Brecht Descheemaker, de groundsman van KV Kortrijk, is verantwoordelijk voor het onderhoud van de grasmatten die de basis vormen voor elke wedstrijd. Sinds januari 2024 zorgt hij ervoor dat het veld in het Guldensporenstadion altijd in topconditie is, maar zijn ervaring als groundsman gaat veel verder terug.
Voordat hij bij KV Kortrijk begon, werkte Brecht al meer dan 16 jaar in dezelfde functie. Hij begon zijn carrière bij SV Roeselare, waar hij twaalf jaar lang verantwoordelijk was voor het onderhoud van het veld, en bracht vervolgens bijna vijf jaar door bij KV Oostende. Over zijn nieuwe rol bij Kortrijk zegt hij: “Ik amuseer me hier wel. Het is een grote uitdaging, maar ik hou van het werk. Het stopt eigenlijk nooit, de velden vragen altijd aandacht van mij en mijn team, dat bestaat uit nog een vaste medewerker en enkele flexi-jobbers.”
Een van de grootste uitdagingen waarmee Brecht dagelijks te maken heeft, is de strijd tegen straatgras, een type gras dat snel groeit en moeilijk te bestrijden is. “Door hier jarenlang te weinig op in te spelen is er veel straatgras op het veld terechtgekomen. Zelfs met de beste apparatuur blijft het een uitdaging om het volledig onder controle te houden”, vertelt Brecht.
Naast straatgras vormt ziektestress een grote bedreiging voor de grasmat. Het gras wordt namelijk kwetsbaar voor ziektes door externe factoren zoals slecht weer, slechte ventilatie of te weinig zonlicht. Een veelvoorkomende ziekte waar Brecht mee te maken heeft, is bladvlekkenziekte, veroorzaakt door schimmels die vlekken op het gras veroorzaken. Daarnaast vormt fusarium, een andere schimmelziekte, een serieuze bedreiging.
“We proberen ziektestress zoveel mogelijk te voorkomen door het gras te beluchten en de mat open te houden met verticuteren en wiedeggen, zodat er voldoende lucht in de grond komt”, legt Brecht uit. “Echter, als een ziekte eenmaal toeslaat, moet ik ingrijpen met fyto-producten om verdere schade te beperken.”
Het onderhoud van het veld varieert sterk per seizoen. Brecht legt uit: “In de zomer maaien we het gras intensiever, terwijl we in de winter vooral bezig zijn met beluchten en bezanden. Elk seizoen brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om extreme weersomstandigheden zoals hevige regen of droogte. De seizoenswisselingen vereisen constante aanpassingen om ervoor te zorgen dat het veld in de best mogelijke conditie blijft.”
Als het gaat om inspiratie, noemt Brecht het Stadionveld Schiervelde, het veld waar Club NXT haar thuismatchen speelt, als een voorbeeld van een goede opbouw van de ondergrond voor een 100% natuurgrasveld. Zijn eigen toekomstplannen voor KV Kortrijk omvatten verbeteringen aan de ondergrond en drainage van het veld, zodat het beter bestand is tegen zware regenval en droogte.
Naast het fysieke onderhoud van het veld, werkt Brecht nauw samen met de technische staf van KV Kortrijk. Feedback over de hardheid van het veld, beregening en andere aspecten zijn cruciaal om de grasmat optimaal te houden voor trainingen en wedstrijden. “Ik heb regelmatig gesprekken met de trainers over hun voorkeuren. Het is belangrijk dat de zeven natuur- en twee kunstgrasvelden voldoen aan hun verwachtingen”, zegt Brecht.
Het werk van een groundsman stopt nooit, en dat vereist toewijding. “In de zomer heb je eigenlijk geen sociaal leven meer”, zegt Brecht lachend. Maar ondanks de lange uren en de continue druk om het veld perfect te houden, blijft hij gepassioneerd over zijn werk. Voor jonge collega’s of mensen die geïnteresseerd zijn in het vak heeft Brecht één belangrijk advies: “Je moet het echt graag doen, want het is een vak waarin je constant bezig bent. Maar het is ook enorm dankbaar werk als je de resultaten van je werk ziet.”