NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Duurzaam decompacteren van verdichte ondergrond
Om de wortelzone bij bomen te revitaliseren wordt de techniek toegepast in de kroonprojectie van de boom.

Duurzaam decompacteren van verdichte ondergrond

Permanent herstel van water- en zuurstofdoorlatende bodem

Een machine die gecompacteerde bodemlagen kan loswerken, mét behoud van de bestaande infrastructuur, verdient volgens drainagespecialist Drainjet een plaats in elk groengerelateerd machinepark.

Tekst Drainjet    |    Beeld Drainjet

In geval van sterk gecompacteerde ondergronden zullen conventionele drainagemethoden het water van het terrein wegvoeren. Op die manier wordt het overtollige water weliswaar verwijderd, maar wordt de water- en zuurstofdoorlatendheid van de bodem niet noodzakelijk hersteld. De Drainjet 90, daarentegen, een compacte en lichtgewicht machine die specifiek voor de tuinaanleg- en boomverzorgingssector werd ontworpen, zorgt voor een permanente oplossing die het mogelijk maakt dat lucht, water en voedingsstoffen opnieuw hun weg door de bodem vinden.

Met de Drainjet 90 wordt een ondergronds netwerk van kanalen gecreëerd, zonder dat de bestaande aanleg verwijderd moet worden.

Permanent, maar niet invasief

De Drainjet 90 maakt gebruik van een holle granulaatspil om de bodem verticaal te doorboren en zowel verticaal als horizontaal te doorbreken. Zo wordt een ondergronds netwerk van kanalen gecreëerd, zonder dat de bestaande aanleg of infrastructuur verwijderd moet worden.

Door die kanalen vervolgens met een speciaal poreus substraat (Drainjet Lava) na te vullen, krijgt de ondergrondse injectie een permanent karakter. De nieuw gecreëerde aders kunnen
niet meer dichtklappen en hemel- en oppervlaktewater kunnen gewoon weer in de
bodem infiltreren.

Gezonde gazons

Enkel door zo’n herstel van de doorlaatbaarheid kunnen beplantingen en gazons opnieuw diep en breed wortelen, en kunnen ze tijdens droge periodes water ophalen uit de dieper gelegen grondwatertafel. Deze ondergrondse waterbuffer kan overigens nog beter benut worden, met name door toevoeging van het samen met Terracottem ontwikkelde Terracottem Drainjet.

Gerevitaliseerde bomen

Ook voor het revitaliseren van de wortelzone bij bomen biedt Drainjet een oplossing. Daartoe wordt de techniek toegepast in de kroonprojectie van de boom en worden er, naast Drainjet Lava en Terracottem Drainjet, ook de nodige boomschimmels en bacteriën toegevoegd.

Hoe diep de behandeling precies uitgevoerd moet worden, is afhankelijk van waar de storende laag zich situeert. Gemiddeld worden de injecties uitgevoerd op 1,5 à 2 meter diep, al werden ook bij behandelingen met een diepte van 4 meter al positieve resultaten opgetekend.

Breed inzetbaar

De Drainjet 90 bewees zijn nut ondertussen al bij de aanpak van drassige wandelpaden en andere voorbeelden van stagnerend vocht, bij de behandeling van geklasseerde of veteranenbomen, en bij de tuinaanleg in nieuwe verkavelingen met een diep tot zeer diep gecompacteerde ondergrond. Die veelzijdigheid dankt hij niet alleen aan de doordachte techniek, maar ook aan zijn geringe breedte (80 cm) en gewicht (260 kg) die nodig zijn om diverse terreinen te kunnen betreden. Bovendien is de machine niet seizoengebonden: ze kan het hele jaar door en in alle weersomstandigheden ingezet worden. Allemaal redenen waarom de Drainjet 90 in 2020 tot een van de beste nieuwe oplossingen voor de groensector werd uitgeroepen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details