NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
De kracht van half-mulching met hoge snelheid
Voor een optimaal comfort zijn alle wielen onafhankelijk met schokdempers afgeveerd.

De kracht van half-mulching met hoge snelheid

Als tuinaannemer stel je wellicht de eerste drie aspecten voorop; voor de klant primeert vooral het esthetisch resultaat. En daar begint de tweestrijd. Maar wat als er een gulden middenweg bestond?

“Maaien met opvang is het in ieder geval niet”, laat Eric Peeters, vertegenwoordiger en productspecialist bij machinedistributeur Hilaire Van Der Haeghe Garden, meteen duidelijk blijken. “De afvoer en verwerking van het opgevangen materiaal kan immers een aardige duit kosten. Bovendien zal er, in het bijzonder bij grote grasoppervlaktes, veel extra tijd kruipen in het herhaaldelijk legen van de opvangbak.”

Een zero-turn maaier biedt een een grote wendbaarheid.

Tweestrijd

Voor veel tuinaannemers gaat het vandaag dan ook om een keuze tussen mulchen enerzijds of maaien met uitworp anderzijds. “In het eerste geval eindig je met een feilloos maaibeeld, maar investeer je wel aardig wat manuren. Niet alleen is mulchen namelijk een trager proces, het moet ook erg regelmatig herhaald worden. Maaien met uitworp, daarentegen, laat afhankelijk van de machine net erg hoge snelheden toe. Bij achterlozing ligt het gemaaide gras er natuurlijk wel wat rommelig bij, wat veel eindklanten, maar ook tuinaannemers zelf, tegen de borst stoot.” Kortom, in beide gevallen valt er iets in te boeten. Al heeft machinefabrikant Ferris daar volgens Peeters iets op gevonden.

Opvallend: het TRIPLE maaidek biedt niet drie, maar vier functies.

50% mulchen, 95% voldoening

Het TRIPLE maaidek van de huidige generatie Ferris zero-turn maaiers biedt naast de gekende functies van professionele maaitoestellen – achteruitworp, zij-uitworp of mulching – ook een extra, gepatenteerde tussenoplossing in hetzelfde maaidek. “Standaard wordt achteraan op de machine namelijk een halfhoge ring gemonteerd”, legt Peeters uit. “Deze dicht een deel van de achteruitworp, zodat slechts de helft van het gemaaide gras meteen uitgeworpen wordt. Het overige deel vertoeft langer in het maaidek, en wordt met andere woorden fijn versnipperd en dus gemulcht.”

Het gevolg van deze unieke optie is dat de maaisnelheid aanzienlijk hoger kan liggen dan bij het traditionele mulchen, maar dat de aanblik van het gazon desalniettemin proper en strak blijft.  “Onze nieuwste Ferris IS6200Z maait in deze modus zelfs met 20 km/u, tot 2,93 ha/u. Tegelijk is 95% van de klanten tevreden met het maaibeeld van deze half-mulching optie. Dat zijn mooie resultaten.”

De gepatenteerde half-mulchingoptie laat toe om met hoge snelheid toch een mooi maaibeeld te realiseren.

Zonder schokken

De half-mulching optie is vandaag de standaardconfiguratie van quasi alle Ferris zero-turnmodellen. Ook de bijzondere wendbaarheid die van een zero-turnmaaier verwacht wordt, behoort uiteraard tot de basiseigenschappen van deze machines. 

“Kenmerkend voor Ferris is dat het die optimale wendbaarheid combineert met een compact chassis en optimaal comfort onder alle omstandigheden”, aldus Peeters. “Dat is vooral te danken aan de zogeheten Independent Suspension: in tegenstelling tot andere zero-turnmaaiers, waar bijvoorbeeld wel de bestuurdersstoel verend wordt opgesteld, zijn hier alle wielen onafhankelijk met schokdempers afgeveerd. Dat betekent dat elke oneffenheid in het terrein door de wielen opgevangen wordt; niet door de bestuurder en, geen onbelangrijk detail, ook niet door de machine. Die laatste kan daardoor slanker en compacter uitgevoerd worden, wat zowel wendbaarheid als snelheid verder verhoogt. Je kan gerust met een relatief hoge snelheid over oneffen terrein rijden, zonder dat je daarbij door elkaar geschud wordt of de machine vroegtijdig in herstelling moet. Een besparing op manuren, gezondheids-
én materiaalkosten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details