Keramiek of natuursteen? Een zwembadboord die naadloos doorloopt in het terras, of liever een speciale afwerking? Joren Verbruggen van ArtStone overloopt de belangrijkste vragen en aandachtspunten.
“De meeste klanten kiezen voor een zwembadboord die mooi bij het terras past. Dat kan door voor beide exact dezelfde steen en afwerking te kiezen – een mogelijkheid zowel in natuursteen als in keramiek — of door het kleurenpalet door te trekken. We moedigen klanten daarom graag aan om stalen van het bestaande terras of de zwembadliner naar de toonzaal mee te nemen, zodat ze mooi kunnen vergelijken.”
“Welke steen het uiteindelijk wordt, is vooral afhankelijk van de sfeer die nagestreefd wordt. Belgische blauwe steen is een klassieker, en in strakke, moderne tuinen doet bijvoorbeeld keramiek met beton- of zelfs metaallook het goed. Wie vooral een warme, zuiderse sfeer wil creëren, grijpt best naar zandkleurige en beigetinten, zoals die van de Egyptische kalksteen Sinai Pearl.”
“Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt rond het zwembad, en voor tegels en boorden heeft dat vooral betrekking op de slipvastheid. Keramiek moet daarvoor aan bepaalde normen voldoen. In Italië werd die normering onlangs zelfs verstrengd, zodat de veiligheid absoluut gegarandeerd is. Wist je trouwens dat er tegels bestaan die in droge toestand glad zijn, maar onder invloed van water ruw worden?”
“Bij natuursteen wordt de veiligheid niet zozeer door de steen zelf, maar eerder door de oppervlakte-afwerking bepaald. Voor terrastegels en zwembadboorden bieden wij dan ook enkel ruwe oppervlakte-afwerkingen aan.”
“De rand kan afgewerkt worden met een bullnose enerzijds of een papegaaienbek anderzijds. In het eerste geval wordt de rand van de steen gewoon afgerond, in het tweede geval is ze voorzien van een L-vormige afwerking, al dan niet afgerond, die de rand van het zwembad overlapt. Daardoor oogt de boord wat dikker of bombastischer, maar wordt de rand van het zwembad wel mooi weggewerkt.”
“Kies je voor natuursteen, dan is elke neusafwerking zonder meer mogelijk. Bij keramiek beperkte men zich in het verleden vooral tot de bullnose en de rechte papegaaienbek, waarbij die laatste gerealiseerd werd door een extra randje in verstek aan de tegel te verlijmen. Om dezelfde veelzijdigheid te bieden als bij natuursteen, hebben we onlangs echter onze keramiekproductie uitgebreid. Daardoor kunnen we niet alleen zelf instaan voor de reeds gekende neusafwerkingen, maar kunnen we ook massieve keramische boorden, en bijgevolg een afgeronde papegaaienbek, leveren in zowel 2/3 als 3/5.”
“Net als bij de terrastegels zien we bij de zwembadboorden een duidelijke trend naar grotere formaten. Afmetingen van 100×30 centimeter of 120×40 centimeter zijn lang geen uitzondering meer, en je kan mits de juiste afwerking zelfs perfect een terrastegel van 100×100 centimeter als zwembadboord toepassen. Op die manier wordt het onderscheid tussen boord en terras echt miniem.”
“Een klassieke fout met betrekking tot afmetingen, is dan weer dat bestellingen gedaan worden louter op basis van de binnenafmetingen van het zwembad. Op die manier vergeet je evenwel de hoeken van het bad in rekening te brengen, waardoor je op de werf plots op een tekort zal stoten.”
“Het voorbije jaar was er een enorme vraag naar zwembaden en zwembadboorden, maar vanwege corona waren er ook toeleveringsproblemen vanuit het oosten. Veel natuursteenvoorraden, zoals Vietnamese blauwe steen of graniet, zijn in België daardoor zo goed als uitgeput, al verwachten we in de loop van augustus wel nieuwe leveringen. Belgische blauwe steen en ook de Sinai Pearl hebben we vandaag nog uitgebreid op voorraad, net als ons totaalaanbod aan keramiek.”