Het zaaiklaar maken van een terrein kan op verschillende manieren. De gebruikte methode hangt af van de soort ondergrond, de toegangsmogelijkheden tot het terrein en de beschikbare basismachine. Een terrein kan zaaiklaar gemaakt worden met de traditionele grondfrees en rotoreg, maar tegenwoordig wordt veel vaker gebruikt gemaakt van de overtopfrees. Hieronder kan u de voor- en/of nadelen van beide methodes terugvinden.
Een grondfrees bestaat uit een chassis met een horizontaal gemonteerde rotor. Op deze rotor worden gebogen of hoekige messen gemonteerd. De rotor draait mee met de draairichting van de wielen van de basismachine (eenasser of tractor). De draaiende messen verkruimelen de grond tot kleinere kluiten. Hoe trager de rijsnelheid, hoe beter de verkruimeling. Ook het aantal messen die gemonteerd zitten op de rotor heeft een invloed op de afwerking. Door het frezen van de grond komt er extra lucht in de aarde, waardoor de grond een groter volume en een verbeterde structuur krijgt, en daardoor ook vruchtbaarder wordt. Doordat de rotor meedraait met de draairichting van de wielen, heeft een frees minder weerstand en vraagt ze bijgevolg niet veel vermogen van de basismachine.
Na het frezen ligt een terrein nog niet zaaiklaar. Er blijven nog steeds kluiten liggen. Om te zaaien is er dus nog minimaal één werkgang nodig met een rotoreg.
Na het frezen zijn er nog te grote klonten aarde overgebleven om onmiddellijk te kunnen zaaien. De rotoreg kan dit oplossen. De hoekige messen van een rotoreg draaien horizontaal en gaan bijgevolg de nog te grote kluiten fijnmalen. Een rotoreg wordt ook uitgerust met een nivelleerblad en een drukrol, om het terrein vlak te leggen achteraan.
Voor het zaaien zal meestal een rasterwals in gaas gebruikt worden (met een spiraal binnenin om aarde naar buiten te duwen). Andere mogelijke rollen zijn een kooirol of een gladde rol. De rotoreg kan uitgerust worden met een zaaimachine. Zo wordt de grond in één enkele werkgang zowel genivelleerd als gezaaid.
Het verschil tussen een frees en een overtopfrees zit hem in de draairichting van de rotor. Bij een frees draait die in de rijrichting van de trekker mee, terwijl de rotor van een overtopfrees tegen de draairichting in draait. De overtopfrees wordt altijd uitgerust met een nivelleerblad en drukrol. Door de tegengestelde draairichting worden grotere kluiten en stenen onder een laag fijngemalen aarde begraven. Dit zorgt voor een perfect egaal zaaibed. Een overtopfrees kan uitgerust worden met een zaaimachine, zo kan de grond in één enkele werkgang zowel fijngemalen, genivelleerd als ingezaaid worden. Aangezien een overtopfrees een tegengesteld draaiende rotor heeft, vraagt die meer vermogen van een trekker dan een normale frees. De werksnelheid van een overtopfrees is ook lager dan van een normale grondfrees.
Pivabo, de Belgische invoerder van onder andere de merken Kersten en Muratori, biedt een compleet gamma aan professionele werktuigen voor grondbewerking aan. Pivabo heeft constant een uitgebreide voorraad van machines staan die binnen 48 uur geleverd kunnen worden. Op de Pivabo website kan gemakkelijk de gewenste machine gevonden worden. Pivabo heeft ook een aantal technische raadgevers, die klanten helpen de passende machine voor het uit te voeren werk te vinden.