Robotmaaiers maken groendienst efficiënter
Om de sportdomeinen groener en duurzamer te maken hebben verschillende partners – Sport Vlaanderen, de Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Sportfederatie en Netwerk Lokaal Sportbeleid – en de Vlaamse overheid de schouders gezet onder de Green Deal Sportdomeinen. Logisch, als je weet dat Vlaanderen bijna 10.000 buitensportdomeinen met een oppervlakte van meer dan 17.500 hectare telt.
De Green Deal Sportdomeinen – niet te verwarren met de Europese Green Deal! – omhelst onder meer de bodemkwaliteit, het efficiënt waterbeheer van de sportterreinen, het reduceren van pesticiden en de inbedding van sportruimte in zogenaamde groenblauwe adernetwerken. De overheid zal samen met verschillende publieke partners en private actoren hun kennis delen met betrekking tot de aanleg, het onderhoud en het gebruik van buitensportterreinen, zoals voetbalvelden, golfterreinen, gravelterreinen, natuurgras- of kunstgrasvelden.
Een van de actoren die hiervan zeer snel de noodzaak van inzagen en op de kar sprongen, is Belrobotics uit Waver. Begin jaren 2000 zette Belrobotics zijn eerste stappen in de commerciële robotmarkt. De robotmaaiers van Belrobotics worden gebruikt voor het onderhoud van sportfaciliteiten (voetbal, rugby, golf), privétuinen van elke omvang, en de groene ruimten rondom bedrijfsterreinen, ziekenhuizen, hotels, countryclubs, lokale overheidsinstanties, militaire bases, vliegvelden…
Mick Van Keer, Machineland (Regio Antwerpen): “Machineland is de vaste partner van de stad Antwerpen voor het leveren van verscheidene tuinbouwmachines, waaronder de robotmaaiers van het merk Belrobotics.
Dit merk heeft naam gemaakt met professionele robotmaaiers voor grote oppervlaktes (tot wel 75.000 m² door het gps-RTK-gegeven) waaronder golfterreinen, voetbalterreinen… Wij leverden al vijf jaar robotmaaiers aan de stad Antwerpen, voornamelijk de maaiers die geschikt zijn voor 12.000 m² en 24.000 m². We werken daarvoor heel nauw samen met Steven Papen.”
Steven Papen, ploegleider Stad Antwerpen: “De titel ‘greenkeeper’ hebben we niet, maar onze knowhow scherpen we nu al vijftien jaar aan. We zijn met een team van zes en verantwoordelijk voor het onderhoud van 23 voetbalvelden natuurgras en 14 kunstgrasvelden in Groot-Antwerpen. Toen ik ongeveer vijftien jaar geleden de opdracht overnam van een collega, was het regeneratieproces vrij simpel. Het bestond uit de behandeling met Bofix, gelijktrekken met teelaarde, en doorzaaien. Na de campagne van het VMM (www.zonderisgezonder.be) gooiden we het roer om. Omdat we per slot van rekening als overheidsdienst een voorbeeldfunctie bekleden.”
“Maar plasvorming was een groot probleem. Dat pakten we aan door te vertidraineren tijdens de regeneratie en het inslepen van wit zand om een betere waterafvoer te bekomen. Bovendien waren de meststoffen die we gebruikten meer geschikt voor teelt in plaats van voor grasmatten; ook daarvoor zochten we een oplossing en die vonden we in gecoate langdurig werkende meststoffen, met een NPK die is aangepast aan een verdeling driemaal per jaar. In samenwerking met het vertidraineren zorgde dit voor meer gerichte voeding én zuurstof voor het gras. Waardoor het gras natuurlijk nóg beter groeide en het een uitdaging werd om de groei bij te houden. En zo kwamen robotmaaiers in de kijker.”
Steven Papen: “De robotmaaiers ondersteunen ons nu al enkele jaren en dit werkt zeer goed. Het bespaart ons tijd en machines, er moet geen medewerker tweemaal per week naar het veld rijden om te gaan maaien, en er is geen maaiafval. De robots staan on-site en kunnen zowel ’s nachts als overdag maaien. Je kunt alles in de app volgen. Ook foutmeldingen en/of alarmen, zo kunnen we snel ingrijpen, indien nodig. Je kunt bovendien verschillende schema’s programmeren of à la minute beslissen om de robot vanop afstand te starten.”
“De robotmaaiers zijn voor de stad zeer belangrijk doordat deze meer ruimte laten voor het personeel om andere belangrijke taken uit te voeren. Vroeger moesten zij meermaals per week iemand op de zitmaaier zetten om elk veld meermaals te maaien, waar de robotmaaier dit nu volledig geautomatiseerd voor hen doet. Het constante ‘mulchen’, het teruggooien van het gras in zeer fijn gesneden delen, zorgt ook voor een natuurlijke bemesting. Dat verlaagt dus theoretisch gezien de meststofhoeveelheid die je als eindklant gebruikt. Een goede zaak”, besluit Mick Van Keer.