Dit artikel is ook in het Nederlands beschikbaar, klik op de button hieronder om naar dit artikel te gaan
Ga naar artikel
Cet article est également disponible en français, cliquez sur le bouton ci-dessous pour accéder à cet article
Aller à l'article
Voetbalclub verbruikt 60% minder energie - Keep it Green

NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Voetbalclub verbruikt 60% minder energie
Het veld wordt verlicht via vier palen met elk 24 ledmodules.

Voetbalclub verbruikt 60% minder energie

Nieuwe ledverlichting voor K. Zandhoven S.K. 

K. Zandhoven S.K. is een voetbalclub uit eerste provinciale. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) keurde haar oude gasverlichting af. Gevolg: de club mocht ’s avonds geen competitiewedstrijden meer spelen. Het bestuur contacteerde lichtspecialist VNS Benelux uit Westmalle om nieuwe, sterke en energiezuinige ledverlichting te plaatsen.

Led: enige alternatief voor gaslampen

De KBVB vraagt provinciale voetbalclubs op het hele terrein een gemiddelde lichtsterkte van 80 lux en een gelijkvormigheid van minstens 75% te halen, met op 41 vastgelegde punten een minimum van 60 lux. 

Zaakvoerder Olivier Proot: “Zoals in Zandhoven laat bij meer en meer clubs de oude gasverlichting het afweten. Die lampen worden niet meer geproduceerd. Ze moeten naar ledverlichting overschakelen, maar zijn bang voor de kosten.”

Energie- en kostenbesparing

“Die hoge kosten zijn een misverstand dat de ronde blijft doen. Want na de installatie besparen ze enorm veel energie. In Zandhoven verbruikten de acht oude armaturen samen 19,2 kilowatt. We vervingen ze door acht ledarmaturen die samen 7,68 kilowatt verbruiken. Dat is een energie- en kostenbesparing van 60%. Clubs die echt geen ruimte hebben om led aan te kopen, kunnen onze verlichting huren. Na vijf jaar wordt die dan automatisch eigendom van de club.”

Installatie en afstelling in één dag

VNS plaatst een ledlichtinstallatie in één dag. Olivier Proot: “We verwijderen de oude verlichting, plaatsen de ledverlichting, sluiten ze aan, en kijken de elektrische installatie van de club na. ’s Avonds wordt de nieuwe verlichting afgesteld. Elke ledarmatuur bestaat uit twaalf ledmodules. Elke module wordt door de installateur met een laser op het juiste punt op het veld gericht. Zo garanderen we op elk van die 41 punten de gevraagde lichtsterkte. 

Daarna meten we elk punt met een geijkte lichtmeter en behalen we een lichtsterkte die zelfs hoger is dan gevraagd.”

Bediening met app

Zandhoven koos ervoor de nieuwe lichtinstallatie met een app te bedienen. “Waar ze ook zijn: de mensen van de club kunnen de verlichting altijd direct aan- en uitschakelen en kiezen welke armaturen ze op welke sterkte laten branden. Maar één helft van het terrein verlichten of de armaturen maar op 50% laten branden: het kan allemaal.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details