Zonder kalium kan een plant niet goed functioneren of groeien. Kalium helpt uitstekend tegen stress door hitte, droogte, vorst of betreding. Het vervult diverse essentiële taken binnen de plantenfysiologie, die door geen enkel ander element kunnen worden vervangen.
Tekst Paul Mertens | Beeld Compo Expert
Kalium speelt een unieke rol in het ademhalings- en fotosyntheseproces, en bij de verdeling van de voedingselementen doorheen de plant. Kalium activeert ruim 60 enzymen die bij diverse metabolische processen betrokken zijn en helpt zo bij de aanmaak en het transport van eiwitten en suikers.
De voornaamste functie van kalium is echter de waterretentie van een cel. Het grootste gedeelte van het door de wortels opgenomen kalium wordt niet in de cel- of weefselstructuren geïntegreerd, maar blijft als ion aanwezig in het celvocht. Door het toenemende gehalte aan kalium in het celvocht (en dus door de toenemende zoutconcentratie) zullen deze cellen via osmose ter compensatie extra water aantrekken, waardoor de celwand haar optimale sterkte krijgt. Zo verwerft de cel een goede weerstand tegen hitte, droogte, vorst en schimmels. Dankzij de juiste dosis kalium kan een plant gericht reageren op licht, de omgevingsvochtigheid, de instandhouding van de eigen vochtbalans, de opname van CO2, de afgifte van O2, enzovoort. Ook de stresstolerantie van grassen (en van planten in het algemeen) wordt erdoor bevorderd. Een goede kaliumbemesting zal de kwaliteit van het gras dus aanzienlijk verbeteren.
Een kaliumbemesting moet wel goed uitgebalanceerd zijn. Blindweg kalium toedienen, is niet verstandig. Overdosering van een element kan leiden tot een verminderde opname van andere voedingselementen of, omgekeerd, deze opname juist stimuleren. Te veel kalium veroorzaakt een moeizamere opname van calcium, magnesium en boor, maar verbetert wel de opname van ijzer
en mangaan.
Bovendien is kalium een vervelend element in de bemesting. Omdat het niet of nauwelijks ingebouwd zit in de organische structuren van planten, is het in de bodem slechts beperkt aanwezig en dan vooral onder de vorm van goed oplosbare zouten. Dat betekent dat kalium eigenlijk relatief gevoelig is voor uitspoelingen. Daarom is het aangewezen om regelmatig – maar in beperkte hoeveelheden – kalium bij te mesten.
Hou er ook rekening mee dat de kalibehoeften van grassen (en van de meeste plantensoorten) wijzigen naargelang het seizoen. Voor de bemesting van grassen bijvoorbeeld is het aangewezen om in de periode maart-mei een N:K-verhouding van de meststof te nemen van 2:1. Floranid® Twin Turf 20-5-8 is hiervoor een bijzonder geschikte meststof, ook al omdat een deel van de stikstof onder traag werkende vorm in dit product aanwezig is. In de periode mei-augustus is dan weer een N:K-verhouding van 1:1 aanbevolen (en verwijzen wij graag naar het product Floranid® Twin Permanent 16-7-15, met een deel traag werkende stikstof). Onder langdurig droge omstandigheden, kan het aangewezen zijn om te streven naar een N:K-verhouding van 1:2 of zelfs 1:3. Vanaf het vroege najaar draait de N:K-verhouding volledig om naar kalium en is een N:K-verhouding van 1:2 tot zelfs van 1:4 te verkiezen. Een product dat zich voor dergelijke toepassingen uitstekend leent, is Floranid® Twin Club, dankzij zijn formule van 10-5-20 (en waarvan 60 % van de aanwezige stikstof onder traag werkende vorm). Een N:K-verhouding van 1:2 dus!
Indien je naar een nog lagere N:K-verhouding moet streven (en dus een hoger aandeel kalium moet bijmesten ten opzichte van stikstof, omdat zoiets blijkt uit de analyseresultaten van een genomen staal), dan kan je laat op het seizoen (bijvoorbeeld in november) extra bijmesten met patentkali. De klassieke patentkali is echter behoorlijk grofkorrelig voor dergelijke toepassingen. Daarom is zeker de zeer fijnkorrelige patentkali KALI GAZON (27 % K2O en 10 % MgO, korrelgrootte: 90 % tussen 0,5 – 2,0 mm) van COMPO EXPERT aan te bevelen. Onder droge zomerse omstandigheden kan het al aangewezen zijn om ook dan al een bemesting met KALI GAZON uit te voeren, precies omwille van het feit dat kalium droogtestress voorkomt én nadien tot een betere regeneratie van de
grasmat leidt.