Dit artikel is ook in het Nederlands beschikbaar, klik op de button hieronder om naar dit artikel te gaan
Ga naar artikel
Cet article est également disponible en français, cliquez sur le bouton ci-dessous pour accéder à cet article
Aller à l'article
Veilige sportterreinen door automatische beregening - Keep it Green

NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Veilige sportterreinen door automatische beregening
Een goed beregend terrein staat garant voor jarenlang spelplezier en zelfs voor minder blessures.

Veilige sportterreinen door automatische beregening

Investeren in irrigatie verlaagt onderhoudskosten

Een sportterrein is op zijn mooist als de grasmat groen en glanzend is. De veiligheid van de spelers hangt hiermee samen. Een goed beregend terrein staat namelijk garant voor minder blessures. Het Gentse Hydor is al meer dan vijftig jaar marktleider in irrigatiesystemen en biedt volautomatische irrigatie aan die je waterverbruik naar beneden haalt.

“Om het natuurgras van een voetbalveld groen en perfect speelbaar te houden, is water nodig”, steekt Bert Van de Weghe van Hydor van wal. “Maar ook kunstgras heeft baat bij een regelmatige beregening, om brandblessures te vermijden. Wij adviseren onze klanten over de aankoop en installatie voor irrigatiesystemen voor voetbal, hockey- en tennisterreinen, naast onze activiteiten in de tuinberegeningsector. Investeren in het juiste systeem voor jouw terrein rendeert op de lange termijn altijd; daarin geloven we sterk.”

Lagere onderhoudskosten

Wat voor systeem je kiest, hangt af van je terrein en je budget. Een volautomatische beregening vraagt om een grotere initiële investering dan een losse sproeier, maar zal al op korte termijn renderen. Van de Weghe: “Om te beginnen is het eenvoudiger om ’s nachts of ’s morgens te sproeien met een beregeningscontroller. Zo verdampt minder water en loop je geen risico dat je gras in de hete middagzon verbrandt. Je hoeft ook niet dagelijks te sproeien, wat de wortelgroei van je grastapijt ten goede komt. Door automatisch te beregenen, gaat je grasmat langer mee en verbruik je minder water. De grootste besparing ligt in de arbeidskost: er hoeft niet met slangen over het veld gesleept te worden om manueel te sproeien.”

Voor dit type installaties gebruikt Hydor de Perrot Triton klepelsproeiers. Door hun indrukwekkende sproeibereik heb je er slechts een drietal in een speelveld nodig. De overige sproeikoppen komen rond het veld. “Minder sproeiers in het veld betekent minder risico op schade bij onderhoud aan de grasmat, en het verhoogt de veiligheid voor de spelers. De verzonken sproeiers midden in het veld voorzien we van een grote rubberen graskom, zodat ze echt onzichtbaar worden. Dit type sproeiers is bovendien minder windgevoelig en kan met minder zuiver water werken.”

Regen wanneer jij het wil

De meest recente sturingen zijn slimme systemen die je eenvoudig vanop afstand bedient. Door een integratie met applicaties voor weersvoorspellingen houdt je systeem rekening met neerslag. Zo zal een beregening niet starten als er die dag nog aanzienlijke regen voorspeld wordt. Met de mobiele applicatie kan een terreinbeheerder het veld ook nog kort voor een training of een match bevochtigen, voor optimale spelcondities. De snelheid van de Perrot-sproeikoppen maakt dit veel handiger dan een kleine turbine sproeier.

Voor de leidingen en sproeiers worden met een kettinggraafmachine sleuven gemaakt die achteraf weinig sporen achterlaten.

Professioneel geplaatst

Bij de installatie van dit soort systemen op sportterreinen, heeft Hydor veel aandacht voor de integriteit van de grasmat. Voor de leidingen en sproeiers worden met een kettinggraafmachine sleuven gemaakt die achteraf weinig sporen achterlaten. Op sommige locaties kunnen deze zelfs sleufloos worden gemonteerd met een molploegmachine. Van de Weghe: “Het is essentieel om een voldoende grote watervoorraad aan te leggen. Naast het veld worden citernes ingegraven en onderling verbonden. 

Het drainagesysteem van het terrein sluiten we erop aan, zodat het regenwater automatisch opgevangen wordt. Een boorput vult de reservoirs verder bij. Een zware onderwaterpomp levert langs een filter het water aan voor de sproeiers op het veld. Zo reken je op een buffer voor periodes van waterschaarste en is je grasmat het hele jaar verzekerd van beregening.” Een mobiel irrigatiesysteem kan natuurlijk ook. De Perrot Rollcart is hierbij het ideale toestel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details