Nieuw trainingscentrum van Cercle Brugge KSV
Cercle Brugge zet een belangrijke stap in de ambitie om Europees te scoren, met de bouw van een gloednieuw trainingscentrum. Het complex, dat in twee fasen wordt gerealiseerd, zal voldoen aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid en flexibiliteit.
Joost Depreux, operations manager Cercle Brugge: “De vereniging werd dit seizoen vierde in de Jupiler Pro League en kwalificeerde zich na veertien jaar opnieuw voor Europees voetbal. De plannen om een eigen trainingscomplex te bouwen zijn niet nieuw. Een jaar geleden was het plan om een vrij basic trainingscomplex met enkele containers te zetten. Maar er veranderde veel in die tijd. Het is simpel, als Cercle Brugge verder wil groeien en zichzelf blijvend wil profileren als een ontwikkelingsplatform voor jong opkomend talent, heeft het dringend nood aan een modern eigen trainingscentrum. Daarvoor moet je de juiste profielen aantrekken, en dan kun je niet verder meer. In de huidige omstandigheden wordt dit langzaam maar zeker onhaalbaar. Dus spraken Francis Demey (BLAF Architecten) en ik enkele industriebouwers aan en kwamen we zo tot een haalbaar, toekomstgericht plan.”
“We zullen op de bestaande site van De Gulden Kamer in de eerste fase van het traject twee nieuwe hybride grasvelden leggen, samen met het trainingscentrum zelf”, gaat Joost Depreux verder. “Daar zijn momenteel al twee bestaande velden, die gebruikt worden door de Cerkelladies. Die velden zullen we wel lichtjes opwaarderen. Maar nog niet met de grote middelen zoals veldverwarming, beregening, … We leggen wel al de leidingen en buizen ervoor. Zodat we op alles voorbereid zijn. Want veel hangt af van de tweede fase. Die pas zal starten als Club Brugge zijn omgevingsvergunning krijgt. Want dan moeten we finaal weg, met al onze ploegen. Tijdens die fase worden de bestaande velden vervangen door twee synthetische velden en een extra hybride veld. Voor de U23 en het tweede team. De eerste ploeg komt én blijft trainen op de twee nieuw aangelegde hybride velden. Dat staat nu al vast. Alles gebeurt overigens door het Franse bedrijf Natural Grass, onder het waakzaam oog van onze ‘head groundsman’ Declan Robinson. Hij oefent dezelfde job uit bij AS Monaco FC en werkte eerder al voor Fulham en Arsenal. Ervaring genoeg, dus!”
Joost Depreux: “Voor het trainingscentrum zelf zijn we qua inspiratie eens gaan rondkijken bij de collega’s van Oostende, Kortrijk, Genk en Club Brugge. We houden het strak, lichtrijk met veel glas, een houten uitstraling en vooral … basic. We willen veel doen met strakke budgetten. Het gebouw zullen we natuurlijk wel al zo goed als helemaal afwerken. Denk hierbij aan funderingswerken, water- en winddicht maken, alle technieken en uiteraard alle benodigde afwerking. Voor de omgevingswerken delen we alles op in de bestaande twee fasen: uitgebreide grondwerken, riolering, wegen en paden aanleggen, leidingen voor alles wat je maar kan bedenken, groenwerken, hekken en toegangscontrole, aansluiting aan bestaande netwerken, en watermanagement.”
Francis Demey, bestuurder BLAF architecten: “Los van het feit dat we als architectenbureau heel wat ervaring hebben bij dergelijke sport- en cultuur-gerelateerde projecten, gingen we bij het trainingscentrum van Cercle Brugge ook voor ver doorgedreven duurzaamheid en circulariteit. En dan bedoel ik niet alleen voor het geval dit gebouw ooit moet verplaatst of ontmanteld worden. Ook de invulling van het centrum is uitermate flexibel opgevat. Voorbeeld? Elke trainer heeft andere ideeën over trainingen, rustplaatsen, … En dan moet je door middel van een wandje hier en daar te verplaatsen nieuwe, passende ruimtes kunnen creëren. Is een beetje eigen aan het huis, BLAF architecten. ‘Uitgepuurde’ circulatie en zeer veel flexibele functionaliteit. Er zijn nauwelijks echte gangen te bespeuren, en de looplijnen zijn logisch. Alles samen wordt het een zeer mooi project, waarop Cercle Brugge nog voor vele jaren al haar ambities kan vastpinnen.”