NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Milieuvriendelijke bestrijding  van invasieve exoten

Milieuvriendelijke bestrijding van invasieve exoten

Weed Free Service gebruikt ‘gewoon’ zeer heet water

Zeg niet zomaar onkruid tegen een invasieve exoot zoals berenklauw of Japanse duizendknoop. In tegenstelling tot de veelal onschadelijke klavers en distels, kunnen deze uitheemse soorten namelijk aardig wat kwaad aanrichten en vragen ze een gerichte en bestendige aanpak. Het Nederlandse Weed Free Service ondersteunt overheden en lokale besturen over heel Europa met een efficiënte doch milieuvriendelijke bestrijding.

Wie ooit in aanraking kwam met berenklauw, weet het ongetwijfeld: invasieve exoten zijn meer dan enkel maar storend. Contact met het sap van deze Heracleum kan immers tot ernstige brandwonden leiden, en andere exoten zoals de Japanse duizendknoop en watercrassula staan vooral de groei van inheemse beplantingen in de weg. Bovendien is de duizendknoop nietsontziend en breekt de plant probleemloos door asfalt, voegen en wegen heen. Het bestrijden en beheren van deze schadelijke woekeraars is dan ook een vak op zich. Weed Free Service combineert daarvoor meer dan acht jaar expertise met onder meer een enorme capaciteit heet water.

De bestrijding van invasieve exoten vraagt tijd. Weed Free Service volgt de evolutie op met behulp van de ISRP monitoring tool.

 

Heet water?

Door het onkruid gericht met kokend water te bespuiten, wordt de plantcel op een efficiënte en milieuvriendelijke manier afgebroken. Deze methode kan toegepast worden voor zowel berenklauw als watercrassula, en voor de bestrijding van Japanse duizendknoop heeft Weed Free Service zelfs een unieke technologie ontwikkeld om het wortelpakket volledig ondergronds te koken.

Om een adequate bestrijding te garanderen, beschikt het bedrijf over erg grote hoeveelheden regenwater, die in een biomassacentrale tot zo’n 104°C worden opgewarmd en vervolgens met een vloot van geïsoleerde tankwagens tot op locatie worden gebracht. Zo kan dagelijks een oppervlakte van meer dan 1.000 m2 behandeld worden.

Een kwestie van tijd

Toch mag men niet vergeten dat het bestrijden van invasieve exoten altijd de nodige tijd vergt. Watercrassula en berenklauw kunnen in ongeveer twee jaar succesvol geëlimineerd worden; Aziatische woekeraars vergen doorgaans wat meer tijd.

Weed Free Service werkt daarom steeds resultaatgericht en op lange termijn. Het neemt opdrachtgevers onder de arm en volgt samen met hen de eerste resultaten, verwachtingen en bijkomende interventies op. Daarvoor maakt het bedrijf sinds kort trouwens gebruik van ISRP (Invasive Species Reduction Program). Deze webgebaseerde monitoring tool biedt overzicht en informatie over zowel de planten zelf als de behandelingen en de evolutie van de bestrijding, en laat toe om bijkomende interventies eenvoudig in te plannen. Zo krijgen besturen en bedrijven ook op lange termijn greep op de invasieve soorten die hun terreinen teisteren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details