NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Versnipperen op de golfbaan
Een infraroodsensor bewaakt de invoerzone om de motor meteen weer op volle gas te schakelen zodra de bediener opnieuw snoeiafval in de trechter brengt.

Versnipperen op de golfbaan

Golfclubs hebben een groot areaal te onderhouden. Vanuit hun passie voor gras gaat het leeuwendeel van de aandacht bij greenkeepers naar het gazon. Een golfbaan krijgt echter pas écht karakter als de glooiende graspartijen op harmonische wijze doorsneden worden met vijvers, bosjes en groenschermen van verschillende struiken en siergrassen. Daardoor moeten de kooimaaiers ook eens voorrang geven aan de snoeischaar. 

Greenkeepers worden na hun snoeiwerk met een grote hoeveelheid groenafval geconfronteerd. Steeds dringt zich de afweging op wat men met dit snoeiafval moet aanvangen. Het snoeiafval naar een centrale stapelplaats brengen is erg tijdrovend, extra belastend voor de greenkeepers, en verplaatst enkel het probleem in plaats van het op te lossen. 

Bij golfbanen is het ter plaatse versnipperen het beste alternatief. De snippers kunnen immers
probleemloos in de borders en groenzones verwerkt worden, want dit onderdrukt de groei van onkruid. Bovendien stimuleert dit de biodiversiteit en zorgt het voor een betere bodemdrainage. Door de verscheidenheid aan beplanting is het snoeiafval ook vrij divers. 

Voor golfbanen is het aangewezen een versnipperaar te kiezen die met deze variatie aan snoeiafval uit de voeten kan. ELIET ontwikkelde recent een aangepaste variant van de Mega Prof versnipperaar, speciaal voor de golfclubs.

Zuinige snijmethode

De ELIET-versnipperaars beschikken over een bijzonder versnippersysteem dat het snoeiafval in de vezelrichting versnijdt. Deze manier van snijden is uitermate zuinig voor het vermogen van de machine. Niet alleen met hout kan het ELIET-versnippersysteem bijzonder goed overweg, maar ook met alle andere soorten groenafval. Indien er bijvoorbeeld aardekluiten van bloemwortels of – bij het opruimen van hagenscheersel op een dolomietpad – wat grind in de machine terechtkomt, is dit geen enkel probleem. 

De hoge hakfrequentie (50.000 snijbewegingen/min.) van de Mega Prof versnipperaar zorgt er tevens voor dat de fijne snippers ook intensief gekneusd zijn, waardoor ze optimale composterings-eigenschappen krijgen. Ook als mulch tussen de beplanting vormen deze snippers een luchtige isolatielaag. Met zijn krachtige 33 pk Kubota turbodiesel heeft de ELIET Mega Prof een capaciteit voor takken tot 15 cm dik. De brede invoertrechter en de grote invoerwals zijn uitermate geschikt voor een vlotte invoer van allerhande snoeiafval. De ledverlichte drukknoppen die in de trechterrand geïntegreerd zijn, maken de bediening overzichtelijk
en eenvoudig. 

Innovatief Eco EyeTM systeem

De ELIET Mega Prof is als enige versnipperaar standaard voorzien van een innovatief Eco EyeTM systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de versnipperaar autonoom zijn motor naar leegloop schakelt zodra de machine niet meer actief aan het versnipperen is. Een infraroodsensor bewaakt de invoerzone om de motor meteen weer op volle gas te schakelen zodra de bediener opnieuw snoei-
afval in de trechter brengt. Zo wordt het algemeen geluidsniveau sterk teruggedrongen en kan er zo’n 200 liter brandstof per jaar worden bespaard. De Mega Prof is standaard uitgerust met vier ledwerklampen. Dit maakt het voor de greenkeeper mogelijk om bij een vroeg invallende avond in het najaar ook nog na de speeluren in alle veiligheid te versnipperen.

De Mega Prof heeft een laag eigengewicht, want met amper 750 kg kan elke microtractor of universele UTV deze versnipperaar probleemloos trekken. In de speciale golfuitvoering is de machine standaard uitgerust met een oplooprem en met extra brede gazonbanden. Met een bodemdruk van slechts 0.4 kg/cm² hoeft de greenkeeper zich geen zorgen te maken over sporenvorming. 

Ook in de werkplaats scoort de Mega Prof. Zijn uitgekiend ontwerp maakt het mogelijk om zonder gebruik van gereedschap en in minder dan dertig seconden de volledige machine te ontmantelen. Het onderhoud van de versnipperaar is bovendien heel eenvoudig en kan in eigen beheer gedaan worden. Op die manier blijft de operationele kost van deze machine op een absoluut minimum. Voor golfclubs is deze versnipperaar een echte aanrader.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details