In hun kielzog volgt HeatCover®, een vloeibare afdekking die verdamping van het water en warmteverlies tegengaat. Daarnaast zorgt ze ervoor dat het natuurlijke uitzicht van de vijver behouden blijft.
Plastic afdekkingen worden bij zwemvijvers nauwelijks toegepast. “Zeventig procent van de zwemvijvers maakt geen gebruik van plastic afdekkingen om verdamping en energieverlies tegen te gaan”, preciseert Nils Rouwendal, commercieel directeur van HeatCover®, een Belgisch bedrijf dat vloeibare afdekking produceert en verkoopt onder dezelfde naam.
HeatCover® wordt met een doseerpomp dagelijks in de juiste dosis aan het water toegevoegd, zo’n 1 tot 1,4 milliliter per m2 per 24 uur. Het middel, dat een lagere weerstand heeft dan water en dus naar boven drijft, verspreidt zich over het hele oppervlak en voorkomt verdamping van het water en daarmee water- en energieverlies. “HeatCover® heeft een hoger kookpunt dan water”, verklaart Rouwendal waarom het onzichtbare vlies waterverdamping tegengaat. Ook gaat hierdoor minder warmte verloren.
Vooral in het voorjaar, als de warmtepomp aangaat om het water te verwarmen en de buitentemperatuur laag ligt, treedt er verdamping van het water op, net zoals in de zomer bij felle zon en hoge temperaturen. Door het toegenomen bezit van private zwemgelegenheden en de klimaatopwarming zien eigenaren de noodzaak om zwembaden en zwemvijvers nóg verder
te verduurzamen.
Onderzoek wijst uit dat zowel het waterverlies als het energieverbruik tot vijftig procent gereduceerd kan worden met HeatCover®. Zo werd er een test gedaan met een overdekt zwembad van 440 vierkante meter met een temperatuur van 28 graden. Verdampte er zonder gebruik van HeatCover® 138 kuub water, na het gebruik ervan lag dat verlies nog maar op 70 kuub. Het gasverbruik daalde van 670 kuub naar 361 kuub. Praktijkmetingen in buitenbaden toonden aan dat het warmteverlies in frisse periodes aanzienlijk afgeremd kan worden.
HeatCover® wordt ook in openbare en privézwembaden gebruikt, in plaats van of in combinatie met afdekzeilen, omdat het overdag (07.00 – 23.00 uur) bij verwijdering van het zeil ook zorgt voor het tegengaan van verdamping. In het geval van de zwemvijvers, die sterk in opmars zijn, is het gebruik van HeatCover® niet meer weg te denken. Het is dan ook niet voor niets dat het duurzame middel door experts van de gespecialiseerde groothandel Distri Pond algemeen wordt aanbevolen in ieder zwemvijverconcept.
Door de (fysieke) kenmerken van een zwemvijver is een vloeibaar afdekmiddel vaak de enige logische oplossing. Zo is de zwemvijver uitgerust met een plantenzone voor de natuurlijke filtering van het water en neemt hij ook onregelmatige, natuurlijk vormen aan, wat bedekking met een zeil onmogelijk maakt.
Terwijl Distri Pond HeatCover® sterk aanbeveelt, zijn er tuinprofessionals die het zelfs standaard in hun oplossingen meenemen. Zo gebruiken steeds meer tuinarchitecten alleen HeatCover®. “Zij gaan ervan uit dat een zwemvijver is vormgegeven in nauwe harmonie met het huis en de tuin. De zwemvijver past in dat totaalplaatje, waardoor die dan ook te allen tijde zichtbaar moet zijn”, verklaart Rouwendal.
Terwijl HeatCover® al jaren actief is in de zwemmarkt, heeft het bedrijf vanaf 2020 de zwemvijvers als separaat segment opgenomen in de marketing. Hiermee wil het inspelen op de toenemende populariteit van zwemvijvers en zo tuinprofessionals ondersteunen bij de uitrol. Zo ontwikkelde het een zwemvijvervariant, voor de nieuwe productetikettering, product display en folders waarmee de werking en voordelen van HeatCover® makkelijker aan de klant uitgelegd
kunnen worden.
HeatCover® heeft sinds vorig jaar een dealernetwerk van 32 bedrijven opgebouwd. Rouwendal wijst erop dat de vloeistof de tuinaanleggers niet alleen eenmalig voordelen oplevert door de klant een pasklare oplossing te bieden, maar ook voor een terugkerende omzet zorgt, omdat de gebruikers om de zoveel tijd een nieuwe jerrycan nodig hebben.
De biologisch afbreekbare eigenschappen van HeatCover® maken het product een duurzame oplossing. De veiligheid voor zwemmers is ruim onderzocht. Vóór de marktintroductie is de vloeibare afdekking op risico’s getest en goed bevonden door Becoh (Belgian Center for Occupational Hygiene). Ook hebben proeven van het Kenniscentrum Milieu en Gezondheid van de Provincie Antwerpen uitgewezen dat het middel geen significante impact heeft op de waterkwaliteit en de VLAREM-normen.