NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
De professional kiest voor snipperkwaliteit
De hakselaars van De Clippeleir zijn op relatief korte termijn razend populair geworden

De professional kiest voor snipperkwaliteit

De bosbouwindustrie zit in de lift. Daardoor stijgt de vraag naar zwaar materieel voor deze sector. Voor maatschappijen met grootschalige activiteiten én kleinere aannemers is dit een goed moment om te investeren in apparatuur. En dan komen de (hout)hakselaars al snel in zicht. China probeert die markt in Europa te domineren. Maar zijn die Chinese machines geschikt voor de échte professional? 

Een hakselaar (ook wel versnipperaar genoemd) is een machine die wordt gebruikt om takken met hun groen en boomstammen tot snippers te verwerken. Ze maakt opruimen na onderhoud van vegetatie een stuk minder omslachtig. Vrachtwagens kunnen een veel grotere lading vervoeren wanneer het hout op deze manier is verwerkt, zodat de tijd, de mankracht en het budget die nodig zijn om een bosbouwklus te klaren, aanzienlijk worden beperkt. De resulterende houtsnippers kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als bodembedekker, grondstof voor de papierproductie of brandstof voor biomassacentrales.

De TR6400 van Vermeer is ontworpen met het oog op robuustheid, compactheid en onderhoudsgemak

Snipperkwaliteit

De belangrijkste parameter van de versnippertechnologie is de lengte van de houtsnippers. Je kunt de prestaties van de hakselaar dus beoordelen door de kwaliteit van de geproduceerde snippers te controleren. Als de grootte van de houtsnippers in balans is en de vochtigheidsgraad laag genoeg, dan heb je een product van goede kwaliteit en stijgt de prijs per ton.

Het vochtgehalte van de snippers, net na de oogst, is gebruikelijk meer dan 50%. De snippers drogen is dus noodzakelijk. Het gewenste uiteindelijke vochtgehalte varieert meestal tussen 20 en 30%. De snippers drogen door ‘natuurlijke convectie’ is de meest kostenefficiënte manier. De snippers worden opgeslagen op een droge betonnen vloer, onder dak in een goed geventileerde ruimte. De temperatuur stijgt in het centrale deel van de hoop, door biologische degradatie (‘broei’), en veroorzaakt convectie. De lucht circuleert dus door de hoop, en de warme lucht transporteert waterdamp naar het koudere oppervlak van de hoop, waar dit water condenseert. In 3 à 5 maanden wordt het vochtgehalte van de snippers zo gereduceerd tot < 30%.

De T500 pro-chipper aanbouw-hakselaar is door Jo Beau® speciaal ontworpen voor tractoren of andere werktuigdragers met aftakas

Concurrentie uit China

Ook in China hebben ze de bloeiende Europese markt van de houthakselaars ontdekt. En dus wordt de markt de laatste jaren ‘aangevuld’ met goedkopere modellen. Hoewel dat moet genuanceerd worden: de Chinezen spitsen zich toe op de kleinere modellen en de tractor-voortgedreven machines. Die worden voornamelijk gekocht door landbouwers en particulieren of semi-professionals. De professionals die tevens de opbrengst van de snipperverkoop willen maximaliseren, blijven vooralsnog buiten schot en kiezen gebruikelijk voor de iets duurdere en zwaardere modellen.

De B37-110 volautomatische boomstronkenfrees van Jo Beau® is een van de meest compacte op de markt

Enkele reacties uit de sector:

“De Jo Beau Trommeltechnologie™ zorgt ervoor dat zowel de takken als het groen op ergonomische wijze naar binnen getrokken worden, waarna de houtsnippers op krachtige wijze worden uitgeblazen. De versnipperaars van Jo Beau hebben geen invoerrollen of andere systemen nodig.” – Christophe Beauprez (Jo Beau)

“Cofabel gaat er prat op enkel met merken in zee te gaan die een referentie zijn in hun branche. Zo werken we voor onze houthakselaars samen met het Duitse Jensen, sinds 1884 heer en meester wat park-, tuin- en bosbouw betreft.” – Luc Sterckx (Cofabel)

“We lanceren dit jaar een kleiner model, de DC 12/15. Dit model is ontworpen om ook te kunnen werken met de lichtste tractoren. Door ons gamma hakselaars verder uit te breiden versterken we onze aanwezigheid in het buitenland.” – Hans De Clippeleir (De Clippeleir)

“De return-on-investment van de HG4000- en 6000-series ligt erg hoog, want de mogelijkheden rond de verwerking van biomassa en recyclage van A- en B-hout zijn nagenoeg eindeloos. Kortom, een constante en betere snipperkwaliteit zorgt voor een gezond terugverdienmodel.” – Ive Somers (Vermeer Benelux)  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details