer net na de winter.

Preventieve behandeling met het oog op een goede herstart

Laat het gazon nu aansterken voor de zomer

De mooie, warme zomerdagen liggen al een tijd achter ons, maar dat wil niet zeggen dat we een hele winter lang in rustmodus kunnen. Het gras van sportterreinen verdient ook nu onze aandacht, al was het maar om de strenge wintermaanden beter door te komen en het gras zo goed mogelijk voor te bereiden op de terugkeer van de lente. In dat opzicht raadt Fert in Time, internationale producent, distributeur en ontwikkelaar van producten voor bodembeheer en plantenvoeding, een doeltreffende preventieve behandeling in twee tijden aan.

Op de winterstop van onze vaderlandse voetbalcompetitie is het nog even wachten. De grasvelden krijgen dus pas over enkele weken wat rust. Sommige golfbanen blijven echter het hele jaar door open. Groundsmen en greenkeepers blijven dus maar beter alert en verliezen de gezondheid van het gras ook in de winter best niet uit het oog. Dat is deze winter misschien nog relevanter dan anders, aangezien dollarspot dit jaar bijzonder agressief is geweest. Eind november dook de schimmel op sommige plaatsen zelfs ongewoon laat op, wat meer dan één groundsman heeft verrast. 

Daarom is het zo belangrijk dat we de best mogelijke omstandigheden creëren om de winter te overleven, zodat het gras in de lente sterker en van betere kwaliteit is. Voor een optimaal resultaat raadt Fert in Time Europe, een internationale speler in de wereld van innovatieve bodemvoeding, aan om zijn ImpactPlus Perk meststof toe te passen op twee afzonderlijke momenten: laat in het najaar en vroeg in het voorjaar.

Innovatieve meststof met bewezen voordelen

De wintermeststof NK ImpactPlus Perk 4.04.14 + 10%  Fe + 1% Mn werd ontwikkeld om in de winterperiode mosvorming in het gazon tegen te gaan. Deze meststof bevat ijzer in de vorm van ijzersulfaat (4%) (voor een snelle werking) en in de vorm van ijzerhumaat (6%). Dat laatste zorgt voor de opmerkelijk trage vrijgave van ijzer gedurende minstens 2,5 maanden. Daarnaast bevat de meststof ook 4% stikstof (net genoeg om de actieve groei van het gazon te voorkomen) en 14% kalium om gras dat door de winter verzwakt is te helpen herstellen en versterken.  

“De combinatie van kalium en ijzer is bovendien bevorderlijk voor de vorming van chlorofyl. En dat resulteert in zeer groen gras”, verduidelijkt Philippe Debougnoux, CEO van Fert in Time Europe. “Wij hebben als enige bedrijf in de Benelux een ontheffing voor dit unieke product. Alle kopieën die op de markt bestaan, zijn goedkoper, maar ze hebben niet dezelfde unieke samenstelling, waardoor ons product veel doeltreffender is en een langere werking heeft. Daarom moeten de goedkopere alternatieven verschillende keren worden toegepast, tegenover één keer over een periode van tien weken voor ons product. Dit verlaagt de arbeidskosten aanzienlijk.”

Een wetting agent zoals Magnum Forty-Four kan water veel beter laten indringen in hydrofobe bodems.

ImpactPlus Perk wordt uitgestrooid in een dosis van drie tot vier kg per are, één keer in het najaar en één keer net na de winter. Verschillende Amerikaanse studies hebben al de doeltreffendheid aangetoond van mangaan – dat in een zeer hoge concentratie van 1% aanwezig is in ImpactPlus Perk – voor het onderdrukken van de symptomen van tarmehalmdoder. Zo blijkt onder meer uit de studie van Joseph Heckman, PhD et al. voor Rutgers University in New Jersey en Auburn University in Alabama. In één proef werd mangaan toegepast in een jaarlijkse dosis van 2,25 – 4,50 – 6,75 en 9 kg per hectare in april of oktober over een periode van drie jaar. Wat bleek? De laagste dosis was voldoende om de symptomen te onderdrukken, terwijl de dosis van 6,75 kg mangaan een effectievere bestrijding van tarmehalmdoder liet zien wanneer de ziektedruk hoog was en het mangaangehalte in de bodem laag. Dat verklaart de waarde van een dubbele toepassing van ImpactPlus Perk in een dosis van 300 tot 400 kg/ha (met andere woorden: in een concentratie van 1% komt 700 kg overeen met 7 kg pure Mn per hectare): één keer voor de winter en één keer erna.  

Inzetten op complementariteit

Net zoals gezond en gevarieerd eten en voldoende bewegen belangrijk zijn om ons te wapenen tegen typische winterziektes zoals griep, versterkt de preventieve toepassing van doeltreffende producten de immuniteit van het gazon. De efficiëntie van de preventieve behandeling kan volgens Philippe Debougnoux nog worden versterkt door het gebruik van complementaire producten: “Een wetting agent zoals MAGNUM FORTY-FOUR kan bijvoorbeeld water veel beter laten indringen in hydrofobe bodems. Dit bevochtigingsmiddel draagt namelijk bij aan het openen van poriën die verstopt zijn geraakt door een te hoog zoutgehalte in het bodemprofiel. Dit is in het bijzonder nuttig tijdens periodes van hevige regenval.” 

Bij gebrek aan een wonderrecept of een 100% doeltreffende curatieve oplossing sinds de introductie van zero-fyto, dragen alle preventieve maatregelen die worden genomen om het gazon te versterken en het een boost te geven inderdaad bij aan een betere planning van de taken van de greenkeeper en aan de eenvoudigere uitvoering van mechanische interventies. Zonder enige twijfel is dit een waardevolle hulp voor elk team dat instaat voor het onderhoud van het gazon.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details