NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Groene oase in hartje Brussel
Het was geen sinecure om de berken met een kluitdiameter van 80 centimeter en een gewicht van 400 kilogram ter plaatse te krijgen in de ingesloten binnentuin.

Groene oase in hartje Brussel

Transparantie is niet de enige troef van het nieuwe Commerce 46-gebouw. Ook groen speelt een prominente rol in het fraaie kantoorvolume. Dit is onder meer te danken aan Vice Verda, dat boven op niveau 13 een extensief groendak aanlegde, de ruime dakterrassen op de zesde en achtste verdieping mee inrichtte en de gelijkvloerse binnentuin realiseerde. “Qua omvang was Commerce 46 een gemiddeld project voor ons, maar qua timing, logistiek en kwaliteitseisen was het best uitdagend”, aldus vennoot Dirk Van de Waeter.

Vice Verda zat al in het voortraject rond de tafel met Algemene Bouw Maes om na te gaan welke groendaksystemen konden of mochten worden toegepast. Niet onbelangrijk, aangezien Commerce 46 een BREEAM-project is en er dus specifieke eisen golden. “We hebben Algemene Bouw Maes ondersteund en begeleid bij de selectie van de systemen die we uiteindelijk geleverd en geplaatst hebben”, vertelt Dirk Van de Waeter. “Op het hoofddak hebben we een extensief groendak met een exclusieve selectie van inheemse sedumplanten aangelegd. Op de twee dakterrassen hebben we een aantal plantvakken gerealiseerd. We hebben er geopteerd voor een aangepaste dakopbouw om een maximale waterretentie te kunnen waarborgen en de meerstammige bomen efficiënt te kunnen verankeren. De beplanting is op basis van de BREEAM-richtlijnen geselecteerd in samenspraak met landschapsarchitect Jeroen Provoost. Tot slot hebben we de gelijkvloerse binnentuin onder helling gerealiseerd, inclusief een druppelirrigatiesysteem en een aangepaste drainagecomponent. Voor de bloembakken hebben we het ZinCo Floradrain FD 40-systeem toegepast en voor de binnentuin zelf ZinCo Floradrain FD 60, waarna we intensief substraat van gemiddeld 1 à 1,2 meter dik aangebracht hebben. Qua vormgeving is er geopteerd voor een prairielook met berkenbomen.” 

De beplanting is op basis van de BREEAM-richtlijnen geselecteerd in samenspraak met landschapsarchitect Jeroen Provoost.

Spectaculaire operatie

Commerce 46 bracht enkele specifieke uitdagingen met zich mee voor Vice Verda. “Met het oog op de windbelasting hebben we extra aandacht besteed aan de hoek-, rand- en middenzones, in samenspraak met Algemene Bouw Maes. In de hoeken moesten we bijvoorbeeld keien van het kaliber 40/60 en 50/80 aanbrengen. Geen sinecure, temeer omdat we onze activiteiten een week sneller dan voorzien hebben opgestart en bijgevolg midden in het bouwverlof moesten werken. Met succes, want het hoofddak was in de eerste week van augustus klaar. Een uitstekend bewijs van onze flexibiliteit en onze bereidheid om mee te denken met de hoofdaannemer”, legt Dirk Van de Waeter uit. “Het was evenmin evident om de berken met een kluitdiameter van 80 centimeter en een gewicht van 400 kilogram ter plaatse te krijgen in de ingesloten binnentuin. We hebben de bomen met behulp van een mobiele torenkraan over het gebouw getild. Een spectaculaire operatie!”

Op de twee dakterrassen realiseerde Vice Verda een aantal plantvakken.

Mooie referentie

Als specialist op het vlak van groen-blauw bouwen was Vice Verda niet aan zijn proefstuk toe in de Europese wijk. In opdracht van Alides en Algemene Bouw Maes leverde het ook al een cruciale bijdrage aan het nabijgelegen Copernicus-project. “Ook die realisatie was qua timing, logistiek en kwaliteitseisen behoorlijk uitdagend, maar in beide gevallen hebben we onze werken tot een goed einde kunnen brengen”, geeft Dirk Van de Waeter aan. “We hebben tevens het onderhoudscontract voor Commerce 46 in de wacht gesleept, dus we zullen er de komende jaren blijven instaan voor het groenbeheer. Iedereen is zeer tevreden met het eindresultaat, dus dat doet ons plezier. Commerce 46 past perfect in het rijtje van andere realisaties waar we erg fier op zijn, zoals Residentie Desclée aan de Houtkaai in Brugge (binnentuin op parkeergarage), MG Square in Gent (binnentuin op eerste verdieping, ontworpen door Wirtz International Landscape Architects) en de gerenoveerde Delhaize in Waregem (acht groengevels op twee grote inkomzuilen). Ook The Green in Nieuwpoort zullen we binnenkort voor onze rekening nemen, dus dat belooft!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details