NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Boombunkers als ideale groeiplaats voor volwassen bomen
Volwassen bomen krijgen alle ruimte voor ongehinderde wortelgroei, waardoor hun wortels straten en voetpaden niet beschadigen.

Boombunkers als ideale groeiplaats voor volwassen bomen

Steeds meer steden en gemeenten investeren in een groene en leefbare omgeving. Hiervoor is de aanplanting van volwassen bomen de meest natuurlijke oplossing. Maar een stedelijke ondergrond is niet de meest boomvriendelijke setting. Het boombunkersysteem TreeParker biedt een praktische en duurzame oplossing. Willy De Schagt, commercieel verantwoordelijke afdeling wegenbouw bij Deschacht, licht de meerwaarde van deze innovatieve oplossing toe.

“Sinds kort is Deschacht exclusief verdeler van TreeParker, een modulair structureel boombunkersysteem dat tegelijk voor regenwaterbeheer zorgt”, legt De Schagt uit. “Met dit innovatieve systeem van TreeBuilders kunnen onze klanten aan de slag om de beste voorwaarden te creëren bij het planten van bomen in een stedelijke omgeving. Want bomen laten uitgroeien tot grote, gezonde volwassen exemplaren vraagt veel meer dan simpelweg gaten graven en bomen planten. Functionele bomen hebben het grondvolume nodig dat past bij de hun vereiste groeiruimte.”

Met een variabele eenheidsdiepte tussen 40 en 150 centimeter is een oplossing op maat mogelijk voor elk project.

Vergroening stadsomgeving

De beslissing van Deschacht om verdeler van TreeParker te worden, is volgens Willy De Schagt een weloverwogen beslissing. 

“De vergroening van stadsomgevingen wint steeds meer aan belang, maar is tegelijk een fenomeen dat nog in de kinderschoenen staat. Samen met bouwheren, studiebureaus en aannemers willen we onze schouders zetten onder de creatie van leefbare stedelijke omgevingen. We merken dat het boombunkersysteem voor groen- en wegenbouwprojecten alsmaar bekender wordt. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de talrijke voordelen die ze bieden.”

Ruimte voor gezonde bomen

“Voor het succes van boombunkers spelen studiebureaus een niet te onderschatten rol”, aldus Willy. “Bij de heraanleg van een plein of straat in een stad of gemeente bepalen zij immers mee de plannen om voorrang te geven aan meer groen. Volwassen bomen dragen aanzienlijk bij aan gezondere grond, lucht en water in steden. Maar tegelijk wordt een stedelijke bodem op diverse manieren gebruikt, zoals voor civiele werken en waterbeheer. Het gevolg? Een ondergrond die vaak verhard, gecompacteerd en vol leidingen zit. Op basis van een overkoepelende bomenlijst bepaalt een studiebureau welk type boom het best geschikt is voor een specifieke locatie, Aan de hand van de Boommonitor kan het correcte volume grond benoemd worden.”

Het innovatieve TreeParker-systeem van TreeBuilders creëert de ideale groeiomstandigheden voor bomen in een stedelijke omgeving.

Maximaliseren

De omstandigheden in een stad of gemeente zijn dus vaak verre van ideaal voor het aanplanten van volwassen bomen. 

“Het TreeParker-systeem is de nieuwste generatie ondergrondse bodemsystemen voor bomen in zogenaamde ‘hard landscaping’”, bevestigt De Schagt. “Dit boombunkersysteem biedt ruimte aan grote hoeveelheden niet-gecomprimeerde hoogwaardige grond en maximaliseert de bruikbare ruimte onder de grond. Bovendien krijgen bomen alle ruimte voor ongehinderde wortelgroei, waardoor hun wortels straten en voetpaden niet langer opdrukken en beschadigen. De TreeParker weerstaat ook aan zware verkeersbelastingen van doorgaand verkeer tot 30 kilometer per uur.”

Meer groen in steden en gemeenten zorgt voor een gezonde en aangename woon- en werkomgeving.

Tal van voordelen

Klanten en aannemers die al gebruikmaakten van deze toepassing, zijn vol lof over de troeven ervan. De Schagt legt uit: “TreeParker werd ontwikkeld op basis van feedback en ervaringen die werden verzameld tijdens uitgebreide proeven, projecten en discussies met landschapsarchitecten, klanten, aannemers en kwekerijen. Het eenvoudige en modulaire ontwerp en installatiegemak, de variabele eenheidsdiepte tussen 40 en 150 centimeter, het duurzame karakter en de integratie van bestaande en nieuwe voorzieningen zijn slechts enkele troeven die in het oog springen. Ook de lange levensduur – dankzij de vervaardiging uit recycleerbare en inerte kunststof – en de tot 95 procent beschikbare lege ruimte voor grondinvulling maken TreeParker steeds populairder.”

Samen met zijn Deschacht-collega’s wil Willy De Schagt het boombunkersysteem volop blijven promoten. “Als distributeur zien we het als onze missie om deze oplossing maximaal bekend te maken, zodat we ons steentje bijdragen aan gezonde ecosystemen in steden en gemeenten. Groene en gezonde woon- en werkomgevingen, daar gaan we voor!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details