Een goede zaak, want bijen en vlinders vinden er vanaf de vroege zomer een voedselrijke habitat. Maar wat met de maanden die daaraan voorafgaan?
Bloembollen Vanacker geldt al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw als een referentie in België. De groothandel specialiseert zich in — hoe kan het ook anders — alle soorten bloembollen, maar zet zich achter de schermen ook uitdrukkelijk in voor de biodiversiteit. Daartoe nam het bedrijf de voorbije jaren niet alleen een volledig assortiment aan zaadmengsels voor bloemenweides in zijn gamma op, maar ontwikkelt het ook oplossingen die toelaten om nuttige insecten al vanaf het vroege voorjaar te beschermen en ondersteunen.
“De groeiende aandacht voor wilde bloemenweides is een belangrijke impuls voor de biodiversiteit”, zegt zaakvoerder Geert Vanacker. “Maar de mengsels hebben hun beperkingen. Zelfs wanneer er vroeg gezaaid wordt, zullen de eerste bloemen pas in het late voorjaar of de vroege zomer uitkomen. Dat betekent dat bijen en vlinders al verschillende maanden op hun honger hebben moeten zitten.”
Bloembollen kunnen in dat opzicht een mooie aanvulling vormen op de zaadmengsels, meent Vanacker. “Vroegbloeiende planten zoals krokussen en narcissen zorgen al in februari en maart voor het nodige voedsel. Door een combinatie met bloembollen wordt de bloeiperiode van een bloemenweide dus gevoelig verlengd. Bovendien komen de planten jaar na jaar terug én bevatten ze relatief veel nectar en stuifmeel. De bollen in ons vroegbloeiend bijenmengsel werden speciaal geselecteerd omwille van hun hoge voedingswaarde voor bijen en vlinders.”
Om de aanleg van dergelijke langbloeiende bloemenweides te vereenvoudigen, ontwikkelde Bloembollen Vanacker de voorbije jaren een unieke plant-zaaimachine. In één beweging zorgt deze ervoor dat de bollen geplant en het zaadmengsel gezaaid wordt. “Het gaat om een opeenvolging van alle noodzakelijke handelingen: de grond wordt gefreesd, de bloembollen geplant, de grond fijngemaakt, het bloemenzaad gezaaid en, tot slot, het oppervlak gerold. Dat allemaal door één keer over het terrein te rijden en met een volledige controle over zowel de plant- als de zaaidichtheid.”
Bloembollen vormen overigens niet alleen een mooie aanvulling op bloemenweides. Ook bestaande gazons krijgen met bollen en knollen een upgrade in biodiversiteit, zonder dat het volledige oppervlak daarvoor noodzakelijk opengebroken moet worden. “Een ondergrasplanter snijdt de graszode open, plant de bollen en legt alles vervolgens weer mooi dicht. Tenminste, dat is de bedoeling. We blijven onze machines dan ook continu optimaliseren, zodat we in alle omstandigheden een mooie afwerking kunnen garanderen. Ons huidige model is bijvoorbeeld niet alleen voorzien van computersturing voor een optimale plantdichtheid en twee apart te regelen bakken van elk 50 centimeter breed, maar tevens van een draaisysteem dat toelaat om bochten in een vloeiende beweging te maken – zonder dat de grondstructuur verstoord wordt – en een rol om de zoden na afloop weer mooi dicht te walsen. Daarnaast sturen met onze machines altijd twee ervaren operatoren mee, zowel om de machine te bedienen als om het eindresultaat te controleren. Dat is ook bij de plant-zaaimachine het geval.”