Er zijn twee manieren om te innoveren. Ofwel voeg je alsmaar nieuwe onderdelen en functionaliteiten aan een bestaand concept toe, ofwel puur je het concept steeds verder uit om de werking te optimaliseren. Belgarde, fabrikant van de GTM houtversnipperaars, kiest al ruim twintig jaar voor de tweede aanpak, en blijft zo nieuwe toestellen produceren die uitblinken in eenvoud en efficiëntie.
Sinds de familie De Wild haar activiteiten als distributeur van gereedschappen en machines in 1995 met de ontwikkeling en productie van houtversnipperaars uitbreidde, staan essentie en efficiëntie als hoogste doel voorop.
“Een groenprofessional heeft geen nood aan allerlei technische snufjes die het gebruik en onderhoud van een houtversnipperaar onnodig complex maken”, zegt Diana de Keijzer. “Hij wil het gesnoeide hout vooral zo snel en comfortabel mogelijk tot chips verwerken, bij voorkeur met de mogelijkheid ze nadien elders te gebruiken. Dat zijn dan ook de drijfveren van onze ingenieurs.”
Bij het ontwerp en de ontwikkeling van de GTM Chippers kwam de voorbije 25 jaar in ieder geval al aardig wat denk- en testwerk kijken.
“Schijnbaar kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken”, weet De Keijzer. “Zo besteden we enorm veel aandacht aan de hoek waarmee takken op het versnippersysteem terechtkomen, en aan de hoek van de messen zelf. Door te zorgen dat er perfect haaks op de vezels versneden wordt, verloopt het snipperen immers veel sneller en efficiënter.”
Tuinaannemer Boris Renders van Barborist beaamt. “De GTS1800WD slikt takken dat het een lieve lust is. Ik heb het materiaal maar in te steken en los te laten, en in de tijd dat ik een volgende tak genomen heb, is het alweer verwerkt. Die snelheid is voor een zelfstandig tuinaannemer zoals ik erg belangrijk, want het bepaalt hoeveel werk ik uiteindelijk kan aannemen. Ik kan er trouwens altijd op vertrouwen dat de chipper doet wat hij moet doen, zelfs wanneer ik de machine in mijn streven naar snelheid even tot het uiterste durf te drijven. Dat is ongezien.”
Ook de brede invoer en het rotor versnippersysteem van de GTM toestellen dragen bij aan de hoge werksnelheid. “Door de wenteling van de rotor worden de houtsnippers ook meteen uitgeblazen”, aldus De Keijzer. “Dat betekent dat je hiervoor geen ander systeem meer nodig hebt, en de machine dus eenvoudiger en compacter blijft.”
Compactheid is een kenmerkende eigenschap van deze houtversnipperaars, waarvan zelfs de zwaarste modellen zich moeiteloos door een tuinpoortje laten leiden. “We kiezen voor zo min mogelijk, maar wel goed materiaal en maken heel bewust gebruik van de vorm van de machine. Zo hebben we de motor bijvoorbeeld geplaatst in de leegte die je traditioneel onder de invoer vindt. Dat houdt de machine compact én zorgt tegelijk voor een mooie balans.”
“Je krijgt de kracht van een versnipperaar op aanhangwagen, met het gemak van een mobiel toestel”, stelt Renders. “De nieuwe Wheel Driven modellen gaan zelfs nog een stapje verder en zorgen ervoor dat ik mezelf helemaal niet meer hoef te belasten, ongeacht de ondergrond.”
Tot slot merkt Renders op dat klanten steeds meer geneigd zijn om snoeiafval op eigen terrein te verwerken en hergebruiken. “Hoe mooier en uniformer de houtsnippers, hoe meer men geneigd is om er ook effectief iets mee te doen”, weet ook De Keijzer. “Ons versnippersysteem is daarom zodanig ontwikkeld en vormgegeven, dat het consequent mooie chips oplevert. Zij lenen zich perfect als bodembedekker of voor de ecologische verrijking, regeneratie en bescherming van de bodem volgens de zogeheten RCW-methode (Ramial Chipped Wood)”.
Met twee compo-modellen biedt Belgarde sinds vorig jaar ook de mogelijkheid om fijner te snipperen en grote hoeveelheden zacht organisch materiaal te verwerken. “Door de eenvoudige toevoeging van een extra grid worden de houtsnippers in de machine teruggekaatst en dus een tweede maal door de rotor gestuurd. Zo kan je het composteerproces indien gewenst versnellen.”