NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Quercus ilex als wintergroene haag met karakter

Quercus ilex als wintergroene haag met karakter

De buxushaag kreeg het de laatste jaren hard te verduren, in onze streken – met dank aan de buxusmot. De hulsthaag, taxus of haagbeuk vormen een goed alternatief, maar als het van Hugo Maes afhangt, wordt het de Quercus ilex (steeneik), in haagvorm. Maes heeft zich als een van de weinigen in ons land toegelegd op de kweek van dit winterhard houtig gewas uit Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Steeneik valt op door zijn dik, leerachtig en donkergroen blad met viltgrijze, zilverkleurige onderzijde. In mei en juni bloeit de steeneik met een overvloed aan zachtgele bloemen. Het blad kan gladgerand of hulstachtig getand zijn. Quercus ilex is wintergroen maar kan bij langere periodes van koude gedeeltelijk zijn blad verliezen, dat echter meteen door jong en vers blad vervangen wordt. Dit wintergroene aspect maakt de steeneik bijzonder geschikt voor de aanplant in haagvorm.

Strak gesnoeid staat mooi

De steeneik is van oorsprong een boom die in zijn natuurlijke habitat hoog kan uitgroeien. De jonge planten laten zich echter door vormsnoei perfect in bedwang houden en vormen op die manier strakke, compacte en aaneengesloten hagen of massieven. Twee snoeibeurten per jaar, in april en september, volstaan om een goede haagvorm te behouden. Ook lossere snoeivormen zijn mogelijk, waarbij één snoeibeurt voldoende is.

Quercus ilex haag in speelse, gebogen vorm.

 

Omheining, tuinkamer, windkering

De toepassingen van steeneik in haagvorm zijn bijzonder veelzijdig. Steeds meer tuinarchitecten passen steeneik in hun eigen tuin toe, wat ronduit veelbetekenend is. Quercus ilex hagen kunnen dienen als nagenoeg ondoordringbare tuinomheining die een volstrekte privacy waarborgt. Door verschillende snoeihoogtes toe te passen kunnen er tevens mooie, intimistische tuinkamers mee aangelegd worden. Ook in een zilt en vaak winderig zeeklimaat voelt de Quercus ilex zich thuis en wordt hij precies daarom vaak aangeplant als bijzonder resistente en groenblijvende windkering in kusttuinen.

Op alle vlakken resistent

Hugo Maes trekt jaarlijks naar Zuid-Frankrijk. Hoog in de koude heuvels van de garrigue, met zijn kalkrijke gronden, verzamelt hij de rijpe, spitse eikels van de steeneik. Deze laat hij zelf kiemen en kweekt ze op tot haagstruiken. Dankzij de zorg die met het opkweken gepaard gaat, kunnen de planten wennen aan ons klimaat en onze bodemgesteldheid en zijn ze winterhard tot zeker -18°C. Een regelmatige snoei en nauwgezette verzorging van de jonge planten zorgen ervoor dat ze uitgroeien tot mooi vertakte en dichte exemplaren, die na het verplanten snel tot hun recht komen in hun nieuwe omgeving.

Door zelf minutieus de zaden te selecteren, heeft de inlands geteelde steeneik een veel kleiner blad dan de Italiaanse importexemplaren. Het jarenlange pionierswerk van Hugo Maes heeft ertoe geleid dat steeds meer tuinarchitecten in hun bestek voorschrijven dat de planten van Belgische oorsprong moeten zijn, in het bijzonder omwille van hun mooie bladvorm en -grootte.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details