Sinds afgelopen zomer speelt Beerschot – voluit Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen – opnieuw in de hoogste divisie van het Belgisch voetbal. Een positie die vraagt om velden in topconditie, en dat niet alleen in het hoofdstadion. Het beheer van de voetbalvelden werd onlangs uit handen gegeven aan de sportafdeling van Krinkels.
Krinkels werd in september door Beerschot benaderd om de natuurgrasvelden van de ploeg op punt te zetten en te houden. Vooral de oefenterreinen voor de eerste ploeg, op het jeugdcomplex in Wilrijk, moesten op korte termijn naar een hoger niveau getild worden. “Op dat moment was het al te laat om nog met klassieke methodes aan de slag te gaan”, vertelt Steven Mattelin, expert sport bij Krinkels. “Daarom werd er gekozen om het volledige veld te herbezoden.”
Voor het herbezoden koos Krinkels voor een dikke, krachtige grasmat die voornamelijk uit veldbeemd bestaat. Dit is volgens het concept van Grass2play dat vanuit Nederland is overgewaaid. Het houdt in dat velden niet langer ingezaaid, maar rechtstreeks met graszoden aangelegd worden. “Het grote voordeel is dat de zoden voor 100% met veldbeemd opgekweekt worden en 12 tot 18 maanden de tijd krijgen om een dichte grasmat en uitgebreid wortelgestel te vormen. Die tijd krijgt veldbeemd bij de klassieke inzaaimethode nooit, waardoor het nooit de kans krijgt om volledig door te komen.”
Veldbeemd speelt een belangrijke rol in de kwaliteit en robuustheid van de grasmat. Zolang het wortelgestel intact blijft, kan het ras zich immers goed herstellen. “Een aantal weken rust volstaan al om een sterk getroffen doelzone weer mooi groen te krijgen. Daardoor is de grasmat goed voor 750 tot wel 1.000 speeluren per jaar, zonder dat er in het voorjaar ingrijpende renovatiewerken nodig zijn. Omdat er meteen een dichte grasmat ligt, vormt ook onkruid minder een probleem.”
Nog een voordeel is de snelle realisatie van een Grass2play-mat. Voor het oefenterrein van Beerschot trok Krinkels amper vier weken uit. In die tijd werd er een bodemanalyse uitgevoerd, werden drainage en beregening gecontroleerd en vernieuwd, de bestaande en sterk vervilte grasmat afgefreesd, de toplaag met meer dan 1.000 ton gekalibreerd zand verschraald, de zoden geplaatst, het veld gerold en belucht en tot slot de doelen, belijning en cornervlaggen geplaatst. Meteen daarna was het veld speelklaar. “Vanaf nu ligt de focus op het onderhoud. Daarbij gaat het vooral om wiedeggen tegen viltvorming, regelmatig beluchten en doorzaaien met Engels raaigras. Een cruciaal aandachtspunt is het voorkomen van beschadiging aan het wortelgestel van de veldbeemd. Maaifrezen, verticuteren en snijbeluchten zijn daarom uit den boze. Het doorzaaien gebeurt door middel van inprikken. Omdat er doorgezaaid wordt met raaigras, dat sneller kiemt, verschuift na verloop van tijd het evenwicht in de grasmat en moeten de zoden na drie tot vijf jaar wel vernieuwd worden.”
Niet alleen voor sportclubs, maar ook voor openbare besturen die hun sportterreinen of recreatiezones aanleggen of vernieuwen, ziet Krinkels in het nieuwe concept met andere woorden nog heel wat potentieel.
Ondanks de nood om roulerend te herbezoden is een Grass2play-mat volgens Steven op jaarbasis overigens goedkoper dan een kunstgrasveld. “Bovendien is natuurgras beter voor het klimaat: het water kan in de bodem infiltreren en je voorkomt het creëren van hitte-eilanden. Naast de financiële en klimatologische voordelen zijn er ook minder kwetsuren, is er geen bouwvergunning nodig en ervaren mensen het als aangenamer. Heb je ooit al iemand zien picknicken op kunstgras?”
Neem dan rechtstreeks contact op met Krinkels nv.