NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
GroenGek(l)eurd: een onafhankelijk kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers
Tuinaannemers hebben een enorme impact op een zeer grote oppervlakte van groen in Vlaanderen.

GroenGek(l)eurd: een onafhankelijk kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Samenwerking PCS en vakverenigingen voor tuinaanleg levert haalbaar certificaat op

Dit najaar wordt het kwaliteitslabel GroenGek(l)eurd voor de professionele tuinaannemer gelanceerd. GroenGek(l)eurd is het onafhankelijke kwaliteitslabel waarmee tuinaannemers zich kunnen onderscheiden op een transparante, professionele en duurzame manier tegenover klanten, toeleveringsbedrijven, de sector en de samenleving in het algemeen. 

Velen zijn het erover eens dat een kwaliteitslabel voor de sector nodig en nuttig is. De professionaliteit en vakbekwaamheid van ondernemers in de groene sector worden daarmee in de verf gezet. Tegelijk hebben tuinaannemers een enorme impact op een zeer grote oppervlakte van privétuinen in Vlaanderen, naast uiteraard bedrijventerreinen en vele openbare domeinen. Daarom werd er de afgelopen twee jaar – in samenwerking met het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) – hard gewerkt om een sectoraal kwaliteitslabel uit bouwen. Zo hebben eindklanten de zekerheid dat er kwaliteitsvol en professioneel werk zal afgeleverd worden. 

GroenGek(l)eurd-certificaat.

GroenGek(l)eurd staat voor:
• Transparantie – zowel in de werking van de organisatie als in het maken van correcte afspraken door middel van een vaktechnische offerte met duurzame materialen;
• Vakbekwaamheid – het bedrijf is vakbekwaam door opleiding of ervaring, werkt veilig met het juiste materiaal en kent de wetgeving;
• Klantvriendelijkheid – het bedrijf biedt een uitmuntende dienstverlening aan de klant;
• Sociaal ondernemen – werknemers worden correct behandeld en begeleid, en krijgen de mogelijkheid tot bijscholing;
• Aandacht voor milieu – het bedrijf houdt rekening met de geldende afval- en milieuvoorschriften, werkt volgens de principes van geïntegreerde gewasbescherming, en zet in op het maximaliseren van bodemkwaliteit en het minimaliseren van wateroverlast.

Welk verschil maakt dit voor een tuinaannemer?

Een kwaliteitscertificaat is niet alleen een demonstratie van professionaliteit en vakmanschap, het helpt ook bedrijfsprocessen en kwaliteit op een hoog niveau te houden. Certificatie stimuleert om continu te evalueren en te verbeteren, en op die manier als ondernemer vooruit te gaan. 

Daarnaast helpt GroenGek(l)eurd om aan diverse overheden te tonen dat bedrijven met het kwaliteitslabel in orde zijn met de wettelijke regels en verordeningen. 

Tenslotte is een kwaliteitslabel een eenvoudige manier om klanten te overtuigen van ver doorgedreven professionaliteit en vakkennis. Het wordt immers gecontroleerd door een onafhankelijke controle-instelling.

Samenwerking tussen sector en onderzoek zorgt voor haalbaar certificaat

De beoordelingsrichtlijnen in dit lastenboek zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen de onderzoeksinstelling Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) en de vakverenigingen voor tuinaanleg. Hierdoor bevat het duidelijke en transparantie kwaliteitseisen die streven naar een verhoogde professionaliteit bij de sector. De afdeling Groen van het Proefcentrum onderzoekt en demonstreert al decennia duurzame technieken in groenvoorziening en bouwde een sterk netwerk op in de sector.

Groengekeurd vzw beheert het lastenboek dat de kwaliteitseisen van het GroenGek(l)eurd-certificaat vastlegt. Deze vzw is een partnerschap tussen het Proefcentrum voor Sierteelt (afdeling Groen), en sectororganisaties Groen Groeien, AVBS en VBTL. 

Door het nieuwe certificaat hebben eindklanten de zekerheid dat er kwaliteitsvol en professioneel werk zal afgeleverd worden.

Onafhankelijke controle garandeert transparantie

Groengekeurd vzw ondersteunt tuinaannemers om hun bedrijfsprocessen te verbeteren, maar de audits worden uitgevoerd door een externe, onafhankelijke controleorganisatie. Dit verzekert een objectieve en onafhankelijke audit, zodat het GroenGek(l)eurd-certificaat een zeer sterk bewijs is van kwaliteit en professionaliteit.

Het certificaat is drie jaar geldig, waarna een nieuwe audit volgt. Tijdens deze periode kunnen er wel tussentijdse audits, door middel van steekproeven, plaatsvinden. Zo garandeert GroenGek(l)eurd dat de tuinaannemer blijft voldoen aan alle kwaliteitseisen van het lastenboek.

Interesse? En nu?

Het GroenGek(l)eurd-certificaat kan behaald worden door elke tuinaannemer die zich wenst te onderscheiden in de sector. Dit omvat zowel eenmanszaken als kleine of grote ondernemingen. Een certificatie-audit kan aangevraagd worden bij een onafhankelijke controle-instelling. Deze instelling stuurt je een offerte voor een audit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details