In het soms uitgebreide en gediversifieerde machinepark van de groenprofessional geldt de houtversnipperaar traditioneel als een seizoenstoestel. Tijdens de lente en de zomer staat het achteraan in een hoekje, om vervolgens in de herfst, wanneer de bladeren vallen en het houtachtig materiaal verwerkt moet worden, van stal te worden gehaald. Althans, dat is de veronderstelling. De ontwikkelaars van ELIET zijn het daar niet mee eens.
“Als je kijkt naar het materiaal dat de tuinaannemer doorheen het jaar te verwerken heeft, dan is het aandeel groen bulkmateriaal veel hoger dan dat van takken en stammen”, aldus Frederic Lietaer, CEO van ELIET Europe. “Bovendien gaat het in de lente en de zomer vaak om een mix van beide. Nog al te vaak zie je dat snoeiresten dan opgeladen en integraal afgevoerd worden. De reden is dat veel tuinaannemers beschikken over een houtversnipperaar (chipper) die minder geschikt is voor het snoeisel van hagen en struiken. De meeste tuinprofessionals zouden eigenlijk beter gediend zijn met een groenversnipperaar (shredder).”
Het gepatenteerde versnippersysteem van ELIET, gekend als ‘het Hakbijlprincipe’ en vast onderdeel van alle ELIET versnipperaars, is er dan ook op gericht om zowel hout als groenafval op de meest efficiënte manier te verwerken.
“In de eerste plaats maken onze machines gebruik van de natuurlijke zwakte van het hout”, legt Lietaer uit. “In tegenstelling tot chippers, die dwars op het hout snijden, gaan de messen in onze hakselaars het hout eerst in de lengte van de vezels splijten om het vervolgens schuin af te snijden. Het systeem ondervindt daardoor veel minder weerstand en zal bijgevolg efficiënter werken.”
Een bijkomend voordeel is volgens Lietaer dat een beetje slijtage aan de messen niet meteen een impact heeft op het rendement. “Dat betekent niet alleen dat het onderhoud beperkt kan worden, maar evenzeer dat kleine vervuilingen die vaak met bladrijk materiaal mee in de machine terechtkomen – denk aan kiezeltjes of stukjes grind – niet meteen voor grote schade zorgen.”
Tegelijk is de ELIET rotor met zijn in de vezelrichting gemonteerde messen veel polyvalenter voor het verwerken van de niet-houterige fractie zoals bladeren, coniferensnoeisel, siergrassen, bodembedekkers…
“De bijzondere mesopstelling creëert een open systeem, waarin dit materiaal heel gemakkelijk kan doordringen. Bladeren en ander groenafval zullen door de hoge haksnelheid vervolgens intens versnipperd en vermengd worden, tot ze uit de maalkamer verdwijnen. Het versnippersysteem wordt hiervoor gecombineerd met een performant afvoersysteem, dat gebruikmaakt van onder andere een sterke en permanente luchtstroom. Dit reinigend effect maakt het risico op verstoppingen quasi nihil.”
Het woord ‘afval’ is al meermaals gevallen, maar het is een term die Lietaer eigenlijk liever niet gebruikt. “Het grote voordeel van een versnipperaar is net dat je takken, bladeren, hagenscheersel, enzovoort, opnieuw nuttig kan inzetten, bijvoorbeeld als compost. Wetende dat een goed composteerproces enkel in stand gehouden kan worden door middel van een evenwicht tussen bruin, houtachtig en groen, vochtig materiaal, heb je met een vierseizoenenversnipperaar dus al meteen een stapje voor.”
Ook het ELIET versnippersysteem heeft op dat vlak overigens zijn voordelen. “Omdat takken en stammen in de vezelrichting gespleten worden en vervolgens aan een salvo van wel 50.000 snijbewegingen per minuut blootgesteld worden, worden de houtsnippers intens gekneusd en uitgerafeld. Dat creëert ontelbare hoekjes en kantjes waar de micro-organismen die het composteerproces sturen toegang vinden en zich kunnen nestelen, zodat de afbraak sneller verloopt. Maar ook als je de houtsnippers als bodembedekker wil toepassen, heeft het een groot voordeel, met name dat de snippers mooi in elkaar haken en veel ruimte laten voor lucht, waardoor de mulchlaag als het ware een ademend Gore-tex deken wordt.”
Het uitgebreide gamma professionele versnipperaars van ELIET krijgt er dit najaar nog een klein broertje bij. “Met de ELIET Vector 4S lanceren we op Agribex een nieuw professioneel instapmodel”, licht Lietaer een tipje van de sluier. “Het toestel is ontwikkeld op maat van de particuliere tuin en we verwachten dat het bij heel wat tuinaannemers standaard in de bestelwagen zal zitten – het hele jaar door.”