De keuze van het werktuig hangt vooral af van twee elementen: enerzijds het type begroeiing dat men wenst te snoeien, anderzijds het gewenste snoeibeeld.
Het mooiste snoeibeeld wordt over het algemeen bekomen met een haagschaar. Dit werktuig knipt de takken terwijl deze tussen de ‘vingers’ gelijkmatig verdeeld worden over de volledige werkbreedte. Dankzij de relatief grote werkbreedtes die beschikbaar zijn, is het bovendien eenvoudiger om een egaal beeld te bekomen. Kortom: de machine bij uitstek voor het fijnere werk. Een haagschaar knipt vlot door takken met een diameter tot drie centimeter. Minimaal één keer per jaar snoeien is dus aangewezen met dit werktuig.
Bij het snoeien vallen de geknipte takken in hun volle lengte op de grond. Nadien opruimen is dus vereist.
Op plaatsten waar het snoeisel mag blijven liggen, is een mulchdek zeer geschikt. In de gesloten behuizing zijn twee of meer rotoren gemonteerd, waarop loshangende mesjes zijn bevestigd. Deze draaien tegen hoge snelheid en snijden de takken netjes af. Het gesnoeide materiaal wordt versnipperd en door de luchtverplaatsing terug in de haag geblazen. Het fijne materiaal dat toch naast de haag op de grond valt, kan makkelijk met een bladblazer onder de begroeiing worden geblazen. Ook bij jong gewas is een mulchdek beter geschikt dan een haagschaar. Waar de haagschaar de jonge takjes platdrukt, kan een mulchdek deze fijne takjes netjes snoeien, met een strak resultaat tot gevolg. Bij iets dikkere takken kan een mulchdek wel voor wat gerafelde punten zorgen, waar de haagschaar enkel mooi afgeknipte takken achterlaat. Net als de haagschaar is het mulchdek geschikt om minimaal één keer per jaar te snoeien. Bij snelgroeiend gewas is het aangewezen om dit tweemaal per jaar te doen.
Dikkere takken snoeien met zorg en minimale snoeiwonden kan met de takkenschaar. Deze machine is gebaseerd op de klassieke haagschaar, maar is veel zwaarder uitgevoerd. Een traag bewegend mes, voorzien van een vast tegenmes, knipt takken met een diameter tot tien centimeter letterlijk door. Gezien de benodigde kracht, wordt het mes aangedreven door een hydraulische cilinder en is de knipbeweging relatief langzaam. Een lage rijsnelheid, minder dan één kilometer per uur, is vereist voor het afleveren van kwalitatief werk.
Voor takken met een grote diameter, in de praktijk vanaf zes centimeter, wordt een zaagunit ingezet. Ze bestaan in een grote verscheidenheid aan werkbreedtes: van een enkelvoudige zaag met één zaagblad, tot meervoudige zaagunits met een werkbreedte tot bijna vier meter. Zware houtkanten die moeten teruggezet worden, overhangende takken, snelwegbermen met houtopschot die gesnoeid moeten worden: de zaagunit is de keuze bij uitstek van de professional. Werksnelheden kunnen, in functie van de gebruikte machine, oplopen tot tien kilometer per uur.
Een boomknipschaar is geschikt voor het knippen van struiken, takken en zelfs gehele bomen. Afhankelijk van de houtsoort, kunnen stammen tot een diameter van vijfendertig centimeter geknipt worden. Deze werkzaamheden kunnen behoorlijk zwaar en belastend worden voor de basismachine: meestal een banden- of rupsgraafmachine. De betere machines onderscheiden zich door twee naar elkaar toe bewegende messen. Ze zorgen niet alleen voor een lagere mechanische belasting van de graafmachinearm, het resulteert ook in een veel kleinere snoeiwonde. Dit laatste is minder belangrijk bij het rooien van bomen, maar des te belangrijker bij snoeiwerkzaamheden waarbij de gezondheid van de boom primeert.
Een uitgebreid aanbod bij Pivabo
Pivabo, de Belgische invoerder van onder meer merken als Herder, Herder-Fermex, Elkaer en Marolin, biedt een compleet gamma aan professionele werktuigen voor machinaal snoeiwerk aan. Pivabo heeft diverse standaard werktuigen op voorraad, die binnen 48 uur geleverd kunnen worden. Indien gewenst kan elk werktuig op maat van de beschikbare basismachine gebouwd worden. Samen met de klant wordt bekeken wat de beste oplossing is voor elk uit te voeren werk.