NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Gemotiveerd en goed geïnformeerd blijven is essentieel

Gemotiveerd en goed geïnformeerd blijven is essentieel

De kwaliteit van het spel verhogen in lijn met de eisen van de spelers

De Royal Golf Club du Hainaut ligt in de regio van Bergen, meer bepaald in Erbisoeul, deelgemeente van Jurbise. Dankzij de zandgrond is de golfbaan bijna het hele jaar bespeelbaar. Dit betekent natuurlijk dat de golfbaan voortdurend onderhouden moet worden om de best mogelijke spelkwaliteit te garanderen.  Xavier Denicourt, de enthousiaste greenkeeper van de club, geeft ons een kort interview om zijn aanpak te schetsen. Op deze zonnige dag in juni organiseert de club een sportwedstrijd, dus het hele team is op dreef. Hier volgt een korte samenvatting van ons gesprek.  

De Royal Club du Hainaut werd in 1933 opgericht op initiatief van vijf families die de handen in elkaar sloegen om een golfterrein aan te leggen aan de rand van Bergen. De eerste 18 holes, het parcours La Bruyère, werden ontworpen door de bekende golfarchitect Tom Simpson. In 1991 werd dit parcours uitgebreid met een sportievere aanvulling van negen holes, Les Etangs genaamd. In totaal beslaat het terrein ongeveer 120 hectare en telt het ongeveer 920 leden. Xavier Denicourt:
“In tegenstelling tot andere golfclubs liggen we op zandgrond in plaats van klei, wat betekent dat we een winterlidmaatschap van zes maanden kunnen aanbieden. We hebben gemerkt dat mensen niet meer alleen bij mooi weer spelen. De mogelijkheid om in de winter te spelen trekt nieuwe spelers aan en zorgt ervoor dat ze ook in het zomerseizoen terugkomen.”

Het seizoen begon dit jaar later omdat de temperaturen te laag waren. De maaihoogte moest worden aangepast om een betere waterhuishouding mogelijk te maken.

Al meer dan dertig jaar in het vak

Na zijn opleiding tot greenkeeper in Duinkerke, die hij in 1991 afrondde, kreeg Xavier Denicourt de kans om een stage te volgen bij een van de beroemdste clubs van Frankrijk. Op de Royal Golf Club du Hainaut begon hij in 1994 als seizoensmedewerker en werd hij achtereenvolgens geschoolde arbeider, assistent en uiteindelijk greenkeeper, in 2008.  Alles bij elkaar zo’n 29 jaar solide ervaring in het vak.

Terwijl de eisen van de spelers in de loop der tijden zijn veranderd, heeft Xavier Denicourt ook een grote evolutie in onderhoudsapparatuur meegemaakt. Daarnaast heeft hij moeten omgaan met de invoering van het verbod op gewasbeschermingsmiddelen. “Hoewel onze huidige vloot bestaat uit Toro-machines, aangevuld met een paar John Deere-machines, lijkt het me duidelijk dat de toekomst ligt in automatisch maaien. Deze apparatuur heeft een lange weg afgelegd sinds de introductie ervan en het is zeker dat we in de toekomst daarop zullen overschakelen. Trouwens, we zijn van plan om zonnepanelen te installeren voor deze nieuwe maaiers”, vertrouwt hij ons toe.

Drones

Het is een publiek geheim: het verbod op gewasbeschermingsmiddelen heeft de situatie ernstig bemoeilijkt. Xavier Denicourt geeft toe: “We hebben ons moeten aanpassen, met doorzaai moeten werken, grasvariëteiten moeten kiezen die beter bestand zijn tegen ziekten, minder water verbruiken en minder bemesting nodig hebben. Tegelijkertijd gaat het er ook om de biodiversiteit aan te moedigen en dus gebieden met hoge roughs te creëren, om de ecologische voetafdruk te verkleinen en de arbeidskosten te verlagen.” Hij voegt eraan toe: “Er zijn talloze producten op de markt. 

Maar niet alle greenkeepers hebben de juiste kennis en vaak vertrouwen ze op één leverancier die in zekere zin het bemestingsplan opstelt. Maar met zero phyto moeten greenkeepers hun land grondiger analyseren, met meer zekerheid weten wat werkt en wat niet, de juiste producten kiezen binnen hun budget en zich aanpassen aan nieuwe technieken. Bijvoorbeeld het gebruik van drones om de bodemvochtigheid te berekenen en vervolgens de besproeiing per sproeier aan te passen, in plaats van per groep sproeiers, met het oog op een optimale dosering.”

De Royal Golf Club du Hainaut beslaat ongeveer 120 hectare. De golfbaan is bezaaid met prachtige bospartijen.

Constante waakzaamheid

 Met de wedstrijd van vandaag goed op gang, op een zeer aangename golfbaan, lijkt het erop dat de recente hittegolf geen al te grote invloed heeft gehad op de conditie van de fairways en greens. Xavier Denicourt: “Het seizoen is dit jaar echter later begonnen omdat de temperaturen te laag waren. 

We moesten de maaihoogte aanpassen.  Vanwege de huidige hitte hebben we de maaihoogte verhoogd voor een betere waterhuishouding. En het hele team – acht mensen – blijft waakzaam en proactief.” Tot grote vreugde van de golfers!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details