NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Gras wapent zich tegen  extreme weersomstandigheden

Gras wapent zich tegen extreme weersomstandigheden

Niets of niemand ontsnapt aan de klimaatverandering, ook onze tuinen niet. Vooral gras kreeg het de voorbije zomers zwaar te verduren. Graszadenproducent en -veredelaar DLF zet daarom volop in op de ontwikkeling van graszaadmengsels die beter bestand zijn tegen droogte én renovatie vereenvoudigen.

Uitgebrande gazons

Net als zijn collega-tuinaannemers wordt Frank Van Hove uit Erps-Kwerps regelmatig met de klimaatverandering geconfronteerd. “Het valt op hoe hard het gras onder de droge, warme zomers van de afgelopen jaren te lijden heeft”, zegt hij. “Veel gazons branden uit, en we moeten steeds vaker de baan op om alles opnieuw door te zaaien.” Daarvoor vertrouwt de tuinaannemer op twee zaken: zijn doorzaaimachines enerzijds, en de Masterline graszaadmengsels van DLF anderzijds.

Snelle kieming

“Doorgaans wachten we tot na de zomer om een gazon te renoveren,” legt Van Hove uit, “maar ook dan is er uiteraard nog kans op droogte. Anderzijds is ook de koude niet noodzakelijk veraf. Het is dus essentieel dat nieuwe graszaden snel kunnen kiemen.”

Diverse innovaties in de ontwikkeling en veredeling van graszaden zorgen ervoor dat de kiemkracht van huidige graszaadmengsels geoptimaliseerd wordt. Aan het RecreaMaster® mengsel waarvan Van Hove gebruikmaakt, is bijvoorbeeld 4turf® toegevoegd. Dit speciaal ontwikkelde tetraploïde Engels raaigras zorgt niet alleen voor een snellere vestiging, maar kiemt al bij 4 graden, dit in vergelijking met diploide grassen die pas bij een graad of 7 kiemen. Bovendien is het RecreaMaster® mengsel standaard voorzien van de GroMax® coating, die de grassen een extra duwtje in de rug geeft.

Daarnaast mag droogte tijdens de kieming geen roet in het eten komen strooien. Van Hove zweert daarom bij het gebruik van een doorzaaimachine, die de zaden zo’n 1,5 cm diep in de bodem aflegt en zo een betere vochtvoorziening garandeert, maar ook de graszadenproducent komt aan deze bekommernis tegemoet. Zo ontwikkelde DLF de unieke ProNitro® coating, voorzien van stikstof en speciale hydroactieve watermanagement technologie of Wetting Agent. Die bestaat uit oppervlaktespanningsverlagende stoffen, zodat het water beter door het kiemende zaad wordt opgenomen. De coating maakt traditionele bemesting tijdens het inzaaien zo overbodig en zorgt ervoor dat er ook met minder waterinput meer en gezondere plantjes groeien.

Egale opkomst, zonder onkruid

Van Hove gebruikt het graszaadmengsel RecreaMaster ProNitro® enkel voor grotere tuinen, maar merkt daar wel meteen een ander belangrijk voordeel. “Met de traditionele RecreaMaster® ben ik altijd al verzekerd van een mooie egale opkomst,” zegt hij, “maar het valt op dat het mengsel met de
ProNitro® coating nog sneller opkomt, en dat meteen in een mooie, diepgroene kleur.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details