NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Druppelslang zorgt voor gecontroleerde waterafgifte
Koperen plaatjes ter hoogte van de druppelaars voorkomen de ingroei van wortels.

Druppelslang zorgt voor gecontroleerde waterafgifte

Vrijwel onzichtbaar dankzij unieke donkerbruine kleur

Irrigeren is een kunst. Niet alleen moeten de diverse beplantingen met de juiste regelmaat een aangepaste hoeveelheid water krijgen, dat alles gebeurt idealiter ook zonder dat de gebruiker of eigenaar er iets van merkt. Om die reden lanceert irrigatiespecialist VBS Irrigatiesystemen een donkerbruine, drukgecompenseerde druppelslang, perfect afgestemd op onze lokale condities.

Tekst ELISE NOYEZ    |    Beeld VBS IRRIGATIE

Planten en gewassen groeien beter bij een regelmatige vochtvoorziening. Werd irrigatie in het verleden vooral beschouwd als een zaak voor parken, sportterreinen en grote tuinen, dan zorgt de almaar toenemende droogteproblematiek ervoor dat ook particulieren steeds vaker hun heil zoeken in een irrigatiesysteem. Naast de sproeiers voor het gazon, zijn daardoor ook (bovengrondse) druppelslangen voor struikzones en plantenbedden in opmars.

Vanwege de aanhoudende droogteproblematiek zoeken niet alleen stadsbesturen, maar ook steeds meer particulieren hun heil in irrigatiesystemen.

Efficiënt

Met een bovengrondse druppelleiding wordt het water geruisloos tot vlakbij de wortels van planten, struiken en kleine bomen getransporteerd. Door middel van constant druppelen worden de gewassen zo op een gelijkmatige en uiterst efficiënte manier van het benodigde water voorzien. Omdat de watervoorziening quasi volledig in de schaduw van de plant gebeurt, wordt verdamping bovendien tot een absoluut minimum beperkt. Dat betekent dat er tot wel 55% op de waterafgifte bespaard kan worden.

De slang beschikt over druppelaars om de 33 cm, elk goed voor een waterafgifte van 2,1 l/u.

Gelijkmatig

De nieuwe drukgecompenseerde slang van VBS Irrigatiesystemen is geschikt voor werkdrukken tussen 1 en 4 bar, is goed bestand tegen wisselingen in weerstand, hoogte en pompdruk, en zorgt voor een constante waterafgifte van ca. 2,1 l/u per afgiftepunt.

Dankzij de dropstop worden alle planten bovendien volledig gelijk geïrrigeerd. Het systeem blijft namelijk gesloten totdat de volledige slang met water gevuld is en er een gelijkmatige druk van minimum 1 bar is opgebouwd. Pas dan worden de druppelaars  – die om de 33 cm zijn aangebracht – over de hele lengte gelijktijdig geopend. Overtreft de opgebouwde druk de 4 bar, of valt ze terug tot minder dan 1 bar, dan sluit het systeem zich ook in één keer over de volledige lengte af, zonder voor- of nadruppen.

Met de donkerbruine druppelslang heeft VBS Irrigatiesystemen het perfecte alternatief voor de Belgische bodem.

Onopvallend

In tegenstelling tot de klassieke zwarte en roestbruine druppelslangen, die oorspronkelijke voor de respectievelijk Noord- en Zuid-Europese markt ontwikkeld werden, kreeg de druppelslang van VBS een donkerbruine kleur. Deze eigenschap is uniek en visueel perfect afgestemd op onze lokale gronden, zodat de druppelslang nagenoeg onzichtbaar tussen het struikgewas geplaatst kan worden. Zo wordt irrigatie in onze contreien onopvallender dan ooit.

Duurzaam

De VBS druppelslang heeft een wanddikte van 1,1 mm en is uitermate bestand tegen UV-straling, chemicaliën en algen. De koperen plaatjes die ter hoogte van elke druppelaar zijn voorzien, zorgen ervoor dat ook wortels zich geen weg banen tot in de druppelleiding.

Om verontreiniging en verstopping van de slang langdurig te vermijden, wordt verder aangeraden het systeem uit te rusten met een voorfiltering van 130 micron.

Voor optimaal visueel comfort kan de druppelslang nagenoeg onzichtbaar tussen het struikgewas geplaatst worden.

Praktisch

De nieuwe drukgecompenseerde, donkerbruine druppelslangen zijn ruim op voorraad en per direct beschikbaar op rollen van 100 meter. Met behulp van diverse koppelstukken kunnen verschillende lengtes met elkaar gecombineerd worden, al wordt aangeraden om het irrigatiesysteem te beperken tot een afstand van maximum 100 meter ten opzichte van het waterafgiftepunt.

De frequentie en duurtijd van het irrigeren kunnen zowel handmatig als via een timer of regencomputer – al dan niet in combinatie met een regensensor – geregeld worden. Door het systeem uit te rusten met een WiFi- of Bluetooth-module, krijgen u en uw klant zelfs toegang
via de smartphone.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details