NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Irrigatiespecialist zorgt voor vernieuwend  watermanagement. Als elke druppel telt

Irrigatiespecialist zorgt voor vernieuwend watermanagement. Als elke druppel telt

Eindelijk begint iedereen in te zien dat water onze voornaamste en meest levensnoodzakelijke grondstof is . Bij Irrigatiespecialist VBS leeft dat bewustzijn al meer dan dertig jaar. Zaakvoerder Paul Van Breda was de eerste Europeaan die verscheidene certificaten behaalde als Irrigation Professional.

Het belang van goed watermanagement

Midden jaren 90 van vorige eeuw beseften slechts weinigen dat een goed watermanagement ooit in de Belgische groensector een ‘hot topic’ zou worden. Voor de oorzaak van waterschaarste moeten we immers niet uitsluitend naar boven kijken, maar ook naar beneden, naar de bodem.   

Bij irrigatie draait alles om de bodem. Planten nemen nutriënten op vanuit de bodem, en daarvoor zijn water en zuurstof nodig. Gezonde en goed gevoede planten zuiveren de lucht via fotosynthese. Met kunstmatige beregening doen wij niet meer of niet minder dan de fotosynthese ondersteunen, door het waterdeficit op een juiste manier te managen. Fabrikanten van irrigatieproducten, waaronder controle en stuurapparaten, hebben het ondertussen ook gesnapt en komen met sturingen die dit watermanagement  makkelijker maken.

De installateur staat centraal

Bij irrigatie komt water uit een watergever en dat kan een sproeier of een druppelslang zijn. Een optimale beregening wordt dus niet gegarandeerd door een fabrikant van irrigatiesystemen en -onderdelen, maar wel door de juiste inplanting van de watergevers en door de knowhow van de installateur van het systeem. Precies omwille van die knowhow wordt Paul Van Breda ingezet door PCLT en EDU Plus om groenprofessionals de nodige expertise bij te brengen en op te leiden tot goede installateurs.

Tuinaannemers en -architecten kunnen een beroep doen op VBS om een leidingschema, inplantingsplan en gedetailleerde materialenlijst te laten opmaken, waarbij de uniformiteit en flexibiliteit van het hele irrigatiesysteem gewaarborgd zijn.

Eigen druppelslangen

In 2021 breidt VBS het gamma uit met enkele bijzondere producten, die de installatie wederom beter zullen maken en waarbij opnieuw de tuinaannemer centraal staat. Wegens de sterk dalende prijs van druppelslangen konden de fabrikanten niet meer voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van VBS en ontwikkelde het bedrijf zelf zijn eigen druppelslangen, in twee types. Er is een 16 millimeter drukgecompenseerde basisversie en een geavanceerder type voorzien van een Drop Stop.

Bij deze laatste openen de druppelaars bij 1,5 bar en sluiten ze bij 4 bar. Zo zal er bij gebruik op taluds of hellende terreinen overal precies evenveel water afgegeven worden en zal er bij opstart of stoppen van de bevloeiing geen leegloop zijn. VBS druppelslangen zijn bovendien beter UV-bestendig door hun donkerbruine kleur. Tevens zijn alle denkbare koppelstukken leverbaar, waaronder insert fittingen die een vaste montage tot 4 bar garanderen zonder extra klemmetjes. In combinatie met een Rain Bird Batterij Timer werkt de installatie bovendien automatisch.

Geavanceerde kleppenboxen

Heb je meerdere zones in een tuin, dan zal je ook meerdere stuurkleppen moeten plaatsen. En daar wringt vaak het schoentje. Hoe krijg je al die kleppen netjes gemonteerd? Meestal zitten die kleppen vervat in wat we een Valve Box noemen.  Om de kleppen lekvrij in zo’n box te krijgen, is wel wat behendigheid vereist. Ook die drempel neemt VBS nu weg met z’n nieuwe, voorgemonteerde kleppenboxen. Snel, eenvoudig en volledig lekvrij. Deze boxen zijn verkrijgbaar  met twee of vier voorgemonteerde kleppen, telkens met een handafsluiter. Je kan deze boxen makkelijk combineren met een Rain Bird of VBS hydrant. Ze zijn eveneens beschikbaar met een Bluetooth controller. Enkel nog de batterij installeren en je beschikt over een volautomatische beregening, die je stuurt via je smartphone. Een beter en betrouwbaarder irrigatiesysteem is moeilijk in te denken!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details