NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
INNOVATIEVE WATEROPLOSSINGEN OP MAAT VAN SPORT- EN GOLFSECTOR
Het installeren van slimme irrigatiesystemen resulteert in een efficiënter gebruik van water en minder verspilling.

INNOVATIEVE WATEROPLOSSINGEN OP MAAT VAN SPORT- EN GOLFSECTOR

In de sport- en golfsector speelt irrigatie- en drainagebeheer een cruciale rol bij het handhaven van optimale speelomstandigheden. Door de klimaatopwarming en bijbehorende extreme weersomstandigheden is dit een grote uitdaging geworden. Al sinds 1966 gaat Smits BV uit het Nederlandse Veldhoven die uitdaging aan. Het familiebedrijf is al bijna zestig jaar specialist op het vlak van innovatieve wateroplossingen. We gingen op bezoek bij algemeen directeur Jan P. Smits.

Hoe het allemaal begon…

De wortels van Smits BV liggen in 1966. In dat jaar startten de broers Henk en Jan Smits met de aanleg van beregeningsinstallaties en het uitvoeren van putboringen. Van oorsprong is het bedrijf actief in de agrarische sector. De voorbije decennia breidde de scope uit naar vernieuwende wateroplossingen voor de industriële en sportsector. In 2002 kwam Smits BV in handen van de tweede generatie, waarbij algemeen directeur Jan P. Smits samen met twee neven aan het roer staat.

“Sinds 1976 – het jaar met de iconisch hete zomer – zijn we enkel actief in irrigatiesystemen voor sport- en golfaccommodaties en de land- en tuinbouwsector”, bevestigt Smits. “Onze jaaromzet is quasi gelijk verdeeld over beide sectoren, waarbij we streven naar een maximale kruisbestuiving van nieuwe ideeën binnen ons vakdomein. Dit is meteen ook een van de sterktes van ons familiebedrijf: dankzij een vlakke structuur wisselen onze 65 medewerkers – met elk hun specifieke expertise en ervaring – heel wat innovatieve ideeën uit die letterlijk en figuurlijk van de ene naar de andere niche doorsijpelen. Dit zorgt voor een inspirerende werkomgeving, waarvan onze klanten uiteindelijk de vruchten plukken.” 

Het Bauer Linestar beregeningsysteem in actie bij Hendriks Graszoden.

Vakkundig advies in waterbeheer

Bij Smits BV helpt een dedicated verkoops- en adviesteam van vijf medewerkers elke klant bij het maken van de juiste keuzes wat waterbeheer betreft. “Met aparte salesmanagers voor sport en golf zijn we de ideale partner voor bestuurders van sportverenigingen en golfclubs die het onderhoud van hun grasmat en overige sportvoorzieningen vakkundig willen aanpakken”, zegt Smits. “Hierbij bieden we tal van moderne beregeningsoplossingen aan, van bronsystemen en pompen tot beregeningssystemen en geavanceerde technieken voor waterbehandeling. Denk bijvoorbeeld aan het ontijzeren, beluchten, filteren en ontharden van bronwater.”

Teamwork en expertise van Smits BV bij de installatie van een pompstation.

Uitgebreid assortiment

Om al deze oplossingen succesvol uit te rollen, zijn uiteraard betrouwbare machines en onderdelen nodig. Het assortiment van Smits BV is indrukwekkend lang, van pompsets, sproeiers en slangen tot pvc-hulpstukken, afsluiters en sensoren. Voor deze brede waaier aan oplossingen rekent het familiebedrijf op enkele grote fabrikanten. 

“Met sommige van hen werken we al langer dan een halve eeuw samen”, aldus Smits. “Dankzij die vertrouwensband zijn we perfect op elkaar ingespeeld en hebben we een ruime voorraad aan wisselstukken opgebouwd. 

Onze klanten appreciëren enorm dat we altijd kort op de bal spelen. Het is zelfs zo dat we van hen vaak boeiende suggesties krijgen voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Dit levert ons regelmatig mooie leads op voor pilootprojecten bij fabrikanten.”

Geavanceerde afvoersystemen zorgen voor een snellere afvoer van overtollig water, waardoor speeloppervlakken sneller herstellen na regenval.

Nieuwe trends en evoluties

Die inhoudelijke wisselwerking tussen professionals, Smits BV en fabrikanten levert een win-winsituatie op voor alle partijen. “En het zorgt ervoor dat we gelijke tred houden met nieuwe trends en evoluties in ons vakdomein”, geeft Smits aan. “Zo zijn we al jaren trendsetter in de ontwikkeling van slimme irrigatiesystemen. Deze geavanceerde technologie maakt gebruik van sensoren, weergegevens en geautomatiseerde besturingssystemen om de waterbehoefte van sportfaciliteiten en golfbanen nauwkeurig te meten en te regelen. Dit resulteert in efficiënter watergebruik en minimaliseert verspilling.”

Er is ook een groeiende focus op duurzaamheid. “Veel irrigatie- en drainageprojecten maken gebruik van regenwateropvang- en hergebruiksystemen, waardoor de afhankelijkheid van kostbaar drinkwater wordt verminderd. Bovendien gebruiken onze fabrikanten milieuvriendelijke materialen en technieken om de ecologische impact te minimaliseren.”

Ten slotte zijn er innovaties in drainageontwerp en -materialen. Smits licht toe: “Geavanceerde afvoersystemen zorgen voor een snellere afvoer van overtollig water, waardoor speeloppervlakken sneller herstellen na regenval. Nieuwe materialen bieden een betere waterdoorlatendheid, waardoor de levensduur van sport- en golfinfrastructuur wordt verlengd. Steeds meer klanten zijn trouwens op zoek naar oplossingen om overtollig water zoveel mogelijk op te vangen en te hergebruiken, zodat ze water kunnen besparen tijdens droge periodes.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details