NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Alle bewerkingen voor gazonaanleg gecombineerd in één machine
Het model is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: GZC 750 (75 cm werkbreedte) en GZC 1000 (100 cm werkbreedte).

Alle bewerkingen voor gazonaanleg gecombineerd in één machine

Nu de temperaturen de lucht in gaan en de zon zich steeds meer laat zien, verlangen we allemaal naar een fris, groen gazon. Je kunt echter enkel en alleen genieten van een prachtig gazon indien er een goede aanleg aan voorafgaat. De ELIET GZC gazonzaaicombi’s bieden tuinprofessionals de kans om de verschillende bewerkingen voor gazonaanleg te combineren in één machine. Als tuinaannemer kun je zo moeiteloos complexe gazons snel en kwaliteitsvol inzaaien. 

Het geheim van een gazon dat er jaren na aanleg nog steeds goed uitziet, zit in de voorbereiding van de ondergrond. Het gras ontwikkelt namelijk zijn wortels in de bovenste 40 centimeter van de bodem, waar het tevens zijn voedingsstoffen ophaalt. Hoe dieper en uitgebreider het gras kan wortelen, hoe beter het bestand is tegen droogte en andere stressfactoren. Grasplantjes met een stevig wortelstel zijn gezond en dominant in het gazon en laten zich niet wegdrummen door onkruid. 

Omwoelen en toevoegen

Om een goede doorworteling mogelijk te maken moet de bodem luchtig en goed doorlaatbaar zijn, en moet hij voldoende vocht kunnen ophouden. Daarom is het belangrijk om bij aanleg de bodemlaag goed om te woelen, zodat deze goed losgemaakt wordt. Maak gebruik van deze bewerking om, afhankelijk van de samenstelling van de bodem, zand of compost te vermengen in de grond. Dit zorgt voor porositeit en komt het waterophoudend vermogen ten goede. Bovendien neemt het organische stofgehalte toe, wat de vruchtbaarheid en het bodemleven zal stimuleren. Dit bodemleven zorgt immers voor een natuurlijke drainage en zal verslemping van de bodem voorkomen. 

Om een goede doorworteling mogelijk te maken moet de bodem luchtig en goed doorlaatbaar zijn, en moet hij voldoende vocht kunnen ophouden.

Aandrukken en zaaibed

Na de grove bodembewerking volgt het fijnere werk, namelijk het aanleggen van het zaadbed. Een eerste stap bestaat erin om de losgemaakte ondergrond terug aan te drukken. Op die manier wordt de draagkracht hersteld en zal insporing of verzakking van het gazon vermeden worden. Vervolgens wordt het oppervlak geëgaliseerd en worden alle bodemoneffenheden meteen weggewerkt. 

Hierna ligt de focus op het fijn leggen van het zaadbed. Dit is de bovenste toplaag van 5 centimeter waarin de graskiem zich ontwikkelt en de eerste worteltjes zullen groeien. Deze laag dient heel kruimelig te zijn, zodat de zaadjes mooi met aarde kunnen omsloten worden en snel kunnen kiemen.  Tijdens het zaaien worden de zaadjes best licht ondergewerkt, net om dit effect te bereiken. Het is aan te raden om na het zaaien het zaadbed te walsen zodat de zaadjes tegen de vochtige aarde worden aangedrukt en zo meteen week worden. Op deze manier wordt het kiemproces meteen op gang gebracht. Zelfs bij aanleg met graszoden geldt een gelijkaardige voorbereiding.

Kosten drukken

Al deze stappen voor gazonaanleg correct uitvoeren vraagt een hele rij aan bewerkingen, wat verklaart waarom aan nieuwaanleg een behoorlijk prijskaartje hangt. Om deze kost te drukken heeft ELIET een machine in haar gamma die alle stappen voor de aanleg van het zaaibed combineert: de gazonzaaicombi (GZC). Zo loopt de machine op verkruimelwalsen met daar tussenin een aangedreven, in diepte verstelbare schudeg. Met deze schudeg kan je de bovenste 7 centimeter intens losmaken en aarde verplaatsen om oneffenheden weg te werken. Bovendien kan je ermee het zaad ingraven en gelijkmatig verdelen. De walsen zorgen dat de bodem steeds mooi wordt aangewalst met een lage bodemdruk, zodat deze niet wordt verdicht. 

De machine is uiterst wendbaar omdat de walsen afzonderlijk hydrostatisch aangedreven zijn. Zo kan de GZC zowel op grote als kleine perceeltjes worden ingezet. Het model is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: GZC 750 (75 cm werkbreedte) en GZC 1000 (100 cm werkbreedte). Een ELIET gazonzaaicombi biedt tuinaannemers de kans om het aantal werkgangen te beperken en zo sneller en met één enkele machine een gazon aan te leggen. Hierdoor kun je als tuinaannemer budgetvriendelijk inspelen op renovatieprojecten en toch de beste kwaliteit aanleveren.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details