NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Straf Belgisch poeder voor de kenners
Het blad na behandeling.

Straf Belgisch poeder voor de kenners

Nanotechnologie met biocertificaat versterkt groen

Tekst Katia Welvaert    |    Beeld Agraphyt

Oenosan® is een Belgische innovatie, gebaseerd op nanotechnologie. “Onze biologisch gecertificeerde kalkmeststof maakt planten resistenter, of het nu gaat om een bodembedekker, een struik of een uit de kluiten gewassen boom”, zegt Katia Welvaert van Oenosan®. “Het product valt de belager niet aan, maar verhoogt de immuniteit van de plant aanzienlijk. Sterke planten zijn beter in staat om ziekten en plagen te overwinnen en weerstand te bieden aan extreme omstandigheden. We passen het natuurlijk principe toe: de natuur versterken met elementen uit de natuur.”

Een typisch blad vóór behandeling.

Eenvoudig, voordelig en snel

Het poeder wordt opgelost in water en ’s ochtends verneveld op de bladeren, wanneer de huidmondjes openstaan. Het resultaat is een stevig groen bladerdak, dat uitermate resistent is in tijden van langdurige droogte. Door het wortelsysteem te omzeilen worden op zeer korte termijn resultaten bereikt die normaal gezien een volledig vegetatief seizoen vergen. Na drie bespuitingen kan je de positieve impact op de plant reeds duidelijk waarnemen. De plant dient wel een vijftal spuitbeurten per jaar te krijgen, maar deze inspanning is zeer lonend: minder investeringen in water, werkuren en nieuwe aanplantingen. Bovendien is een verpakking van 5 kilogram Oenosan® goed voor maar liefst 3.333 liter oplossing (1,5 gram/liter water).

Duizenden liters besparing

Door Oenosan® op het blad te vernevelen, wordt de waterretentie van de plant merkelijk verhoogd en kan de totale waterbehoefte tot wel 70% dalen. Concreet betekent dit een besparing van duizenden liters water én het behoud van kostbare bomen en planten. Dikke, gezonde bladeren bevatten immers hogere concentraties aan chlorofyl en zijn minder onderhevig aan verdamping. Door de significante toename van de sapstromen worden de stoffen gemakkelijk getransporteerd tot in het bovenste bladerdak en naar het wortelsysteem.

Effect van de droogte: bruine vlekken en opgekrulde randen.

Onbeperkte toepassingen

“Meer dan 80 Vlaamse steden en gemeenten maken al gebruik van Oenosan® om hun planten tegen droogte te beschermen, de waterbehoefte te verminderen en zo hun groenprojecten duurzaam te ondersteunen”, zegt Katia Welvaert. “Ook kwekers, boomverzorgers, tuinaanleggers en wijnbouwers hebben de weg naar ons product gevonden. Toepassingen op groendaken en sportvelden worden momenteel volop getest.”

Unieke boomverplaatsing

Oenosan® is ook een fiere partner in het Project Malinas. Om plaats te maken voor het winkelpark Malinas (lus R6 in Mechelen-Noord) verhuisden gespecialiseerde aannemers half mei 2020 een twintigtal waardevolle bomen, waaronder een esdoorn van zo’n 60 ton. Die kregen op de site een andere plaats. De nazorg gebeurde in samenwerking met Bergenboomverzorging. De grote esdoorn en de eiken werden kort na de verplanting via hoogtewerkers verneveld met Oenosan®. Na drie bespuitingen werd reeds een herstel van de bomen vastgesteld. In totaal werden vijf behandelingen uitgevoerd. Ondanks de extreme droogte en de late verplanting in mei doen de bomen het goed en zijn hun overlevingskansen groot.

Vernevelen op de bomen.

Concept met visie

“Met onze biologisch gecertificeerde kalkmeststof willen we graag een bijdrage leveren aan de planeet”, vertelt Katia Welvaert. “Meer bladgroen resulteert in optimale binding van CO2 en extra productie van zuurstof, wat op zijn beurt bijdraagt tot een gezonder en aangenamer woon- en leefmilieu. Daarenboven zijn we trots op ons biocertificaat en is ons product onschadelijk voor mens, dier en in het bijzonder onze kwetsbare bijenpopulaties. Wij willen met onze klanten een totaalconcept uitbouwen, dat zich inzet voor gezond en kwalitatief groen. Daarom bieden we onze professionele afnemers gratis trajectbegeleiding en ondersteuning aan. Wij zijn maar tevreden als onze klant tevreden is en de plant optimaal floreert.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details