Dit artikel is ook in het Nederlands beschikbaar, klik op de button hieronder om naar dit artikel te gaan
Ga naar artikel
Cet article est également disponible en français, cliquez sur le bouton ci-dessous pour accéder à cet article
Aller à l'article
In drie stappen naar een perfect beregend terrein - Keep it Green

NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
In drie stappen naar een perfect beregend terrein

In drie stappen naar een perfect beregend terrein

Gedetailleerde calculatie voor een naadloze integratie

Met 35 jaar ervaring onder de riem verpopte VBS Irrigatie begin 2023 tot Hydroplan. Hetzelfde team zet de missie gemotiveerd en gedreven verder: golf-, voetbal- en hockeyterreinen, maar ook grote tuinen doelgericht beregenen voor een perfecte grasmat. “Efficiëntie en flexibiliteit zijn daarbij de sleutel”, vertelt operations manager Raf Bresseleers. 

Vanuit Brecht ontwerpt en plaatst Hydroplan irrigatiesystemen in heel België. Raf Bresseleers, een van de weinige Europeanen die de titel Certified Irrigation Auditor and Designer mag gebruiken, licht de drie onderdelen toe waaruit de installatie van precisie-irrigatie bestaat: “Als terreinhouder wil je controle over je besturingssystemen, een betrouwbare pompinstallatie, en een sleufloze plaatsing. Wij excelleren in elke stap, door sterk in te zetten op een grondige voorbereiding en calculatie van alle aspecten vooraf. Met augmented reality wordt de oefening pas helemaal compleet. Zo kunnen we pompgroepen vooraf volledig simuleren in de ruimte waarin ze komen te staan. Geen verrassingen, maar naadloze integratie.”

Het sleufloze machinepark is de trots van Hydroplan.

Meten is weten

“Voor we overgaan tot het kiezen van pompinstallaties en besturingssystemen, nemen we de tijd voor gedetailleerde berekeningen. Alleen zo kunnen we de efficiëntie van ons irrigatieplan garanderen. We calculeren hoeveel beregening er nodig is en hoeveel energie daarvoor verbruikt zal worden”, aldus Raf Bresseleers. Zo weet de eigenaar van bijvoorbeeld een golfterrein exact hoeveel zijn pompen zullen verbruiken. 

“We maken ook uitgebreide berekeningen naar de ideale volumes water die als buffers voorzien moeten worden in het geval van waterschaarste. Nu droogte een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt, is het belangrijk een kritieke reserve aan te leggen om je terrein te onderhouden. Er wordt overal paal en perk gesteld aan het clandestiene gebruik van water. Hydroplan is de best geplaatste leverancier om legale alternatieven te voorzien.”

Raf Bresseleers mag de titel Certified Irrigation Auditor and Designer dragen.

Flexibele controle

Eens de volumes en het verbruik correct berekend zijn, ontwerpt Hydroplan een irrigatieplan met state-of-the-art pompen en besturingssystemen. Bresseleers: “We kiezen voor a-merken pompen en veelal voor de tweedraadssystemen van Rain Bird, die je maximale en flexibele controle geven. Zo kun je bij de nieuwste systemen het aantal rotaties per sproeier instellen. Waar je dit vroeger per tijdseenheid moest instellen en zelf berekenen hoelang de sproeier actief was, geef je nu het aantal rotaties in of je stelt in per milliliter. Minder rekenwerk, meer controle.”

Bovendien zijn deze systemen overal op het terrein te bedienen vanaf mobiele toestellen. Door gps-lokalisatie weet je smartphone of tablet perfect wat de dichtstbijzijnde sproeier is. Je kunt die apart controleren of een opdracht naar alle sproeiers op het hele terrein versturen. “Het golfterrein van Bois d’ Arlon heeft meer dan 1.500 sproeiers. Het nieuwe besturingssysteem dat we voor hen installeerden, maakt het mogelijk om die efficiënt te bedienen.” Ook monitoring op en naast het terrein wordt eenvoudig met de nieuwe systemen. De klant en Hydroplan krijgen meldingen wanneer een anomalie zich voordoet op het terrein. Denk aan stroomuitval, een pomp die stilvalt, of een lek. Zo kan Hydroplan meteen ingrijpen en schade voorkomen.

Op het terrein

Ook de pompinstallatie zelf is een changemaker op een golfterrein. Bresseleers: “De meest geavanceerde pompen leveren nieuwe niveaus van precisie en efficiëntie. Zo verbruikt een golfterrein niet alleen minder energie, maar bespaart het ook water. Daarom werken wij met de pompen van Grundfos, de beste irrigatieoplossingen op de markt.” 

“Een groen en strak terrein is de trots van onze klanten. Wij willen uiteraard dat het er nog stralender gaat uitzien. Om de grasmat zo intact mogelijk te laten, kiezen we uitsluitend voor een sleufloze plaatsing van de leidingen. Onze ervaren installateurs gebruiken een modern machinepark met zeven sleufloze toestellen in verschillende afmetingen. Zo kunnen ze leidingen van PE25 tot PE125 plaatsen zonder zichtbare sporen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details