NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Hoe moet je jouw steigerhouten tuinmeubelen behandelen?

Hoe moet je jouw steigerhouten tuinmeubelen behandelen?

Naaldhout is de houtsoort die gebruikt wordt voor steigerhout. Denk aan vuren en grenen. Het is dus een zachte houtsoort die zonder een goede behandeling niet heel erg lang mee zal gaan. En dat wil je natuurlijk wel, dat je mooie tuinmeubelen lang goed blijven. Waarmee en hoe kun je nu het beste de tuinmeubelen van steigerhout behandelen?

Met een kwast of roller kun je de steigerhouten planken behandelen met olie, beits, lak of verf. Op die manier bescherm je het goedkope steigerhout tegen zonlicht, vuil, vocht en schimmels. Zo houd je het hout lang goed en blijft het in optimale conditie. Steigerhout planken worden veel gebruikt om tafels en stoelen te maken waardoor het belangrijk is dat ze makkelijk schoon kunnen worden gemaakt. Door te lakken of te schilderen wordt het oppervlak gladder en worden oneffenheden weggewerkt. Zo kun je lekker schoonmaken zonder je handen open te halen aan splinters.

Eigenschappen

Naaldhout neemt snel water op. Ook verkleurt het snel door invloed van zonlicht en neemt het na een tijdje een grijze kleur aan. Om dit tegen te gaan is het aan te raden om de tuinmeubels te behandelen. Bij de houthandel kun je zowel onbehandeld als behandeld steigerhout kopen. Onbehandeld steigerhout eerst schuren en ontvetten. Dan, zonder grondlaag of grondverf, lekker afwerken met beits, olie of verf.

De afwerking

Als je de houtstructuur en de kleur van het hout belangrijk vindt en die wil behouden, is olie een aan te raden mooie afwerking. Dit moet je dan wel om de twee jaar herhalen voor het beste resultaat. De houtstructuur blijft ook goed zichtbaar als je beitst. De kleur verandert dan natuurlijk wel, naar gelang de kleur van de beits. Beitsen moet je om de drie tot vier jaar herhalen. Houtstructuur en houtkleur gaan verloren bij schilderen. Minder onderhoud, dat wel. Verf moet om de vijf jaar opnieuw opgebracht worden. Met verf of lak bereik je wel het meest strakke en duurzame resultaat. Wat is voor jou belangrijk? De blijvende zichtbaarheid van de houtstructuur of juist zo min mogelijk onderhoud? Ga in ieder geval behandelen, want niet behandelen verkort de levensduur aanzienlijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details