Dat is wat Vandewiele Recycling elke dag in de praktijk brengt vanuit zijn twee vestigingen in Gistel en Wervik, maar evengoed ter plaatse bij klanten. Hout, groenafval, voedingsafval … worden er volgens de regels van de kunst verwerkt. Het bedrijf rekent daarvoor op de immer betrouwbare machines van Vermeer. Recent nog kwam een Vermeer TG9000 de rangen versterken voor extra capaciteit.
Vandewiele Recycling ontstond in 2000 onder de drijfkracht van Günther Vandewiele. In geen tijd wist het bedrijf zich een naam op te bouwen in het shredderen van groen- en tuinafval. Echtgenote en medezaakvoerster Vanessa De Vinck: “Ons uitgangspunt is voor elke opdracht dezelfde: steeds de best mogelijke oplossing zoeken om het materiaal een tweede leven te geven. Als biomassa, compost, basisgrondstof voor de spaanderplaatindustrie … We trachten alle houtafval voor 100% te recycleren en er een nieuwe nuttige toepassing voor te vinden.” Vandewiele Recycling beschikt daarvoor over twee aanleverterreinen, in Gistel en in Wervik, samen goed voor 7 ha. “Daar worden vooral kleinere hoeveelheden materiaal aangeleverd. Het gros van het volume verkrijgen we eigenlijk door op verplaatsing bij de klant aan de slag te gaan.”
Dat alles vraagt om een sterk team. Vandewiele Recycling kan vandaag rekenen op veertien medewerkers. Maar het vraagt ook om machines die enerzijds een groot volume aankunnen en zich anderzijds vooral bewijzen als betrouwbare werkkrachten. Al sinds 2002 doet Vandewiele Recycling daarom een beroep op de machines van Vermeer. “Het robuuste karakter van deze machines is hun grootste troef. Ze zijn van Amerikaanse makelij en zodanig kwaliteitsvol ontworpen dat we weinig stilstand door machineproblemen kennen. Aangezien onze machines ter plaatse bij de klant worden ingezet, is het cruciaal dat het materiaal zo efficiënt mogelijk verwerkt wordt. Die betrouwbare werking is ook voor ons een belangrijk visitekaartje”, vat De Vinck samen.
Door de groei die Vandewiele doormaakt, was er recent nog nood aan een nieuwe toevoeging aan het machinepark. Die moet helpen om meer capaciteit te creëren en de logistiek verder te optimaliseren. De Vinck legt uit: “Vroeger gingen machines vanuit ons depot opdrachten over heel het land gaan vervullen. Door de sterkte in de breedte kunnen we nu een machine per regio beschikbaar houden voor onze klanten. Dat betekent een betere service, maar ook een lager logistiek kostenplaatje omdat we geen onnodige verplaatsingen maken.” Vandewiele Recycling koos voor de Vermeer TG9000. Niet het eerste model van dit type dat zijn opwachting maakt. “Door de brede trechter (diameter van 4 m), die toch vrij uniek is, kunnen we bijzonder flexibel zijn in de materialen die we verwerken. Boomstammen, wortels, klein materiaal … deze machine zet overal zijn tanden in met een hoog rendement en een hoge capaciteit. We zijn er bijzonder tevreden over”, aldus De Vinck.
Hetzelfde kan gezegd worden over de samenwerking. De Vinck: “We werken al jaren goed samen. De machines presteren naar wens en ook de service is prima. Het voordeel van steeds voor hetzelfde merk te kiezen is dat we de technologie zelf al een stuk in de vingers hebben nu. Onze machinisten kunnen bijvoorbeeld kleine herstellingen zelf uitvoeren. Of ze kunnen in geval van een groter probleem de technici van Vermeer perfect aansturen, zodat ze de juiste reserveonderdelen mee hebben en we in geen tijd weer aan de slag zijn.”