“Een bloemenweide is moeilijk en gemakkelijk tegelijk”, zegt Bart Kersschot van Ecoflora. De ecologische kwekerij is al 25 jaar pleitbezorger voor bloemenweides in privaat en openbaar groen, maar wordt nog regelmatig geconfronteerd met fabeltjes en misverstanden.
Bloemenweides brengen leven en kleur in het straatbeeld. Dat staat vast. Maar daarnaast vervullen ze ook een belangrijke ecologische functie. En die twee gaan niet altijd hand in hand. Kersschot: “Sommige mengsels bevatten soorten – vaak uitheemse cultivars – die lang bloeien en er erg kleurrijk uitzien, maar eigenlijk weinig pollen of nectar bevatten. Zij bieden geen meerwaarde voor de biodiversiteit. Wij kiezen daarom altijd voor inheemse, en bij voorkeur autochtone zaden die hun interactie met het leven rondom al bewezen hebben. Daarmee creëren we mengsels die op specifieke omstandigheden afgestemd zijn. Door te spelen met soorten waarvan de bloeiperiodes elkaar opvolgen, bieden ook zij trouwens een langdurig resultaat.”
Een bloemenweide hoeft niet noodzakelijk jaar na jaar ingezaaid te worden. “Er bestaan weliswaar mengsels met eenjarigen,” zegt Kersschot, “maar de meeste bloemenweides zijn er voor langere duur. Het enige dat je daarvoor moet doen, is één tot twee keer per jaar maaien.”
Toch kan er in de meerjarige mengsels een onderscheid gemaakt worden tussen mengsels met of zonder grassen. “In elke bloemenweide zullen er op termijn grassen gaan groeien. In een weide met enkel bloemen zal dat na een aantal jaar, zeker in een rijke grond, zorgen voor een afname van de soortenrijkdom, waardoor het nodig kan zijn om bij te zaaien. Een mengsel met graszaden kan dat, ironisch genoeg, vermijden. Door meteen de gewenste grassen toe te voegen, creëer je immers een evenwicht dat jarenlang kan standhouden.”
Van een bloemenweide wordt veelal direct resultaat verwacht. “Meerjarige mengsels leveren het eerste jaar echter amper bloei”, verduidelijkt Kersschot. “Door enkele eenjarige soorten toe te voegen, is dat euvel gelukkig snel verholpen, maar er zijn nog andere aandachtspunten. Zo is een goede voorbereiding bij bloemenweides meer dan het halve werk. De bodem moet volledig gras- en onkruidvrij gemaakt worden. Anders krijg je gegarandeerd ongewenste groei.” De bloemen een handje helpen met meststoffen werkt evenmin. “Bloemenweides doen het vooral goed op een arme bodem. Bemesting zal opnieuw vooral het onkruid een duwtje in de rug geven.” Vocht hebben de bloemen dan weer wel nodig. “In principe kunnen bloemenweides het hele jaar door ingezaaid worden, maar langdurige droogte is ook voor hen nefast. Vermijd dus liever de zomer.”
Goed voorbereiden, goed communiceren en goed informeren. Dat zijn volgens Kersschot dus essentiële voorwaarden voor bloemenweides die zowel esthetisch als ecologisch een meerwaarde bieden. Ecoflora organiseert daarom regelmatig cursussen over de aanleg en het onderhoud van bloemenweides, en stelt verschillende publicaties over het onderwerp ter beschikking. Ook tijdens het lente-opendeurweekend van 3, 4 en 5 april geven de specialisten van Ecoflora graag tips en advies.