Bij het grote publiek is Visma vooral gekend als sponsor van veelvoudig wielerkampioen Wout van Aert, maar bij groenprofessionals doet de naam misschien nog om andere redenen een belletje rinkelen. Sinds juli 2021 vaart namelijk ook de administratieve software van Use IT Group, waaronder Groensoft, onder de Noorse Visma-vlag. Ruim een jaar na de transformatie tot Visma Bouwsoft blikt director marketing & business development Gianni Boone zowel terug als vooruit op hoe de overname de drempel naar digitalisering verlaagt.
“Als leverancier van bedrijfskritische software stelt de Visma Group zich als doel om werk zoveel mogelijk te vereenvoudigen en automatiseren, zodat er meer ruimte overblijft om te groeien en te leven”, zegt Boone. “Dat is een mooie ambitie, maar het betekent natuurlijk ook dat mensen in die softwareoplossingen gemakkelijk hun weg en een meerwaarde moeten vinden. Een boekhoudpakket of generalistische software is niet voor iedereen weggelegd. Zeker in de bouw- en groensector zien we de nood aan heel specifieke niche-oplossingen. En dat is precies wat we met Visma Bouwsoft aanbieden: een sectorgerichte software voor het hele traject, van offerte tot nacalculatie.”
Hoewel Groensoft bij de overname omgedoopt werd tot Visma Bouwsoft, blijft de administratieve software zich ten dienste van de groenprofessional ontwikkelen. “We staan niet alleen in nauw contact met onze gebruikers, maar hebben het voorbije jaar ook stevige banden opgebouwd met sectororganisaties Groen Groeien en Pro4Green. Op die manier houden we de vinger aan de pols en krijgen we een duidelijk inzicht in welke functionaliteiten meer of minder relevant zijn, waar er nog verdere ontwikkelingen nodig zijn, en hoe we de gebruiksvriendelijkheid in het veld kunnen vergroten. Want uiteraard beseffen wij dat tuinaannemers geen IT-specialisten zijn. Daarom zorgen we er bijvoorbeeld ook voor dat onze support-medewerkers helemaal mee zijn in het jargon van de groenprofessional en hen bij problemen op een vlotte manier richting de oplossing kunnen begeleiden.”
Een van de functionaliteiten in het modulaire softwarepakket waar het partnerschap met de sector vandaag uitgespeeld wordt, is het materiaalplatform. “Net zoals er al een rechtstreekse koppeling bestond met bepaalde bouwmaterialenleveranciers, maken we in dit kwartaal de connectie met onder meer Green Supply en Boomkwekerij Willaert. Dat betekent dat gebruikers direct de juiste artikels en artikelcodes in hun offerte kunnen slepen. Alles verloopt met andere woorden sneller en met minder risico op fouten.”
Ook de Visma Bouwsoft planningstool, nieuw sinds eind 2022, kwam in nauwe samenwerking met de sector tot stand. “In één oogopslag zie je in deze module welke ploegen ingepland en welke beschikbaar zijn, of welke projecten bijvoorbeeld nog in de wachtlijst staan. Nieuwe projecten kan je eenvoudig naar de planningsweergave slepen, of je kan goedgekeurde projecten automatisch in het planningsoverzicht laten opnemen. Alles is erop gericht om het overzicht te bewaren en efficiënt in te plannen, zonder dat je een andere software hoeft te openen.”
Omdat een tuinaannemer meer in het veld dan achter zijn bureau staat, werd het mobiele aanbod van Visma Bouwsoft het afgelopen jaar uitgebreid en hervormd. “Het onderscheid tussen de Mobile Light en Mobile Pro abonnementen hebben we afgeschaft”, aldus Boone. “Om de drempel naar de digitalisering verder te verlagen zijn vanaf nu alle functionaliteiten van Mobile Pro, inclusief het raadplegen en opmaken van offertes en facturen, voor alle werknemers gratis beschikbaar. Is de groenprofessional daarmee weg, dan kan het mobiele aanbod, net zoals de algemene software, verder modulair uitgebreid worden met bijvoorbeeld tijdsregistratie.”
Digitaliseren biedt echter niet alleen mogelijkheden, geeft Boone toe, het kan ook gevaren inhouden. “We kennen allemaal wel de verhalen over hacking en diefstal van gegevens. Enige terughoudendheid ten opzichte van dergelijke systemen is dus begrijpelijk. Maar daar ligt ook het voordeel van een vangnet zoals de Visma Group, die jaarlijks ruim 12 miljoen euro investeert in de veiligheid van zijn tools, over een eigen cybersecurity center beschikt, én in de Benelux alleen al tachtig mensen in dienst heeft om alles nauwgezet op te volgen. Visma Bouwsoft zelf mag sinds dit jaar bovendien een gouden medaille voor veiligheid in ontvangst nemen. Het bewijs dat we groenprofessionals naast een efficiënte en relevante ook een betrouwbare oplossing aanbieden!”