Dit artikel is ook in het Nederlands beschikbaar, klik op de button hieronder om naar dit artikel te gaan
Ga naar artikel
Cet article est également disponible en français, cliquez sur le bouton ci-dessous pour accéder à cet article
Aller à l'article
Het draait allemaal om tijdmanagement - Keep it Green

NL | FR

Platform voor de beheerders van voetbal- en golfterreinen
Het draait allemaal om tijdmanagement
Fairway 13, met lijnen gemaaid door de robot.

Het draait allemaal om tijdmanagement

Elk jaar nieuwe uitdagingen aangaan is spannend

De Spiegelven Golf Club in Genk heeft van de plaatselijke bewoners de bijnaam ‘Het spiegeltje van de hemel’ gekregen wegens de ligging rondom een ven. De golfbaan werd gebouwd in 1988 en is ontworpen door de bekende Amerikaanse golfarchitect Ron Kirby. Ze beslaat 35 hectare en is omgeven door bomen en aanplantingen.  Een van de speciale kenmerken zijn de vele vijvers, die de biodiversiteit bevorderen.  De 550 leden van de club genieten van het parcours, dat hen een aantal serieuze technische uitdagingen biedt.  Michel Willems, de hoofdgreenkeeper, neemt ons mee op een rondleiding.

Met een diploma biotechnologie op zak, kan Michel Willems terugkijken op een gevarieerde loopbaan, maar altijd in de buitenlucht, in het veld, als veldwerker of staalnemer voor grondonderzoek/ontleding voor bebouwde percelen (niet agrarisch), tuinaannemer en, later, als greenkeeper voor de Spiegelven Golf Club in Belgisch Limburg.  Hij legt uit dat het onderhouden van een golfclub elk jaar weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. “Dat maakt het werk juist zo boeiend.  We herhalen nooit wat het jaar ervoor is gedaan. De onderhoudstaken beperken zich natuurlijk niet tot maaien, maar omvatten ook het aanleggen van vijvers en vooral bunkerrenovaties, de bemesting, het zoeken en gebruiken van verschillende grassoorten, het doorzaaien met struisgrassen, het beperkt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (tot maximaal drie of vier keer per jaar), enzovoort. We proberen ook eerder preventief dan curatief te werk te gaan.”

Robot en lijnen op fairway 2.

Robotisering is welkom

Michel Willems ontdekte de voordelen van Belrobotics-machines via lokale dealer VDB Technics. Dat was in 2018. Het begon allemaal met de aankoop van een ballenraper en een robotmaaier, geïnstalleerd op de driving range.  En die machines werken nog steeds. Na meerdere droge zomers werd besloten om van half augustus tot eind november 2022 een demo met robotmaaiers te organiseren op twee fairways die de zomerhitte niet goed hadden doorstaan, met een bruine kleur en een slechte dichtheid als gevolg. Aan het einde van de demo bleek dat de grasmat weer een mooie groene kleur had gekregen en zelfs dichter was geworden, alsof hij niet het minste last had gehad van de droogte.  

Michel Willlems: “Het gebruik van een robotmaaier is dus veel beter voor het gazon. Bovendien kun je hem zijn werk laten doen, zonder je zorgen te maken, en verder gaan met andere dringende taken. Het gras ziet er veel beter uit, het maaien is overal hetzelfde en het water wordt beter vastgehouden.” 

“We overlegden vervolgens met VDB Technics om uit te zoeken op welke fairways we de robotmaaiers zouden installeren, om samen de beste locatie voor het laadstation te bepalen, om de stroomtoevoer te plannen, om de aankomst- en vertrek-loops te leggen, enzovoort. In totaal werden er zeven robotmaaiers geïnstalleerd, zes voor het grote parcours en de fairways en één voor de kleine par 3.  Het parcours heeft vier kleine par 3 holes; de par 3’s van hole 12 en 17 kunnen automatisch mee gemaaid worden omdat ze dicht bij een gebied liggen dat bedekt wordt door een robotmaaier, terwijl hole 3 en 8 iets meer geïsoleerd liggen en daarom moeilijker te bereiken zijn. Voor deze twee zones is echter maar ongeveer twintig minuten nodig met een conventionele maaier. Het is dus geen groot probleem.”

Bunker op fairway 2, met constructie van een onderlaag om stenen en grond gescheiden te houden van bunkerzand.

De keuze voor automatisch maaien werd ook gerechtvaardigd door de lange levertijden voor onderdelen en reparaties, wat des te vervelender was omdat de semi-rough maaier dringend gerepareerd moest worden. Ook in dat opzicht was de demo zeer overtuigend, met een lager dieselverbruik, geen geluidsoverlast en een aanzienlijke tijdsbesparing. 

“Het is ook goed om in gedachten te houden dat een fairway maaier ook vrij duur is. Hoe meer fairways er uiteindelijk zijn en hoe groter de oppervlakte, hoe goedkoper en rendabeler een robotmaaier zal uitkomen”, besluit Michel Willems.  

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Yamabiko.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Adres Av. Lavoisier 35
1300 Wavre
België
Telefoonnummer +32 10 48 00 48 Website yamabiko.eu/nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?