Bij het West-Vlaamse familiebedrijf Vermako staat de tweede generatie klaar om uit de startblokken te schieten. Na een overgangsjaar zullen Kim, Kevin en Karl Maes in 2024 officieel de fakkel van vader Jacques overnemen. Al geven ze met de lancering van een nieuw type folieserre ook nu al voorzichtig hun visitekaartje af. “Als alternatief voor onze gekende structuur met traliespanten bieden we vanaf nu ook een budgetvriendelijkere optie met buisconstructie aan”, aldus Kevin Maes.
Onder de noemer Vermako Greenhouses specialiseert de familie Maes zich al sinds 1989 in de productie, constructie en montage van folieserres. Die worden in principe steeds op basis van traliespanten en volgens de strengste Duitse en Engelse normen geconstrueerd.
“Om nog beter aan de marktvraag te kunnen voldoen, investeerden we onlangs echter in een nieuw gebouw en een ‘tube mill’ machine voor de productie van buisprofielen”, vertelt sales manager Steven Van Hoof. “In ons atelier van twee hectare groot produceren we zo dus alles voor zowel de traliespanten als de buisconstructies zelf.”
De nieuwe folieserres met buisconstructie zijn beschikbaar in drie overspanningen en kunnen net als andere Vermako serres in de gewenste lengte en breedte uitgevoerd worden.
“De types van 8 m en 9,60 m overspanning zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor de aardbeienteelt,” zegt Kevin Maes. “De grotere overspanning van 12,80 m zal eerder in andere teelten toegepast worden. Uiteraard is er ook hier steeds de keuze om met een enkele of een dubbele folie te werken, en ook qua verluchtingsconcept zijn er meerdere opties. Naast ons semi-ventilation principe, bieden we bij deze serres ook de zogeheten vlinderverluchting aan.”
De nieuwe buisconstructie zorgt voor een iets economischer alternatief, maar aan de ware kracht van de folieserres wordt niet geraakt. Van Hoof: “De folie zorgt ervoor dat lichtstralen meer verdeeld worden. Zo kunnen ze niet alleen dieper in de serre, maar bovenal dieper in de plant penetreren. Dat resulteert in mooiere en stevigere planten.”
“Wie opteert voor een dubbelwandige serre, kan daarenboven rekenen op fikse besparingen”, vult Maes nog aan. “Door tussen de twee folies een luchtlaag van zo’n 10 cm te blazen, gaat de isolatiewaarde sterk omhoog. Ten opzichte van een glazen serre of een enkele folie betekent dat al snel 30% winst.”
Ook het verluchtingsconcept speelt volgens Maes en Van Hoof een centrale rol in het succes van de Vermako serres. Maes: “Bij het semi-ventilation principe kan je de nok over de volledige lengte openen, waardoor je niet alleen meer luchtcirculatie krijgt in serre en gewas, maar je de ventilatie ook veel beter kan sturen. De planten die centraal in de serre staan, krijgen zo bijvoorbeeld evenveel verse lucht als de planten aan de rand. Daarnaast kan je op de serres met traliespanten ook nog steeds voor het poly-ventilation principe kiezen. Omdat beide delen van de dakverluchting hier onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, laat deze uitvoering toe om nog beter in te spelen op onder meer de windrichting.”
“Je blijft met onze serres overigens ook gevrijwaard van de condensatieproblematiek”, voegt Van Hoof toe. “Dat is enerzijds een gevolg van de thermische en diffuse folie die condensatie uitsluit, maar wordt anderzijds nog versterkt door het schouweffect dat met de semi- en poly-ventilation gecreëerd wordt. Zeker voor botritische of schimmelgevoelige planten is het van groot belang dat natte lucht op die manier meteen afgevoerd wordt.”