Wie kunstgras vandaag nog steeds associeert met een onnatuurlijke ogende en weinig milieuvriendelijke hoop plastic, slaat de bal mis. Constante ontwikkelingen in het design, de materialen en de productie- en aanlegmethoden hebben ervoor gezorgd dat het onderscheid met natuurlijk gras steeds kleiner wordt. Wist je bijvoorbeeld dat een kunstgrasinstallatie CO₂ uit de atmosfeer kan onttrekken?
Volgens Bob Slenders van EasyLawn is er sprake van een nieuwe generatie. “In de eerste plaats richtte die zich op het natuurgetrouwe uiterlijk, waarbij we door het gebruik van verschillende vezelhoogtes, -vormen en -kleuren het imperfecte karakter van een klassieke grasmat zijn gaan nabootsen, maar vandaag zetten we ook extra stappen om de milieuvriendelijkheid van kunstgras verder te optimaliseren.”
Dat kunstgras grotendeels onderhoudsvrij is en geen mest- of sproeistoffen behoeft, is een eerste aspect van duurzaamheid. De grootste winst is evenwel te boeken met de materiaalkeuze.
“In onze producten maken we al consequent gebruik van een backing op basis van polyurethaan”, legt Slenders uit. “Die draagt bij aan de hoge recycleerbaarheid van het product. Daarenboven gaan we vanaf 2022 een belangrijke samenwerking aan met een firma die gespecialiseerd is in de recyclage van kunstgras. Samen zullen we onze producten 100% recycleren.”
De herwonnen kunststofvezels zullen vervolgens gebruikt worden voor de productie van tuin- en bouwproducten, die op hun beurt weer in het EasyLawn gamma worden opgenomen. “Onze klanten zullen de producten met andere woorden opnieuw kunnen inzetten bij de installatie van nieuwe projecten. Zo maken we de cirkel rond en zetten we steeds meer stappen richting een volledig circulaire levensloop van het product.”
Inmiddels weten we allemaal dat natuurlijke elementen zoals bomen, beplantingen en gras essentieel zijn om CO2 aan de lucht te onttrekken. Een opvallende ontwikkeling is dat ook kunstgras daar vandaag een bijdrage aan kan leveren. “Bij de aanleg van een kunstgrasmat maken we steeds vaker gebruik van uit Olivijn gewonnen infillzand”, aldus Slenders. “Dat is een bijzonder product, dat tot 120% van zijn eigen gewicht aan CO2 kan capteren. Geen wonder dus dat het aan populariteit wint.”
Wie meer wil weten over de duurzaamheidsambities en -initiatieven van kunstgras, maar uiteraard ook over de technische en visuele mogelijkheden, kan als professional steeds bij EasyLawn terecht.
“Wij kiezen ervoor om tuinaannemers en tuincentra zo goed mogelijk te ondersteunen”, benadrukt Slenders. “Dat betekent dat we naast ons compleet assortiment, korte levertijden en de nodige garanties ook steeds klaarstaan met extra duiding en informatie, promotiemateriaal, enzovoort. Want naast mooi ogend gras, een circulair product en de reductie van CO2-emissies, is ook servicegerichtheid een van onze stokpaardjes.”