Niemand zal ontkennen dat hout een bijzonder materiaal is. Dankzij de technische prestaties, het natuurlijke aspect en de veelzijdige vormgevingsmogelijkheden, is het van oudsher een van de meest gebruikte materialen voor tuinconstructies zoals tuinhuizen en carports. Er schuilt maar één addertje onder het gras: hout vergt regelmatig onderhoud. En laat dat voor steeds meer consumenten nu net een struikelblok zijn.
Genieten. Daar gaat het om. Naarmate het leven drukker wordt en de werkdagen langer worden, is de Belg steeds minder bereid om zijn kostbare vrije momenten aan klusjes en onderhoud te besteden. Die evolutie is fabrikant Exterior Living niet ontgaan. Specialiseert het bedrijf zich al drie generaties lang in houten tuinconstructies, dan gaat de interne R&D afdeling sinds enkele jaren ook heel bewust op zoek naar alternatieve materialen die weliswaar evenwaardig zijn in sterkte, kwaliteit en design, doch minder veeleisend inzake onderhoud. Naast het reguliere gamma houten carports, groeit zo sinds 2018 ook een assortiment aluminium uitvoeringen.
De keuze voor gepoederlakt aluminium is niet toevallig. Het materiaal is sterk, duurzaam en onderhoudsarm. Het rot of roest niet en een beschermende voorbehandeling volgens de normen van Qualicoat Seaside garandeert zelfs in de meest veeleisende omstandigheden een lange levensduur. Er is dan ook geen herhaaldelijke behandeling nodig om de weerstand van het materiaal te vrijwaren. Af en toe schoonmaken volstaat.
Daarnaast is aluminium ook erg licht. Dat zorgt voor een enorme vereenvoudiging van transport en plaatsing. Bouwelementen kunnen doorgaans gewoon met de hand verplaatst en geplaatst worden. Er hoeft geen kraan of ander materieel aan te pas te komen.
Exterior Living speelde de troeven van aluminium eerder al uit met het modulaire concept Maluwi. Daarbij kon de klant de constructie in grote mate zelf vormgeven, met keuze uit diverse afmetingen in de aluminium basisstructuur en een heel gamma houten of glazen wanden en zelfs deuren.
Dit jaar volgt met de Lumo een eerder eenvoudig en bovenal budgetvriendelijke model, bestaande uit een zwarte aluminium structuur enerzijds, en een dak in polycarbonaat anderzijds. De constructie kan vrijstaand of tegen de bestaande bebouwing aan geplaatst worden. Er wordt gewerkt met een vaste breedte van 293 centimeter en vijf verschillende lengtes, waarbij de plaatsing van de palen in grote mate vrij te kiezen is. Het dak kan afgewerkt worden in helder of opaal polycarbonaat, goed voor een lichtdoorlatendheid van respectievelijk 80 à 90 of 20 à 30%.
De sobere doch elegante zwarte structuur van de Lumo oogt in de eerste plaats strak en modern, al sluit de carport vanwege zijn eenvoud aan bij een heel spectrum van bouw- en tuinstijlen.
Hoe eenvoudiger de vormgeving, hoe belangrijker evenwel de details. Er wordt daarom gebruikgemaakt van vierkante palen en een rechte strakke omkadering aan de buitenzijde van het dak. Deze verbergt de minimale buiging van de polycarbonaatplaten en schept zo de illusie van een plat dak. Voor een perfect esthetisch resultaat zijn zowel de waterafvoer als de schroefverbindingen bovendien volledig onzichtbaar weggewerkt. Een UV-beschermlaag verhindert dan weer dat de polycarbonaatplaten gaan vergelen. Ook zij behouden zo vele jaren lang hun esthetische en technische waarde.