NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
WAAROM ACCUMACHINES STEEDS POPULAIRDER WORDEN
Accumachines hebben vaak extra functionaliteiten die het comfort verhogen, zoals een automatische snelheidsregeling.

WAAROM ACCUMACHINES STEEDS POPULAIRDER WORDEN

Steeds meer professionals kiezen voor accumachines. Van heggenschaar tot bosmaaier, van kettingzaag tot grasmaaier: de opmars van de accu is niet meer te stuiten. Die trend is ook een fabrikant als Makita niet ontgaan, sinds jaar en dag vertrouwde partner voor de professionele gebruiker. Meer zelfs: elektrische motoren vormen de basis van het Makitagereedschap.

Dat sommige vakmannen nog wat sceptisch zijn over accutoepassingen, is begrijpelijk. Zijn dergelijke machines wel krachtig genoeg voor (zwaardere) professionele toepassingen? Volstaat de autonomie om gedurende een langere periode te werken? En zijn ze wel voldoende betrouwbaar?

Deze terechte bezorgdheden worden snel ontkracht als men accumachines in actie ziet. Ze bieden tal van voordelen die het werk van professionele vaklui heel wat comfortabeler, veiliger en gezonder maken. Wat zijn de belangrijkste troeven van een elektrische aandrijving?

Elektrisch aangedreven apparaten vergen relatief weinig vermogen en bieden voldoende autonomie.

Ideale combinatie

Accumachines combineren de mobiliteit van een machine met verbrandingsmotor met het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid van een elektrische motor. Een accumachine biedt haar gebruiker aangename werkomstandigheden, en dit dankzij minder lawaai, geen uitlaatgassen, een makkelijke start en minder onderhoud.

De wetgeving en normen omtrent veiligheid en gezondheid op het werk worden steeds strenger. Daarnaast is er ook het groeiend milieubewustzijn, dat een boost geeft aan het gebruik van elektrisch aangedreven machines. Het Makita-team ziet dat gemeente- en groendiensten een voortrekkersrol spelen op dit vlak. Steeds meer diensten maken de omslag van benzinemodellen naar accumachines.

Lagere energiekost

Die switch is een slimme zet, want accumachines hebben vaak extra functionaliteiten die het comfort verhogen, zoals een automatische snelheidsregeling. Op vlak van veiligheid zijn er bijkomende functies zoals het versneld afremmen bij het uitschakelen of bij een terugslag.

In deze tijden van stijgende brandstofprijzen is het bovendien meer dan welkom dat een accumachine een bijzonder laag energieverbruik heeft. Zeker in vergelijking met alkylaatbenzine – die vaak gebruikt wordt om de schadelijke uitstoot van tweetakt benzinemotoren te beperken – is de kostenbesparing niet onbelangrijk.

Groeiend assortiment

Heggenscharen met accu zijn al langer populair bij vaklui. Deze apparaten vergen immers relatief weinig vermogen en bieden voldoende autonomie, ook bij zwaarder werk. Dankzij innovatieve, nieuwe technologieën nemen de efficiëntie en het maximale vermogen van accumachines snel toe. Hierdoor komen accukettingzagen, hoogsnoeiers, bosmaaiers, bladblazers en grasmaaiers vandaag ook in beeld.

Een accumachine zorgt voor minder lawaai, geen uitlaatgassen, een makkelijke start en minder onderhoud.

Technische grenzen verleggen

Bij Makita stelt men vast de technische lat voor accumachines steeds hoger gelegd wordt. Dankzij de geoptimaliseerde 40Vmax accutechnologie, BL-motor en een geforceerde koeling, kunnen accumachines een vermogen leveren van meer dan 1 kW, en zelfs 2 kW voor de 2x 40Vmax versies. Die laatste versie kun je qua kracht vergelijken met een 40cc tweetaktmotor.

In de praktijk levert deze ontwikkeling knappe resultaten op. Een voorbeeld: de 2x 40Vmax bosmaaier UR012G levert een piekvermogen van 2,0 kW en is bovendien mechanisch versterkt, waardoor die zonder moeite zijn tanden zet in het zware werk, zoals het maaien van hoog, taai gras of het zagen van struikgewas en dunne bomen.

Klaar voor nieuwe uitdagingen

Naast de vele voordelen van elektrisch aangedreven machines en apparaten zijn er ook enkele uitdagingen voor de accutechnologie. Een ervan is een zo groot mogelijke energiecapaciteit voor een zo laag mogelijk gewicht. Daarnaast is ook een korte laadtijd belangrijk, en dat is duidelijk een sterk punt van Makita. Door accu’s af te wisselen, kun je als vakman in de meeste gevallen continu werken zonder te zware accu’s te moeten gebruiken. 

Voor een nog grotere automie is een ruggedragen accupack een erg interessante uitbreiding. Het accupack PDC1200, bijvoorbeeld, heeft een energiecapaciteit van 1206 Wh, wat ongeveer het dertienvoudige is van de populaire 18V 5,0 Ah batterij (90 Wh). Bovendien blinkt de PDC1200 ook uit in flexibiliteit: het pack kan niet alleen verbonden worden met machines die daarvoor een specifieke aansluiting hebben, maar via een adapter is dit ook mogelijk met 2 x 18 V en 40Vmax machines. 

Als kers op de taart kun je dit accupack monteren op specifieke grasmachines zoals de LM001C, wat de autonomie en de performantie van de machine een flinke boost geeft.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details