NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
De waarde van optimaal benut groenafval

De waarde van optimaal benut groenafval

Afval bestaat niet. In het huidige streven naar een duurzame en circulaire maatschappij wordt het credo te pas en te onpas aangehaald, maar nergens is het meer van belang dan in het groenbeheer. Met twee nieuwe houtversnipperaars en een inspirerende website, stelt het Nederlandse De Wild de groenprofessional in staat om het beste uit zijn groenafval te halen.

Tekst Elise Noyez    |    Beeld Belgarde

De familie de Wild legt zich al vier generaties lang toe op de distributie van gereedschappen en machines. Wat kort na de Tweede Wereldoorlog nog een nationale Nederlands onderneming was, stak met de oprichting van dochteronderneming Belgarde al eind jaren zeventig de Belgische grens over en is vandaag een mondiale speler, met een distributienetwerk dat zich uitstrekt van Latijns-Amerika tot het Verre Oosten.

Het versnipperd groenafval is het perfecte ingangsmateriaal voor de composthoop.
Het versnipperd groenafval is het perfecte ingangsmateriaal voor de composthoop.

Eigen ontwikkeling

Naast distributeur, werpt het familiebedrijf zich sinds 1995 ook op als fabrikant. Meer specifiek wordt er op de R&D afdeling in het Nederlandse Roosendaal een ruim assortiment aan houtversnipperaars ontwikkeld, vernieuwd en getest. Geen verrassende productkeuze, misschien, als je weet dat de ondernemersgeschiedenis van het geslacht de Wild teruggaat tot een negentiende-eeuws hout- en timmerbedrijf in het Duitse Kleve, maar bovenal een doordachte beslissing om te specialiseren en zo kwaliteit te garanderen. Ook de bouw van een eigen moderne productiefaciliteit in China in 2009, waar Nederlandse ingenieurs de controle over het proces bewaren, kadert in het streven naar het allerbeste product.

Het gamma houtversnipperaars van De Wild, dat onder de merknaam GTM Professional op de markt gebracht wordt, omvat ondertussen twaalf modellen, geschikt voor takdiameters tot 5, 8, 10 of 12 centimeter. Als aanvulling daarop lanceerde de fabrikant onlangs nog twee
nieuwe compomodellen.

Het rotor versnippersysteem en de extra brede invoer zorgen voor een hoge werksnelheid.

Gekende sterktes, nieuwe opties

De GTS900C en GTS1300C zijn nieuwe uitvoeringen van de reeds bestaande GTS900 en GTS1300 houtversnipperaars, geschikt voor takdiameters tot, respectievelijk, 8 en 10 centimeter. Net als de basismodellen waarop ze gebaseerd zijn, laten de nieuwe machines zich kenmerken door een uiterst efficiënt rotor versnippersysteem en een extra brede invoer voor een hoge werksnelheid. Dankzij hun compacte formaat, perfecte balans en de montage op twee wielen, worden ze vlot door één persoon naar de juiste locatie geleid en hoeven ook smalle doorgangen geen obstakel te vormen. 

De onderscheidende feature van de C- of compomodellen, daarnaast, is de extra uitvoer onderaan de machine. Deze maakt van de jongste telgen in de GTM Professional familie multifunctionele toestellen, die geschikt zijn voor zowel het versnipperen van takken als het verwerken van grote hoeveelheden zacht organisch materiaal. Groenafval hoeft daardoor niet langer afgevoerd te worden, maar kan ter plekke versnipperd worden voor een versneld composteerproces. Omschakelen tussen de twee uitvoermogelijkheden is bovendien verrassend eenvoudig.

Dankzij de lage output worden met de GTS1300C ook grote hoeveelheden zacht organisch afval verwerkt.

Talloze mogelijkheden voor hergebruik

Het versnipperd organisch materiaal vormt trouwens niet alleen het perfecte ingangsmateriaal voor de composthoop, noch kunnen houtsnippers enkel als bodembedekker voor borders en perken gebruikt worden. De mogelijkheden voor het lokaal en waardevol hergebruik van het versnipperd groenafval zijn nog veel uitgebreider. Zo kunnen houtsnippers perfect als bodemverbeteraar onder de grond vermengd worden. Het juiste formaat chips zorgt voor een betere lucht- en waterhuishouding én een gezonder bodemleven. 

Op de nieuwe website gtmchippers.be informeert De Wild over bovenstaande en andere toepassingsmogelijkheden van houtsnippers. Met deze kennisspreiding, in combinatie met de productie van hoogwaardige versnipperaars, wil het bedrijf de nuttige toepassing stimuleren van wat voorheen als afval beschouwd werd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details