NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Infiltratie als wapen tegen droogte
Modulair opbouwbaar infiltratiekrat op maat van de particuliere woning.

Infiltratie als wapen tegen droogte

Niet onnodig sproeien, regenwater recupereren, proceswater hergebruiken…: het zijn slechts enkele manieren waarop op water bespaard kan worden. Het Oost-Vlaamse familiebedrijf Trudiplas gooit het over een andere boeg en creëert, samen met tuinarchitecten, vooral eenvoudige en betrouwbare mogelijkheden voor infiltratie.

Sterke gras-/grinddal uit 50% gerecycleerd polyethyleen en 50% afvalkunststof.

De Vlaamse droogteproblematiek is niet zomaar een kwestie van watertekort. Hoewel de zomers droger en heter worden, vallen er in de winter namelijk nog steeds bakken regen uit de lucht. Waar het vooral misloopt, is bij de razendsnelle afvoer van dat water via daken, straten, verhardingen, rioleringen en drainagesystemen. Het water krijgt geen kans om in de grond te dringen, waardoor grondwaterreserves niet aangevuld en de steeds langere droge periodes niet overbrugd kunnen worden. 

Een onmiskenbaar probleem op grote schaal, maar ook de doodsteek voor gronden, beplantingen en biodiversiteit op lokaal niveau. Al geldt in de andere richting ook dat schijnbaar kleinschalige maatregelen op lokaal niveau een belangrijke bijdrage leveren aan een oplossing op grote schaal. In elk (tuin)project loont het dan ook om voldoende infiltratiemogelijkheden te voorzien, zelfs wanneer dat gezien de aard van de werken niet per definitie verplicht is. Trudiplas zet daarvoor in op twee belangrijke pistes en productgroepen.

Het gebruik van aangepaste grinddallen of -matten verzekert dat het oppervlak niet alleen waterdoorlatend, maar ook duurzaam en robuust is.

Waterdoorlatende verhardingen

Dat steden en gemeenten vandaag de uitdrukkelijke voorkeur geven aan waterdoorlatende verhardingen, is geen nieuws. Het gebruik van aangepaste gras- of grinddallen verzekert dat het oppervlak niet alleen waterdoorlatend, maar ook nog eens robuust en duurzaam is. Dubbel duurzaam zelfs, als je de nieuwste telg in het assortiment van Trudiplas bekijkt. 

Naast het uitgebreide gamma aan klassieke grindplaten, verkrijgbaar in verschillende hoogtes en vervaardigd uit 100% gerecycleerd polypropyleen en een hoogwaardig geotextiel, biedt het bedrijf met de Trudidal Heavy namelijk ook een innovatieve gras-/grinddal voor zwaar verkeer aan, op basis van 50% gerecycleerd polyethyleen en 50% afvalkunststoffen. Kunststoffen die normaal in de afvalbak belanden, krijgen zo een nieuw en hoogwaardig leven én dragen bij aan een betere waterhuishouding. Zelfs zonder vulmateriaal weerstaat de Trudidal Heavy bovendien aan drukbelastingen tot ruim 200 ton/m2, waardoor de gras-/grinddal een volwaardig alternatief vormt voor betonnen uitvoeringen, met slechts een fractie van het gewicht.

Schijnbaar kleinschalige maatregelen, zoals parkeerplaatsen met waterdoorlatende grindverharding, maken wel degelijk een verschil.

Modulaire infiltratiekratten

Ook water dat traditioneel via daken of ondoorlatende oppervlakken in de regenwaterafvoer terechtkomt, kan middels een eenvoudige ingreep lokaal en gecontroleerd in de grond infiltreren. Bij nieuwbouwprojecten is dat sinds 2013 alvast een verplichting, al kunnen infiltratievoorzieningen gerust ook achteraf geplaatst worden. 

Trudiplas ontwikkelde voor dit soort voorzieningen de Raincycle: een modulair opbouwbaar infiltratiekrat met een inhoud van 190 liter dat ofwel op de overloop van de regenwaterput, ofwel op de regenwaterafvoer aangesloten kan worden, zij het dan wel met tussenkomst van een zandfilter. De inhoud werd bewust afgestemd op particuliere projecten, al kunnen in grotere projecten ook meerdere kratten aaneengeschakeld worden. 

Teneinde transport en installatie zo eenvoudig mogelijk te maken, koos Trudiplas bij de ontwikkeling van de Raincycle bewust voor een modulair concept. Elk infiltratiekrat bestaat zo uit zeven losse panelen, reeds voorzien van een 100% waterdoorlatend geotextiel, die in een handomdraai tot een box worden geklikt. Aangezien de kratten niet zijn voorgemonteerd, kunnen ze compact verpakt én vervoerd worden, wat opnieuw de ecologische voetafdruk verkleint. 

Op de website www.raincycle.eco wordt de werking van het systeem uitgebreid voorgesteld.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?