NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Zo garandeer je langdurige werking van drainage
Een drainagesysteem reinigen doe je wanneer de grondwaterstand hoog genoeg is.

Zo garandeer je langdurige werking van drainage

Aandachtspunten bij reinigen van systemen

Om het vooropgesteld gebruik en duurzaam behoud van een groenzone te garanderen, is een aangepast drainagesysteem soms onontbeerlijk. Zowel agrarische gronden als golf- en sportterreinen maken er gebruik van. Bij Delvano weten ze dat louter de aanwezigheid van zo’n systeem geen langdurige garantie biedt. In het gamma van de fabrikant en distributeur van landbouwmachines bevinden zich dan ook verschillende drainagereinigers van de Nederlandse constructeur SS Engineering.

Tekst Elise Noyez    |    Beeld SS Engineering

Een slecht functionerend drainagesysteem resulteert in een onjuiste grondwaterstand, waardoor de grond te nat staat, de grondtemperatuur te laag blijft en de groeimogelijkheden van planten beknot worden. In het geval van golfbanen en sportvelden kan het de terreinen bovendien onbespeelbaar maken. Een gedegen onderhoud van de drains is daarom essentieel, al gelden daarbij wel enkele aandachtspunten.

De ene grond is de andere niet

Drainagereinigers zijn in principe geschikt voor alle drainagesystemen. De frequentie waarmee de drains gespoeld moet worden, is echter sterk afhankelijk van het bodemtype. Als vuistregel geldt dat drainagesystemen in een zandgrond elke twee à drie jaar gespoeld moeten worden, terwijl bij zware kleigrond een spoeling om de vier à vijf jaar volstaat.

De Professional drainagereiniger is een allrounder, geschikt voor alle types drainagesystemen met lengtes tussen 300 en 700 meter.

Drainagesystemen in ijzerhoudende gronden worden best elk jaar gereinigd. Gezien de huidige droogteproblematiek zal de bodem namelijk snel verijzeren en zo de perforaties in de drainagebuizen verstoppen. SS Engineering ontwikkelde hiervoor een speciale spuitkop.

Een kwestie van timing

Om op een efficiënte manier te spoelen zonder de bodem te beschadigen, mag een spoeling enkel uitgevoerd worden wanneer de grond nat is. Zo wordt vermeden dat het spoelwater doorheen het systeem de bodem in zakt.

Tevens moet men erop toezien dat er nooit te veel water doorheen de drain gestuurd wordt, zodat enkel de buis zelf en niet de grond rondom uitgespoeld wordt. Bij de Professional drainagereiniger van SS Engineering en reguliere drains van 6,5 centimeter geldt een snelheid van 30 meter per minuut doorgaans als het minimum. Met behulp van de geïntegreerde meterteller is dat gelukkig eenvoudig te controleren en in te stellen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details