NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Buitenomgevingen ontharden met een sponstuin
Tegels of platte boordstenen zijn een ideale oplossing om een strakke, moderne tuin af te werken.

Buitenomgevingen ontharden met een sponstuin

Wateroverlast en lage grondwaterpeilen zetten het ontharden van buitenomgevingen steeds hoger op de agenda. Als totaalleverancier voor de professional wil E.L.S. Garden ook hiervoor de passende oplossingen aanbieden. Dat doet het familiebedrijf onder meer met zijn eigen ontwikkelde Gravellock, innovatieve grindstabilisatiematten voor parkings en opritten.

Een buitenomgeving ontharden kan met grote voegen tussen tegels of klinkers of door voldoende groenzones te voorzien. Voor plaatsen waar veel auto’s of zelfs zwaardere voertuigen over rijden, is dat niet de beste oplossing. Dan is de Gravellock van E.L.S. Garden een goed alternatief. 

“Grind is ideaal als halfverharder, maar zonder stevige laag worden de steentjes al snel volledig in de grond gereden. Kies je voor een doek, dan stapelen stoffen zoals pollen zich op en geraakt het systeem verstopt, met een minder doorlatende werking en meer onkruid als resultaat”, legt Els Meynen, zaakvoerder van E.L.S. Garden uit. “Gravellock bestaat uit een fijnmazig rooster. Het bodemleven kan doorheen de mazen aan het levend materiaal in de bovenste grondlaag komen. Zo verteert alles goed en blijft de ondergrond beter open, onder meer door de tunneltjes die de insecten graven.”

Els Meynen: “Naast klassiek zwart hebben we ook een uitvoering van de Gravellock in wit ecru, om nog beter aan te sluiten bij de wensen en noden van tuinarchitect en -aanlegger.”

Voor elke toepassing

Het innovatieve concept van een rooster en net als oplossing voor ontharde omgevingen leent zich voor uiteenlopende toepassingen. Van voetpaden tot opritten. Voor berijdbare sites raadt E.L.S. Garden aan om eerst steenpuin of een andere stabilisator te voorzien, waar Gravellock bovenop komt. Als toplaag komt het gewenste grind erbovenop, voor een mooie, nette en duurzame afwerking. Els Meynen: “Naast klassiek zwart hebben we ook een uitvoering in wit ecru, om nog beter aan te sluiten bij de wensen en noden van tuinarchitect en -aanlegger. De ecru variant is afgewerkt met een uv-werende stof, voor een langere levensduur.”

Naast de Gravellock is ook het Gravelnet een eigen ontwikkeling van E.L.S. Garden. Die flexibele kunststof is verkrijgbaar op rollen van 2,10 meter breed. Je rolt ze eenvoudigweg uit tussen de beplanting en voorkomt dat stenen diep in de grond worden geduwd.

Als toplaag komt het gewenste grind op de Gravellock, voor een mooie, nette en duurzame afwerking.

Creatief met stapstenen

In een glooiende stadstuin of een natuurlijke tuin met waterpartij werk je misschien liever met klassieker materiaal, dat de tuinarchitectuur versterkt. Stapstenen vinden het ideale evenwicht tussen stabiliteit als wandelpad, esthetische mogelijkheden en voldoende waterdoorlatend oppervlak. “Ook daar is stilistisch heel wat mogelijk”, benadrukt Els Meynen. “Tegels of platte boordstenen zijn een ideale oplossing om een strakke, moderne tuin af te werken. Voor landelijkere settings hebben we dan weer het Flagstone-gamma in onze collectie. Deze natuurlijke breukstenen hebben een charmante uitstraling. Soms worden ze zelfs als terras gebruikt, met een iets bredere voeg. Een echte aanrader.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details