Fortuna Sittard, opgericht in 1968 na een fusie tussen Sittardia en Fortuna 54, kent een rijke historie. De eerste professionele club, gevestigd in de Limburgse stad Sittard-Geleen, beleefde haar gloriedagen in de jaren 80 en 90. In 1982 promoveerde de ploeg naar de Eredivisie, waar ze zich al snel vestigde als een solide middenmoter.
Na enkele jaren in de Eerste Divisie speelt Fortuna Sittard sinds 2022 opnieuw op het hoogste niveau in Nederland. De club heeft zich in het seizoen 2023-2024 weten te handhaven in de Eredivisie en kijkt met optimisme naar de toekomst. Ook achter de schermen, en meer bepaald ter hoogte van het grasveld, veranderde er de laatste jaren heel wat, zo getuigt hoofd groundsman Roy Quadakkers.
“Met een bescheiden team van twee mensen – Dennis en mezelf – zorgen we ervoor dat de vier velden van Fortuna Sittard er perfect bij liggen”, steekt Roy Quadakkers van wal. “Dat is ook nodig, want naast de trainingen worden door het eerste team en de damesploeg wel zo’n veertig wedstrijden afgewerkt. Dus het gras moet wat kunnen hebben. Dat is een van de redenen dat we in 2023 een volledig nieuw natuurveld hebben aangelegd. We hebben dan meteen ook de veldverwarming een beetje dieper gestoken. Op die manier wordt het prikwerk in de toekomst een stuk makkelijker. Ook de drainage was dringend aan een grondige update toe.”
“We hebben het veld opnieuw aangelegd met de medewerking van Algrozo (Ivo Zoons) en Fert In Time (Philippe Debougnoux). Algrozo zorgde voor de effectieve aanleg van het veld en Fert In Time speelde een adviserende rol als het gaat over de opbouw van de grond. Denk hierbij aan de structuur, de latere bemesting, voorkomen van ziektes, … Daarvoor wordt met bodemstalen gewerkt die een fysisch, biologisch en chemisch beeld van de grond geven – inclusief waterhuishouding. Met beide bedrijven hadden we natuurlijk een echt topteam vast. Ideaal voor een ambitieuze traditieploeg als Fortuna Sittard.”
“Het komt er eigenlijk op neer dat je als groundsman – dagelijks! – het juiste werk op het juiste moment moet doen. Met de juiste producten, zoals bijvoorbeeld traagwerkende meststoffen, om een mooie, dichte én gezonde grasmat te krijgen. We hebben daar eigenlijk een zeer duidelijk voorbeeld van hoe belangrijk de puzzel van kennis (producten) en praktijk eigenlijk is. Van iets dat we verleden jaar hebben meegemaakt. We dekken altijd ons hoofdplein af met een speciaal zeil. Maar na vier dagen trokken we dat zeil weg en zagen we dat een kwart van het veld gewoon weg was. Het nog jonge gras van het nieuwe veld was verdwenen. Dat kwam door Pythium, een schimmel die planten infecteert wanneer ze verzwakt zijn door ‘ongunstige’ omstandigheden. Dit betekent dat de schimmel vooral toeslaat wanneer planten te veel water krijgen, extreme temperaturen ervaren en/of onder stress staan. Als je dan weet dat je in geen tijd het gazon weer in optima forma moet krijgen, dan was ik blij dat ik Philippe van Fert In Time op speed dial heb staan!”
“Ikzelf ben hier nog maar 2,5 jaar, maar ik denk dat we zeker iets goed doen. Zoals je misschien weet worden alle professionele velden driemaal per jaar grondig gecontroleerd door SportLabs, in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), en we kregen voor ons spiksplinternieuw natuurveld al telkens een topscore van 9. Daarop mogen we terecht heel trots zijn”, besluit Roy Quadakkers.