NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Vijververzorging met natuurlijke producten

Vijververzorging met natuurlijke producten

Een met liefde aangelegde vijver maakt van elke tuin iets zeer bijzonders. Tuinbezitters moeten er echter altijd rekening mee houden dat een vijver ook veel werk is. Vooral vijveronderhoud kan een uitdaging zijn. Wordt dat verwaarloosd, dan laten algen en troebel water niet lang op zich wachten. Om dit te voorkomen zijn er natuurlijke vijververzorgingsproducten. Deze houden het water schoon, zonder de vijverbewoners of het milieu te belasten.

Tuinvijvers zijn gevoelig voor verontreinig

Een tuinvijver vormt een klein, afgesloten ecosysteem. Vooral als er vissen in de vijver wonen, kan het zeer makkelijk uit evenwicht raken. Voedingsresten, uitwerpselen van de vijverbewoners en afgestorven delen van waterplanten leiden tot verontreinigingen.

Dit bevordert de groei van schadelijke micro-organismen zoals bacteriën. Bovendien kunnen ook algen zich zo in grotere mate in de vijver verspreiden. Dit ziet er niet alleen lelijk uit, maar leidt vroeg of laat ook tot de verspreiding van visziekten.

Waarom een vijver een filter vereist

Om het ecosysteem in de vijver in evenwicht te houden, is het noodzakelijk om voor goede waterwaarden te zorgen. Doorgaans moet de tuinvijver daarom met een geschikt filter worden uitgerust. Het vijverwater wordt door het filter gepompt. Daarbij worden vuildeeltjes, overtollige voedingsstoffen en bacteriën verwijderd.

Het vijverfilter bestaat meestal uit mechanische en biologische filtercomponenten. Bij de mechanische filtratie worden vuildeeltjes uit het water opgevangen. Biologische filtratie wordt gebruikt om bacteriën en overtollige voedingsstoffen te verwijderen.

Bij het kiezen van een vijverfilter is het belangrijk om de grootte van de vijver en de grootte van het vissenbestand in acht te nemen. In principe geldt: des te groter de vijver en des te meer vissen erin leven, des te sterker het filter dient te zijn.

Het frequent verversen van water kan voor de tuinvijver schadelijk zijn

Regelmatig water verversen is voor veel vijverbezitters het middel bij uitstek om de waterkwaliteit te verbeteren. In de praktijk doet deze manier van vijveronderhoud echter meer kwaad dan goed. Dit komt vooral doordat het vijverwater zowel schadelijke als nuttige bacteriën bevat.

Wordt het water voortdurend ververst, dan worden deze bacterieculturen daarbij ook verstoord. Dat leidt tot een toenemende uitbreiding van algen en een aanzienlijke verslechtering van de waterwaarden. Met frequente waterverversingen bereiken vijverbezitters precies het tegenovergestelde van wat ze eigenlijk beogen.

Waar komen de algen in de vijver vandaan?

Algen horen er tot op zekere hoogte gewoon bij. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze echter de overhand nemen. Te veel algen doen niet alleen afbreuk aan het uiterlijk van de vijver. Ze kunnen daarnaast ook schadelijk zijn voor de vijverbewoners en bijvoorbeeld een zuurstoftekort in het water veroorzaken.

Algengroei kan door te veel vissen in de vijver en door direct zonlicht in de zomer worden gestimuleerd. Afgezien hiervan kunnen bijvoorbeeld ook een hoog fosfaatgehalte in het leidingwater waarmee de vijver is gevuld, evenals ontbindende resten van vissenvoer of delen van planten bijdragen aan de verspreiding van algen in de vijver.

Wat helpt tegen algengroei? 

Er zijn verschillende mogelijkheden om algengroei tegen te gaan. Sommige soorten algen zijn vrij goed te bestrijden met behulp van watervlooien. Soms kan het echter ook noodzakelijk zijn om algen met een net of borstel te verwijderen.

Een andere mogelijkheid om algen in de tuinvijver tegen te gaan, is het gebruik van een algenverwijderaar. Het is het best als deze natuurlijke werkzame stoffen bevat. Dat is beter voor het milieu en voor de gezondheid van de vissen in de vijver.

Effectieve vijververzorging zonder chemicaliën

Geschikte vijververzorgingsproducten leveren een cruciale bijdrage aan het verbeteren van de waterkwaliteit, het in evenwicht houden van het ecosysteem in de tuinvijver en het garanderen van de gezondheid van de vissen. Vijververzorging is het meest effectief als natuurlijke producten, zoals bijvoorbeeld die van Aquaris, worden gebruikt.

Het assortiment van het merk bevat onder andere algenverwijderaar, vijverslibverwijderaar en filterstarter. Omdat wordt afgezien van chemische bestanddelen is de milieuvriendelijkheid optimaal. De natuurlijke producten zijn zeer effectief in het verzorgen van de vijver, waardoor tuinbezitters permanent van een zorgvuldig ontworpen vijver kunnen genieten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details