NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
DE (HER)AANLEG VAN EEN GROENE EN GEZONDE GRASMAT
Het beluchten van een grasmat gebeurt via massieve of holle pennen.

DE (HER)AANLEG VAN EEN GROENE EN GEZONDE GRASMAT

Het natuurgras van sportterreinen en golfbanen krijgt het vaak hard te verduren. Op een voetbalveld hebben tackles en slidings een forse impact. Voeg daarbij langdurige droogte, hitte of overvloedige regenval, en het is duidelijk dat een vakkundig onderhoud van een grasmat of -terrein geen overbodige luxe is. Frank Thomas, medezaakvoerder van Firma Thomas, legt uit hoe verticuteer-, grondbewerkings- en zaaimachines hieraanj een cruciale bijdrage leveren.

Firma Thomas uit Vlaams-Brabant is in België een gekende naam voor de levering van tuin- en parkmachines. Klanten vinden vlot de weg naar Merchtem voor een ruime keuze aan machines om sport- en golfterreinen in topkwaliteit te houden. Heel wat gemeentebesturen, tuinaannemers en verantwoordelijken voor sportcentra en golfterreinen doen een beroep op het productgamma en de expertise van Firma Thomas.

Gecompacteerde bodem

Zowel voor, tijdens als na het sportseizoen hebben verzorgers van sportvelden de handen meer dan vol om het gras in optimale conditie te houden. Frank Thomas legt uit: “Bij elke betreding door spelers of bewerking door onderhoudsmachines, wordt gras steeds harder aangedrukt. Hierdoor verdicht de bodem, waardoor graswortels geen zuurstof en voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Bovendien vernietigt bijvoorbeeld elke sliding op een voetbalveld heel wat graswortels, wat een extra aanslag vormt op gezond gras. Zonder wortel kan een grasspriet niet (meer) verankeren in de grond.”

Via verticale beluchting ontstaat in de grond opnieuw voldoende ruimte voor het toedienen van zand, meststoffen en water.

Weerelementen

Ook de impact van de vier seizoenen op gras mag niet onderschat worden. “Tijdens de voorbije zomers – met de zomer van 2022 als voorlopig dieptepunt – zagen we hoe droogte en hitte grasvelden kunnen beschadigen. Ook andere weerelementen, zoals overvloedige regenval en vriestemperaturen, of het gebrek aan verluchting en schaduw in stadions, zijn niet bepaald bevorderlijk voor een gezonde en groene grasmat”, zegt Frank Thomas. “In tegenstelling tot akkers, waar een landbouwer door omploegen lucht in de bodem kan brengen, blijft gras soms jarenlang liggen. Dit komt de kwaliteit van een sportveld of golfterrein niet ten goede.”

Regeneratie

Jaarlijkse regeneratie is een belangrijk proces om een terrein in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. “Dit herstelproces gebeurt vaak aan het einde van een competitie – in mei of juni – en bestaat uit verschillende stappen: topfrezen, bezanden, beluchten, inzaaien en water geven. Bij golfterreinen tracht men de green zoveel mogelijk aan het begin van de competitie te regenereren en te zaaien, zodat het terrein niet meer betreden hoeft te worden tijdens het kiemen van heringezaaid gras.”

“Voor het beluchten is de Verti-Drain al jaren wereldwijd het bekendste en populairste toestel”, zegt Frank Thomas. “Via verticale beluchting door massieve of holle pennen ontstaat in de grond opnieuw voldoende ruimte voor het toedienen van meststoffen en water. Ook de afwatering van een terrein verloopt daarna vlotter. Vaak kiest een terreinmeester ervoor om het terrein na het beluchten meteen te verzanden, waardoor graswortels snel extra verankering vinden en dus beter water en zuurstof zullen opnemen.”

In volle voorbereiding voor een nieuwe grasmat in topvorm!

Het juiste graszaad

Voor een sportveld of golfterrein heb je uiteraard ook het juiste graszaad nodig. “Het doorzaaien kan uitgevoerd worden met verschillende grasmengsels”, geeft Frank Thomas aan. “Het is evident dat voor een voetbalveld een andere zaadsoort wordt gebruikt dan voor een golfterrein. Voor voetbal gaat de voorkeur uit naar breedbladig gras: deze grassoort wortelt niet diep, maar biedt een beschermende werking bij slidings. De maaihoogte bedraagt tussen 26 en 29 millimeter.”

“Voor de green van een golfterrein kiest men voor zo fijn mogelijk gras, met een maximaal aantal grassprieten om de golfbal zo goed mogelijk te laten rollen. Hier bedraagt de maaihoogte tussen 1,5 en 3 millimeter.”

Topmachines

Voor alle stappen in het regeneratieproces biedt Firma Thomas machines aan die onmisbaar zijn voor de vakman. Frank Thomas: “In zowel België als Luxemburg zijn we al vele jaren exclusief verdeler van het merk Redexim. Zij ontwikkelen en produceren machines voor het onderhoud van sportterreinen, golfbanen, parken en paardenrenbanen. We bieden onze klanten – van clubeigenaars tot gemeentebesturen – oplossingen aan voor het beluchten, zaaien, verticuteren, bezanden en maaien van grasvelden. Redexim is trouwens de uitvinder van de Verti-Drain.”

“Daarnaast kunnen sportclubs bij ons ook terecht voor een uitgebreid gamma van doorzaaimachines van het merk Vredo. Ook meststofstrooiers en sproeiers zitten in ons aanbod.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details